Ples v opere obrazom! Zabávala sa Vášáryová či Hilmerová

Zdeno Gáfrik | 07.01.2012 22:01, aktualizované: 
Monika Hilmerová a Lucia Hablovičová Foto:
Herečka Monika Hilmerová (druhá sprava) s manželom Jarom Bekrom prišla vo vydražených šatách od Borisa Hanečku (vľavo). Ten obliekol aj Luciu Hablovičovú.
Plesovú sezónu roku 2012 odštartoval v sobotu večer Ples v opere. Na jeho dvanástom ročníku, ktorý poznamenal hustý dážď, nechýbali mnohé známe tváre a osobnosti zo sveta kultúry, športu, politiky, ale aj šoubiznisu.

Pre nepriaznivé počasie si z červeného koberca mnohí okoloidúci, ale ani novinári, neužili. Pozvaní hostia sa náhlili do priestorov opery, aby najmä dámam dážď nepoškodil či neumazal večerné toalety.

Štart podujatia, ktoré si každoročne nachádza najmä na internete verných fanúšikov a nadšencov, ale aj odporcov, tento rok patril britskej speváčke Jamelii. Práve ona úderom na gong oficiálne otvorila plesové podujatie a dala priestor bezmála šiestim stovkám hostí na plesovú zábavu. „Ples som ešte nikdy neotvárala, preto je to pre mňa veľká pocta,“ uviedla ešte v piatok na tlačovej konferencii speváčka.

Speváčka Jamelia v nádherných dramatických... Foto: ORANGE
Jamelia - Ples v opere - 12. ročník Speváčka Jamelia v nádherných dramatických šatách od slovenských dizajnérov Hany Převrátilovej a Borisa Hanečku.

Pre Pravda.sk neskôr prezradila, že sobotňajší deň plánovala stráviť aj na krátkej prechádzke mestom. „Je to tu fantastické. Skutočne som nadšená, že som navštívila takú prekrásnu krajinu. Páči sa mi architektúra, ktorú som už stihla vidieť a snáď ešte uvidím viac v sobotu,“ uviedla Jamelia. Minulý rok žila tri mesiace v neďalekej Budapešti, kde nakrúcala film Magic Boys, už vtedy sa údajne túžila pozrieť aj do okolitých krajín a to sa jej vďaka Plesu v opere splnilo. Zaujímavoťou bolo, že britská hviezda vystúpila na podujatí v šatách od slovenských tvorcov Hany Převrátilovej a Borisa Hanečku – v dvojici čiernych večerných rób jej to mimoriadne svedčalo.

Moderátorkou dvanásteho ročníka Plesu v opere sa stala Andrea Pálffy-Belányiová, ktorá hostí očarila okamžite pri svojom príchode. V červených šatách s bohatými výšivkami od Jany Gavalcovej vyzerala veľmi dramaticky, no zároveň elegantne. Farba modelu mala okrem iného evokovať aj myšlienku tohtoročného podujatia – pomoc deťom s chorým srdcom. Výťažok z plesu, na ktorom každý pozvaný pár poukázal minimálnu čiastku 500 eur, totiž dostane Detské kardiocentrum v Bratislave.

Moderátorka Martina Šimkovičová a jej manžel na... Foto: ORANGE
Martina Šimkovičová Moderátorka Martina Šimkovičová a jej manžel na archívnej snímke.

Trému vraj Pálffy-Belányiová nemala. „Ale dookola som si opakovala mená hostí a členov plesového výboru, keďže ich je veľa. Nemohla som na nikoho zabudnúť, ani popliesť poradie,“ prezradila pre Pravda.sk. Priznala sa tiež, že veľmi plesový typ nie je. „Neprekáža mi, že v tento večer iba moderujem, nie som typ, ktorý by sa zvŕtal na parkete,“ uviedla moderátorka.

Charitatívna myšlienka urobila radosť aj členke Čestného plesového výboru Emílii Vášáryovej, ktorá prišla už tradične s manželom Milanom Čorbom. „Mám veľmi dobrý pocit, že výťažok smeruje na dobrú vec. Vďaka plesu možno zakúpime jeden, možno dva prístroje, ktoré pomôžu deťom prekonávať ťažkosti po operácii srdca,“ uviedla pre Pravda.sk Vášáryová. Podobné akcie sú podľa nej vo svete vždy spájané s veľkou charitou a teší ju, že hostia neprispeli len „povinnou“ sumou 500 eur. „Mnohí venovali viac, dokonca peniaze poukázali aj takí, ktorí na ples prísť nemohli. To považujem za úžasné,“ uviedla Vášáryová v čiernych šatách lemovaných korálikovou výšivkou, ktoré mala z Paríža. 

Herečka Zdena Studenková s partnerom Braňom... Foto: SITA
Zdena Studenková Herečka Zdena Studenková s partnerom Braňom Kostkom prichádzajú na 12. ročník Plesu v opere.

Na dvanástom ročníku Plesu v opere nechýbali staré známe tváre, medzi nimi napríklad Zdena Studenková s partnerom Branislavom Kostkom, Elena Kohútiková či Eva Blahová, manželia Alena a Jozef Heribanovci či manželia Iveta a Martin Malachovskí. Po dlhšej prestávke prijala pozvanie aj Adela Banášová, ktorú sprevádzal otec Jozef. Debut na prestížnom podujatí absolvovali moderátorky Martina Šimkovičová s manželom a Zlatica Puškárová s Patrikom Švajdom.

Prvýkrát si plesovú atmosféru užili aj herečka Monika Hilmerová s manželom Jarom Bekrom. „Je to pre mňa nové. Veľmi sa teším, že sa koná podobná akcia a že pomôže Detskému kardiocentru v Bratislave. To je dôvod, prečo sme prišli. Vydražili sme šaty od Borisa Hanečku a celý výťažok putuje Detskému kardiocentu a je pre mňa radosť, že môžem pomôcť,“ uviedla pre Pravda.sk Hilmerová.  

Baletné vystúpenie Jurgity Droniny a Cédrica... Foto: ORANGE
Ples v opere - 12. ročník Baletné vystúpenie Jurgity Droniny a Cédrica Ygnaceho nadchlo prítomných hostí.

Hilmerová a Šimkovičová patrili k dámam, ktorých garderóba mohla byť známa viacerým hosťom už niekoľko týždňov. Objavili sa totiž v róbach z aukcie Šaty zo srdca, ktoré v rámci ďalšej pomoci pre Detské kardiocentrum vydražili ich mužské polovičky. Tvorcom modelov bola Jana Gavalcová a Boris Hanečka.

V rámci programu sa hneď na úvod predstavili poprední operní sólisti Monika Fabiánová, Eva Hornyáková, Miroslav Dvorský, Aleš Jenis, ktorých doplnila mimoriadne talentovaná mladá speváčka Patrícia Janečková. Operu striedalo baletné vystúpenie, v rámci ktorého sa predstavili umelci európskeho baletu Jurgita Dronina a Cédrice Ygnace.

Moderátorka Jarmila Hargašová-Lajčáková s... Foto: TASR
Jarmila Hargašová-Lajčáková Moderátorka Jarmila Hargašová-Lajčáková s manželom Miroslavom Lajčákom.

O hudobný sprievod pri prvých dvoch tanečných kolách sa starala svetoznáma viedenská Strauss capelle, ktorá hrala v historických kostýmoch. Dvanásty ples v opere dal priestor aj domácej legende Jankovi Lehotskému, českej speváčke Báre Basikovej či trojici okúzľujúcich speváčok American Divas z USA. Cigánski diabli a Robo Grigorov zase vyhrávali a spievali do rytmu hosťom v priestoroch Restaurantu Opera, kde sa zväčša zabávajú hostia najdlhšie. Niekedy aj pár hodín po poslednom valčíku, ktorý v hlavnom priestore Opery SND znie o tretej nadránom.

Režisérom plesového večera bol už tradične Ján Ďurovčík a o slávnostnú premenu divadla sa postaral opäť dvorný architekt Plesu v opere Miloš Pietor. Svoje aktuálne dielo komentoval slovami: „Celá sála bola upravená veľmi tradične, avšak s dôrazom na profesionálnu úroveň Plesu v opere. Scéna bola postavená tak, aby vynikol samotný program. Išlo predovšetkým o dizajnové úpravy celých priestorov, nie veľké prestavby.“

Manželia Emília Vášáryová a Milan Čorba na... Foto: ORANGE
Emília Vášáryová a Milan Čorba Manželia Emília Vášáryová a Milan Čorba na tanečnom parkete.

Najväčšou inštaláciou bolo pohyblivé pódium, zaujímavým doplnkom plesu boli živé sochy – hudobné nymfy. Tie uvádzali prichádzajúcich hostí do atmosféry, za zvukov harfy ich vítali z podstavcov v bielo-zlatých šatách. K prestížnej udalosti patrila aj delikátna gastronómia. Tento rok sa o ňu postarali dvaja špičkoví šéfkuchári. Menu Plesu v opere vytvoril Marek Ort. Ďalšie delikatesy servírovali v priestoroch Restaurantu Opera pod taktovkou Karola Szasza.