17. Ples v opere prilákal známe tváre: Vášáryová udrela na gong

Zdeno Gáfrik, Pravda.sk | 08.01.2017 02:05, aktualizované: 
Emília Vášáryová Foto:
Herečka Emília Vášáryová otvorila úderom na gong 17. Ples v opere.
Prvá sobota po Troch kráľoch sa už tradične stala dňom, keď sa v priestoroch Opery Slovenského národného divadla koná prestížny Ples v opere. Na tom tohtoročnom nechýbali osobnosti ako Matej Tóth, František Kovár, Marek Majeský či Vlado Kobielsky.

„Ešte stále si zvykám, hoci spoločenských a významných udalostí v posledných mesiacoch pribudlo. Ale na takejto úrovni ešte asi nebola. Ples v opere vnímam ako najvýznamnejšie podujatie svojho druhu na Slovensku,“ uviedol pre Pravda.sk olympionik Matej Tóth. Či mal športovec roka ambície aj na to, aby sa stal v sobotu večer Tanečníkom roka? „Na to si netrúfam a keďže som videl nejaké televízne záznamy z minulých ročníkov, som si istý, že sú tu iní favoriti na tento titul. Ja len dúfam, že sa nám s manželkou podarí pár tých príjemných pohybov spraviť,“ odpovedal s úsmevom.

Topmodelka Alexandra Gachulincová a dizajnér...
Predstaviteľka finančného sektora Elena...
+85Olympionik a nový člen Čestného plesového...

V historickej budove Opery SND sa okrem Tótha objavili ďalšie známe tváre. Podobne ako Tóth na akcii debutoval aj moderátor Milan „Junior“ Zimnýkoval či herečka Olga Belešová s manželom z Japonska. Medzi známymi tvárami už tradične nechýbal Boris Hanečka s garde Luciou Hablovičovou či napríklad Zlatica Puškárová, Danica Kleinová, Katarína Hasprová.

Početná skupina hviezdnych hostí prijala pozvanie na v poradí už 17. ročník akcie aj pre jej charitatívny rozmer. Základnou ideou podujatia je totiž pomáhať tým, ktorí sú v núdzi. Ples v opere sa opäť zameral na pomoc pre Centrá včasnej intervencie. Vďaka minuloročnému výťažku zo vstupeniek a príspevkov hostí sa podarilo otvoriť až dve nové centrá pre predčasne narodené deti. Kým v uplynulých ročníkoch organizátori charitatívnu zložku akcie obmieňali, tentoraz sa opäť ich pozornosť sústredila práve na predčasne narodené deti.

zväčšiť Dizajnér Boris Hanečka a jeho kamarátka Lucia... Foto: Monarch
Dizajnér Boris Hanečka a jeho kamarátka Lucia Hablovičová. Dizajnér Boris Hanečka a jeho kamarátka Lucia Hablovičová.

„Dôvod, pre ktorý opäť podporíme centrá včasnej intervencie, je ten, že situácia je naozaj vážna. Nádejali sme sa, že trochu prispejeme k tomu, aby centrá včasnej intervencie vznikali. Bohužiaľ, nestalo sa tak. Vznikli len tie dve, ktoré sme otvorili vďaka hosťom Plesu v opere. Povedali sme si, že je dobré ešte zostať pri nich a jednak ich podporiť finančne, ale zároveň pripomínať kompetentným, že by ich mali zriaďovať,“ uviedla pre Pravda.sk Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.

Uviedla tiež, že hoci stojí v čele akcie už niekoľko rokov, každý rok je pre ňu výzvou. „Pre nás sú tie prípravy vždy nové a veľmi iné. Zdá sa, že keď sa to už toľký krát opakuje, bude to rutina. No každý rok sa pozývajú noví hostia a každý ročník je pre nás niečím nový a výnimočný,“ konštatovala.

Novinkou aktuálneho ročníka bolo netradičné spojenie slovenskej ľudovej hudby v podaní tanečno-speváckeho súboru Lúčnica s americkou hudobnou divou Ali Caldwellovou. Ich spoločná skladba Na kráľovej holi priniesla hosťom zimomriavky a diváci mnohí nadšene aplaudovali programu, ktorý bol opäť iný ako ten minuloročný, no o ktorý sa znovu postarala Jana Burkiewicz.

Česká režisérka Pre Pravda.sk priznala, že inšpiráciou programu, ktorý mal podtitul Návrat ku koreňom, boli korene samotné. A konkrétne súbor Lúčnice. „Bola to snaha vrátiť sa tam, kde Slováci majú svoje korene, majú túžbu sa tam vracať. Inšpiráciou bola Lúčnica sama osebe,“ uviedla režisérka. Tanečníkov súboru pochválila ako dokonalých spolupracovníkov, ktorí majú skvelú disciplínu. „To mi nesmierne urýchľovalo prácu. Ale na druhej strane sme sa museli viac potrápiť s divadelnými prechodmi, dramaturgiou, skúškami,“ komentovala Burkiewicz.

Vystúpenie Lúčnice a Ali Caldwellovej mnohých... Foto: Monarch
Vystúpenie Lúčnice a Ali Caldwellovej mnohých dojalo. Vystúpenie Lúčnice a Ali Caldwellovej mnohých dojalo.

Medzi hudobnými hosťami akcie sa v priebehu večera objavil napríklad David Koller, Celeste Buckingham či Andrea Zimányiová alebo kapela Alphaville. O hudobnú zložku úvodného ceremoniálu sa potom postarali viacerí známi virtuózni interpreti z pomedzia žánrov – medzi nimi napríklad huslista Stanislav Palúch, cimbalista moldavského pôvodu Marcel Komendant či bubeník Martin Valihora.

Mnohí hostia s napätím očakávali, ako sa svojej roly zhostí herečka Zuzana Mauréry. Ako totiž prezradila pre Pravda.sk, za moderátorku sa nikdy nepovažovala a od slova profíčka sa v prípade moderátorskej profesie chcela držať ďalej. Výsledok však príjemne prekvapil. Moderátorka 17. ročníka plesovej akcie vyzerala veľmi pôvabne v červenej večernej kreácii od Jany Kuzmovej a jej slová pôsobili veľmi prirodzene a patrične honosne vzhľadom k danej udalosti.

Moderátorka 17. ročníka Plesu v opere Zuzana... Foto: Monarch
Moderátorka 17. ročníka Plesu v opere Zuzana Mauréry v kreácii od Jany Kuzmovej. Moderátorka 17. ročníka Plesu v opere Zuzana Mauréry v kreácii od Jany Kuzmovej.

Aby tých herečiek nebolo počas slávnostného úvodu málo, po boku Mauréry a tiež hostiteľov večera, Pavla Lančariča z Orange Slovensko a Mariána Chudovského zo SND sa objavila aj herečka Emília Vášáryová. Nie je len čestnou členkou plesového výboru, ale tiež ambasádorkou charitatívneho poslania akcie. A práve ona tentoraz udrela do gongu na počesť otvorenia sezóny a prvého plesového valčíka.

Hostia akcie sa zabávali a hodovali do skorých ranných hodín. V porovnaní s minulými rokmi však bola budova Opery SND oveľa vzdušnejšia a prázdnejšia. Aj Pavol Lančarič naznačil, že niektorých hostí zdržala zima a vrtochy aktuálneho počasia. „Skvelé však je, že ani v jedinom prípade sa nám nestalo, že by hostia, ktorí sa ospravedlnili z dnešného večera, žiadali späť svoj príspevok,“ uviedol. Ten, podobne ako po iné roky, bol 500 eur na pozvaný pár. Mnohé dvojice však v rámci poslania 17. Plesu v opere prispeli aj omnoho výššími sumami a podporili tak vznik ďalšieho centra včasnej intervencie pre predčasne narodené deti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ