Múza Davida Lyncha oslavuje 50-ku! Ako sa Laura Dern menila rokmi?

Pravda.sk | 09.02.2017 00:00
Pôvod v slávnej hereckej rodine ju predurčil k tomu, aby mala k herectvu blízko. Už odmalička. Debutovala pred kamerou ako trinásťročná. V piatok oslavuje herečka Laura Dern päťdesiat.
Rok 1986: Herečka Laura Dern na zábere z filmu... Foto: © DeLaurentiis Entertainment Group
Rok 1986: Herečka Laura Dern Rok 1986: Herečka Laura Dern na zábere z filmu Modrý zamat.

Dlhonohá a 179 centimetrov vysoká blondínka sa narodila hercovi Brucovi Dernovi a herečke Diane Laddovej 10. februára 1967. Rozvod rodičov však prišiel veľmi skoro, Laura mala len dva roky a na dlhý čas úplne stratila kontakt so slávnym otcom. Nie práve najusporiadanejšie detstvo a tiež herečkin vzhľad, ktorý už v mladosti nie celkom zapadol do okolitého sveta (vyrástla veľmi rýchlo a bola extrémne štíhla s výrazným nosom), ju posunuli k štúdiu herectva na Lee Strasberg Theater Institute.

Rok 1986: Herečka Laura Dern na zábere z filmu...
Rok 1990: Herečka Laura Dern a Nicholas Cage vo...
+12Rok 1993: Herečka Laura Dern a Sam Neill na...

Prvú väčšiu úlohu si strihla po boku Jodie Fosterovej v snímke Foxes v roku 1980. Nasledovali menšie úlohy, ktoré však preložila rolami v snímkach ako Maska či Smooth Talk. V roku 1986 prišla prvá spolupráca s kultovým režisérom Davidom Lynchom v snímke Modrý zamat. O štyri roky neskôr nasledovala ďalšia kultovka – Divokosť v srdci, kde Dernovej vynikajúco sekundoval Nicholas Cage. S Lynchom ju spojil aj projekt Inland Empire a herečka sa vráti aj v seriálovej verzii mestečka Twin Peaks, ktorú režisér pripravuje na tento rok.

Rok 2017: Herečka Laura Dern na premiére... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Laura Dern Rok 2017: Herečka Laura Dern na premiére seriálu Big Little Lies v šatách od Vivienne Westwood.

Hoci mnohí tvrdili, že práve za rolu v Lynchovej Divokosti by si zaslúžila nomináciu na Oscara, dočkala sa jej až o rok neskôr – za výkon vo filme Popínavá ruža. Druhú nomináciu si pripísala na konto len nedávno, keď excelovala v úlohe ťažko chorej matky hlavnej hrdinky vo filme Divočina. Práve v roku 2014, keď film vznikol, zažívala Dern akýsi návrat do mainstreamových projektov. V tom roku si totiž zahrala aj v melodráme Na vine sú hviezdy.

Jej najaktuálnejším projektom je seriál Big Little Lies, ktorý bude mať premiéru na kanáli HBO v pondelok 20. februára. Dern sa v ňom spojila s režisérom Jeanom-Marcom Valleé, ktorý ju obsadil aj do Divočiny. V nej si zahrala tiež ďalšia hrdinka seriálu – herečka Reese Witherspoon.

Rok 2010: Herečka Laura Dern (vpravo) s rodičmi... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Laura Dern Rok 2010: Herečka Laura Dern (vpravo) s rodičmi - mamou Diane Laddovu a otcom Brucom Dernom.

Dern je od roku 2005 vydatá za Bena Harpera, ale pred manželstvo s ním randila s množstvom známych kolegov. Jej partnermi bol napríklad Kyle MacLachlan (hrali spolu v Modrom zamate) či Jeff Goldblum (zahrali si v Jurassic Parku), chodila aj s hercom Billym Bobom Thorntonom alebo režisérom Rennym Harlinom.

V galérii si pozrite, ako sa herečka menila rokmi.