Čo robiť, keď mužovi dochádza palivo?

Zuzana Lajdová, PRAVDA | 14.06.2006 07:43
Testosterón je hormón, ktorý dáva mužským raketám palivo, potrebné na to, aby sa vzniesli - takto poeticky sa o najdôležitejšom mužskom pohlavnom hormóne píše v knihe Sex na celý život. To je ten hormón, pre ktorý sú muži schopní milovať, bojovať, chcieť vyniknúť nad ostatnými, aj bezohľadne opustiť ženu... Je to ten hormón, ktorý z muža robí sebavedomého samca.

Odpradávna je testosterón opradený množstvom mýtov – už primitívne národy pojedali semenníky svojich protivníkov, aby získali ich mužnú silu, špecialitami s afrodiziakálnymi účinkami sú býčie a krokodílie žľazy. "Zakladateľ československej sexuológie Haynie dokonca popísal prípad mäsiara z prvej republiky, ktorý pri úraze prišiel o oba semenníky a mužnú silu si udržiaval tým, že jedol pohlavné žľazy práve porazených býkov,“ spomína sexuológ MUDr. Ján Vrabec. Má to svoju logiku, lebo najpodstatnejšia časť testosterónu sa v tele tvorí priamo v semenníkoch a len nepatrné množstvo v nadobličkách a mozgu.

Dobrý sluha, zlý pán
Testosterón povzbudzuje mužský sexuálny pud – to je známe. Tak ako je najmä medzi športovcami známe, že spôsobuje nárast svalovej hmoty. Menej sa však hovorí o tom, že testosterón zároveň chráni pred osteoporózou a zlepšuje náladu. Hladina tohto hormónu v krvi sa mení počas rokov, ale aj počas dňa. V čase dospievania, do veku asi 25 rokov, je telo mladého muža kypiacim kotlom s testosterónom – má chuť na milovanie vždy a všade, erekciu v zlomku sekundy aj silu zopakovať si milovanie niekoľkokrát za deň.

V určitom veku začne hladina testosterónu klesať. Kedy u muža nastáva ten "určitý vek“, je veľmi individuálne – sú tridsiatnici s nízkou hladinou testosterónu, ale aj šesťdesiatnici s normálnou.

Niektoré prieskumy dokázali, že jeho výšku ovplyvňujú aj iné faktory: napríklad päťminútový rozhovor s peknou ženou môže mužom zvýšiť úroveň testosterónu až o 30 percent. James Roney z Chicagskej univerzity to dokázal jednoduchým pokusom – mužom vo veku 18 – 36 rokov povedal, že im urobí chemický rozbor slín. Kým muži čakali v laboratóriu, objavili sa tam mladé asistentky, ktoré sa s nimi začali rozprávať. A efekt? Čím viac sa mužovi mladé dievča páčilo, tým väčší bol nárast hladiny testosterónu.

Žiadna prudká zmena
Čo však v prípade, keď hladina testosterónu klesne pod takú úroveň, že mužovi ani nenapadne sa pozrieť za nejakou ženou, nie ešte s ňou flirtovať? "Až v prípade, keď je vyšetrením krvi potvrdené, že hladina testosterónu u muža klesla pod normál, odborníci hovoria o andropauze, mužskom klimaktériu,“ hovorí sexuológ Vrabec. Kým každá žena musí prejsť klimaktériom, obrovskou hormonálnou zmenou, keď telo postupne vylučuje stále menej ženských hormónov – estrogénov a gestagénov – až zanikne menštruácia, muži takouto zmenou neprechádzajú tak prudko, ich mužský hormón sa tvorí až do smrti.

Mužov, ktorí sú skutočne v andropauze, teda majú málo testosterónu, nie je až tak veľa. Podľa rôznych prieskumov len asi 20 – 40 percent mužov okolo päťdesiatky je v mužskom klimaktériu. Ako spoznať muža v andropauze? Nuž, hoci medzi príznaky andropauzy patrí zníženie svalovej hmoty asi o štvrtinu a nárast tuku asi o pätnásť kilogramov, podľa výzoru takého muža spoznáte len ťažko. To skôr odhalíte muža, ktorý prekypuje testosterónom: má akné, plešinu, je vychudnutý, nepokojný, má problém pri nadväzovaní vzťahov a veľký záujem o sex.

Skúste dotazník
Odborníci zo St. Louis University vypracovali dotazník pre mužov, ktorý by mohol pomôcť odhaliť problémy s testosterónom (prinášame ho na tejto strane). Lenže…  „Na jednej odbornej konferencii, kde sa diskutovalo o takomto dotazníku, sa prihlásilo niekoľko lekárov – vraj spĺňajú všetky podmienky, aby boli v andropauze,“ spomína sexuológ Vrabec a zdôrazňuje, že len podrobné sexuologicko-urologické vyšetrenie môže odhaliť, či je muž skutočne v andropauze, či nemá iné závažné ochorenie, alebo jednoducho prežíva krízu stredného veku. Dostať však muža k lekárovi je niekedy skutočne ťažké: veď sťažovať sa na bolesť, na slabšiu telesnú výkonnosť, nechuť čokoľvek robiť, na slabnúcu pohlavnú túžbu je také – no, nemužné. "Veľmi často muži prichádzajú k lekárovi až vtedy, keď ich dotlačia manželky a pre sexuálne problémy,“ hovorí psychológ Robert Máthé.

Túžba a erekcia
Lenže, máloktorý sexuálny problém je spôsobený nedostatkom testosterónu – práve preto je dôležité zistiť, kde je "pes zakopaný“. Má muž problém skôr so sexuálnou túžbou alebo s erekciou? Strieľať od boku je totiž zbytočné. Keď si dá niektorú z farebných tabletiek na erektilnú dysfunkciu muž s nízkou hladinou testosterónu, je to nanič, lebo chuť na sex tabletka neovplyvňuje. Ak má, naopak, muž problém s erekciou – napríklad pre začínajúcu cukrovku alebo artériosklerózu, užívanie testosterónu je vlastne zbytočné. Túžba sa síce zvýši, ale naplniť ju často nie je čím, lebo penis sa nestoporí. Sexuológ Vrabec tvrdí, že liečba testosterónom ovplyvňuje erekciu najmä nepriamo: mužovi sa zlepší nálada a vitalita a tým aj chuť na sex. "Ale pozor,“ upozorňuje Vrabec. "U mužov, ktorí majú hladinu testosterónu v poriadku, jeho ďalšie dodávanie neovplyvní ani sexuálnu túžbu, ani výkonnosť.“

Hurá do posilňovne
Okrem sexu má pokles testosterónu vplyv na náladu, vytrvalosť, ale aj kôrnatenie ciev, rednutie kostí, tvorbu spermií, imunitu… Lenže odpovedať jednoznačne na otázku, či najskôr nastúpia u muža problémy spôsobené vekom a tie spôsobia úbytok testosterónu, alebo najskôr klesne testosterón a potom sa pridružia ďalšie problémy, je rovnako ťažké, ako vyriešiť problém, či bola skôr sliepka, alebo vajce. Niečo ovplyvňujú gény, niečo zdravý životný štýl… „Športovaním si muži prirodzeným spôsobom testosterón do organizmu dopĺňajú,“ dodáva Vrabec.

Takže, milí páni, ak chcete byť aj vo vysokom veku v plnej mužnej sile, hor sa do posilňovne. Ale, preboha, nie preto, aby ste si tam kúpili testosterónové bobule.