Toto je nová Miss Universe! Korunku dostala až na druhý raz

ČTK | 21.12.2015 06:25
USA-MISSUNIVERSE/WINNER Foto: ,
Miss Filipín Pia Alonzo Wurtzbach sa stala novou Miss Universe 2015.
Novou Miss Universe sa stala tmavovlasá Pia Alonzo Wurtzbach z Filipín. V Las Vegas porazila konkurentky z osemdesiatich krajín sveta.

Na ďalších dvoch prestížnych priečkach sa umiestnili Miss Kolumbia a Miss USA. Počas vyhlasovania výsledkov však prišlo zo strany moderátora Stevea Harveyho k chybe. Za novú Miss Universe vyhlásil omylom Miss Kolumbia, ktorá vyhrala minulý rok. Následne sa však ospravedlnil s tým, že zle prečítal správu od usporiadateľov. Takže korunka putovala od Miss Kolumbia k Miss Filipín.

Predošlá Miss Universe Paulina Vega (v strede)... Foto: SITA/AP, John Locher
Miss Universe Pageant Predošlá Miss Universe Paulina Vega (v strede) musela vziať korunku Miss Kolumbia (vľavo) a dať ju na hlavu Miss Filipín (vptavo).
Medzi top pätnástku najkrajších súťažiacich sa prebojovali krajiny Filipíny, Mexiko, USA, Kolumbia, Brazília, Austrália, Indonézia, Japonsko, Venezuela, Dominikánska republika, Belgicko, Thajko, Juhoafrická republika, Francúzska, Curacao. Slovensko na súťaži reprezentovala Denisa Vyšňovská (21), medzi top pätnástku sa nedostala.
Miss Universe korunovala minuloročná víťazka, Kolumbijčanka Paulina Vega. Víťazka Miss Universe tradične počas svojho ročného „panovania“ žije v New Yorku.
Miss Filipín  Pia Alonzo Wurtzbach sa stala...
Zľava: Miss USA Olivia Jordan, Miss Kolumbia...
+9Moderátor Steve Harvey omylom vyhlásil za Miss...

Prvý ročník Miss Universe sa konal v roku 1952 v kalifornskom Long Beach a súťažilo v ňom len 30 účastníčok.

Účastníčky svetového finále  Miss Universe 2015... Foto: Reuters, HANDOUT
USA-MISSUNIVERSE/ Účastníčky svetového finále Miss Universe 2015 v Las Vegas.

V roku 1996 kúpil súťaž americký podnikateľ a terajší kandidát na prezidenta USA, Donald Trump. Tento rok na jeseň ale súťaž predal spoločnosti WME/IMG. Organizátori sa predtým rozhodli ukončiť partnerstvo s Trumpom potom, čo sa počas svojho júnového prejavu nelichotivo vyjadroval o Mexičanoch. Povedal vtedy, že Mexičania prinášajú do USA len drogy a kriminalitu a nazval ich „násilníkmi“.