Preslávili ho Raňajky u Tiffanyho aj známa znelka z Ružového pantera. Skladateľ Henry Mancini by sa dožil 100 rokov

Známy americký hudobný skladateľ najmä filmovej a televíznej hudby Henry Mancini, ktorý sa narodil pred 100 rokmi, získal 20 cien Grammy a štyroch Oscarov. Dve sošky si odniesol za film Raňajky u Tiffanyho z roku 1961 (najlepšia hudba a najlepšia filmová pieseň - slávna Moon River), ďalej za pieseň vo filme Dni vína a ruží (1963) a adaptovanú hudbu v snímke Viktor, Viktória (1983). Za pieseň vo filme Darling Lili (1971) získal Zlatý glóbus.

16.04.2024 08:00
Johnny Mercer a Henry Mancini Foto:
Skladatelia Johnny Mercer a Henry Mancini počas ceremoniálu odovzdávania Oscarov v roku 1962.
debata

Rodák z Clevelandu v Ohiu Mancini, ktorého rodičia prišli do USA z Talianska, sa koncom 2. svetovej vojny ako vojak zúčastnil na oslobodzovaní nacistického koncentračného tábora Mauthausen neďaleko rakúskeho Linza.

Svoju umeleckú kariéru začal ako aranžér a klavirista v orchestri Glenna Millera a od polovice 50. rokov sa stal vyhľadávaným autorom filmovej hudby. Za svoju dlhú kariéru zložil hudbu k viacerým populárnym snímkam.

Veľký úspech mala napríklad jeho hudba k filmom Raňajky u Tiffanyho (najmä pieseň Moon River), Dni vína a ruží či Viktor, Viktória.

Jeho najznámejšou prácou je však džezový idióm sprevádzajúci filmovú sériu Ružový panter (The Pink Panther Theme). S režisérom tejto série Blakom Edwarsom dlhodobo spolupracoval, natočili spolu vyše 30 filmov. Celkovo napísal hudbu k takmer 250 filmom a vydal 85 albumov. Z televíznych prác patrí k najznámejším jeho hudba k seriálom Vtáky v trní a Peter Gunn.

Americký filmový inštitút vyhlásil jeho Moon River v roku 2000 za štvrtú najlepšiu filmovú pieseň všetkých čias a jeho hudbu k Ružovému panterovi za dvadsiatu najlepšiu filmovú hudbu.

Mancini bol okrem iného nominovaný na bezprecedentných 72 cien Grammy, z ktorých získal 20, a na 18 Oscarov, z ktorých získal štyroch.

Zomrel vo svojom dome v Los Angeles 14. júna 1994 vo veku 70 rokov na rakovinu pankreasu.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #film #Henry Mancini