Krásne a bohaté... toto sú najžiadanejšie modelky planéty

Zdeno Gáfrik, Pravda.sk | 17.05.2008 11:55
Gisele Bündchen Foto:
Aj vďaka dokonalej postave nemá Brazílčanka Gisele o kontrakty núdzu.
Sú krásne, slávne a ich tváre robia firmám miliónové obraty. A vďaka tomu si niekoľkociferné sumy pripíšu ročne na účet aj ony samy. Rebríček najlepšie zarábajúcich modeliek súčasnosti zostavil už tradične ekonomický magazín Forbes.

1. Gisele BündchenVek:
28 rokov
Zarobené peniaze: 35 miliónov dolárov (približne 715 miliónov korún)
Tretí rok je na úplnej špičke špici, v modelingu pôsobí už pätnásť rokov. Reč je o brazílskej rodáčke Gisele Bundchenovej, ktorej ročný zárobok je vyšší ako sčítané kontá zvyšných modeliek v prvej päťke. Za 35 miliónov dolárov, ktoré si pripísala na účet minulý rok, vďačí napríklad kontraktom so značkou Versace, Colcci, firme Pantene či výrobcovi spodnej bielizne Victoria´s Secret. Celých šesť miliónov zarobila vďaka vlastnej dizajnérskej línii sandál Ipanema. Na juhu Brazílie vlastní luxusný hotel Palladium Executive.

Brazílska topmodelka Gisele Bündchen... Foto: ČTK
Gisele Bündchen Brazílska topmodelka Gisele Bündchen predstavila v Nemecku sandále Ipanema, ktoré navrhuje pre spoločnosť Grendene.

A čo je tajomstvom úspechu tejto dlhonohej bohyne, ktorá za minulý rok podpísala dvadsať veľkých kontraktov a ktorej fotografiu si vraj najčastejšie nosia so sebou do ordinácií plastických chirurgov po kráse bažiaci pacienti? „Byť prirodzená. Pokiaľ sa správate spontánne a uvoľnene, práca vám robí radosť, je to vidieť. Ocení to klient aj zákazník,“ tvrdí Gisele, ktorá bola štyri roky partnerkou hollywoodskeho herca Leonarda Dicapria. Dvojica sa vraj rozišla, pretože herec sa odmietal viazať sobášom. Dnes chodí jedna z najkrajších žien sveta so športovcom Tomom Bradym. 

2. Heidi Klum
Vek: 34 rokov
Zárobok: 14 miliónov dolárov  (287 miliónov korún)
Presne 1. júna oslávi matka troch detí 35. narodeniny – vekové obmedzenia či materské povinnosti ju však rozhodne nezatlačili do úzadia – práve naopak. Kým iné modelky v jej veku už dávno oddychujú na „dôchodku“, kariéra rodáčky z Bergisch Gladbachu naplno odštartovala až po tridsiatke. Absolútna profesionálka sa môže pýšiť kariérou herečky, podnikateľky aj dizajnérky. V USA jej popularita stúpla vďaka šou Project Runway a v rodnom Nemecku sa vysiela už tretia séria reality-šou Hľadá sa nemecká supermodelka, ktorú manželka speváka Seala zastrešuje a moderuje.

Nemecká topmodelka Heidi Klum. Foto: ČTK
Heidi Klum Nemecká topmodelka Heidi Klum.

Aj vďaka tejto mediálnej podpore firmy neváhajú blondínku obsadiť do svojich kampaní. Džínsy značky Jordache, klenoty Mouwaud, sandále Birkenstock či diétna kola a známa nemecká automobilka – to je len časť projektov, ktorým 176 centimetrov vysoká Nemka prepožičala svoju tvár. Zaujímavé je aj zistenie serveru Bloomberg.com, podľa ktorého reklama s Heidi okamžite odrazí na predaji výrobkov. Plavky, ktoré predviedla v katalógu Sports Illustrated, sa stali hitom na internetových objednávkach a obrat ich výrobcu – značky Red Carter stúpol o 60 percent. To je dosť pádny argument na druhú pozíciu v rebríčku najlepšie platených modeliek…

3. Kate Moss
Vek: 34 rokov
zárobok: 7,5 milióna  (154 miliónov korún)
Neuveriteľných dvadsať rokov uplynulo od momentu, keď hnedovlasú Britku objavila modelingová agentka Sarah Doukasová na letisku v New Yorku. O rok neskôr už jej tvár a „chlapčenské“ proporcie zdobili magazín Face a Kate sa stala najslávnejším protipólom vtedajšej „kasty“ supermodeliek ovládajúcich reklamu a módne magazíny. Po škandáli s užívaním kokaínu v roku 2005 sa Mossovej kariéra na pár mesiacov zastavila, hneď niekoľko veľkých firiem odstúpilo od zmluvy s ňou. V tomto prípade však išlo len o predzvesť ozajstného comebacku, ktorý urobil z tridsiatničky a matky šesťročnej Loly, staronovú hviezdu.

Modelka Kate Moss v reklamnej kampani značky... Foto: Agent Provocateur
Kate Moss Modelka Kate Moss v reklamnej kampani značky Agent Provocateur spred roka.

Dnes sa Kate môže chváliť kontraktom so značkami Yves Saint Laurent, Donna Karan, Longchamp a Roberto Cavalli či návratom pod logo výrobcu luxusnej bielizne Agent Provocateur. Pomerne drobná supermodelka (meria len 165 centimetrov) dokáže speňažiť aj klebety bulváru – veď ako inak sa dá chápať, že zasnúbená Britka pozýva prostredníctvom webovej stránky Agent Provocateur na svoju svadbu a predvádza líniu bielizne pre nevesty. Dvojmiliónovú hodnotu má aj kontrakt s firmou Topshop, pre ktorú Mossová vytvorila už tretiu kolekciu.

4. Adriana LimaVek:
26 rokov
Zárobok: 7 miliónov dolárov  (143, 5 milióna korún)
Podprsenka Uplift Bra, kozmetická línia Very Sexy Make-Up, valentínske darčeky alebo televízna reklama na Super Bowl – to všetko stihla sexi kráska Adriana Lima propagovať za posledný rok pod logom značky Victoria´s Secret – firme, ktorá je hlavným zdrojom jej tučných príjmov.

Topmodelka Adriana Lima prezentuje parfum... Foto: SITA
Adriana Lima Topmodelka Adriana Lima prezentuje parfum značky Victoria´s Secret.

Ďalšia Brazílčanka v prvej päťke najlepšie zarábajúcich manekýnok vstúpila do sveta modelingu v pätnástich rokoch, odvtedy stihla pracovať pre mená ako Christian Lacroix, Giorgio Armani, Fendi či Valentino.Móda nie je len o kráse, je to o vyžarovaní, o tom, aký dojem dokážete zanechať. Treba byť silný a zostať sám sebou," myslí si dvadsaťšesťročná Lima, ktorá je štyri roky ústrednou tvárou kampane Maybelline.

5. Doutzen KroesVek:
23 rokov
Zárobok: 6 miliónov dolárov  (123 miliónov korún)
Skutočné prekvapenie výročného rebríčka magazínu Forbes pochádza z Holandska a je aj najmladšou z modeliek v prvej päťke. Reč je o Doutzen Kroesovej, ktorú už pred rokmi preslávila reklamná kampaň na parfumy a bielizeň Calvin Klein, no až za posledný rok sa jej cena na trhu vyšvihla do top päťky.

Topmodelka Doutzen Kroes na filmovom festivale... Foto: SITA
Doutzen Kroes Topmodelka Doutzen Kroes na filmovom festivale v Cannes.

Najväčšiu zásluhu má na tom trojročný kontrakt s kozmetickou firmou L´Oreál a zmluva s firmou Victoria´s Secret. Americký výrobca dámskej bielizne a kozmetiky obsadzoval Holanďanku na prehliadkach, no exkluzívnu zmluvu jej ponúkol až koncom minulého roka. „Mrzí ma, že sme jej neponúkli zmluvu už dávno. Jej potenciál je obrovský,“ vyjadril sa Edward Razek – vyhľadávač tvárí pre Victoria´s Secret. Prednosťou mladučkej krásky z dedinky Eastermar je najmä jej variabilnosť. Aj vďaka nej sa ocitla v skupine topmodeliek, ktoré nafotili minulý rok prestížny kalendár firmy Pirelli.

Zvyšok prvej desiatky najlepšiezará­bajúcich modeliek:

6. Karolína Kurková – 5 miliónov dolárov
7. Natalia Vodianová – 4,8 milióna dolárov
8. Carolyn Murphyová – 4,5 milióna dolárov
9. Daria Werbovy – 3,8 milióna
10. Miranda Kerr – 3,5 milióna