Odblokujme sa metódou "One Brain"

em | 31.08.2004 11:03
Čo je to "One Brain"? Je to nenáročná, veľmi jemná a pritom účinná metóda na uvoľňovanie depresií, strachov, fyzických a emocionálnych bolestí. Úspešne odblokováva negatívnu energiu v mozgu, pomáha deťom i citovo labilným dospelým jedincom, frustrovaných zo seba, z okolia či z neúspešného života. O priebehu a účinkoch "One Brain" sme sa rozprávali s facilitátorkou Mgr. Martinou Mašlonkovou.

Koktail: Čo je najčastejšou príčinou depresií a frustrácií?

Mgr. M. Mašlonková: Negatívne zážitky, bolesti, nespravodlivosti, nenávisť či negatívny vzťah k autoritám, prežité v detstve, nám do mozgu vsugerujú akýsi model správania a prístupu, ktorý potom nosíme po celý život so sebou. Ide o psychický blok, ktorý zapríčiňuje to, že keď sa teraz kdekoľvek a kedykoľvek udeje podobná situácia, akú sme prežili v detstve, blokuje nás tá istá emócia. Napríklad, keď niekoho rodičia v detstve trestali bitkou, pripomínajúc, že tým chcú vlastne len jeho dobro, tento človek aj v dospelosti chápe prejav lásky k jeho osobe najviac vtedy, keď sa na neho kričí, keď ho ponižujú alebo trestajú.

Koktail: Čo presne robíte napríklad s takýmto klientom, keď ho liečite metódou „One Brain“?

Mgr. M. Mašlonková: Hlavnou úlohou je odstránenie spomínaných psychických blokov, čím sa obnoví energetický tok a vďaka sa tomu sa zaktivizuje samoliečiaci mechanizmus tela. Facilitátor na prvej zoznamovacej schôdzke pomocou svalového testu zhodnotí rozsah negatívnych blokov traumatizovanej o­soby.

Koktail: Je potrebné, aby sa vám človek zdôveril so svojimi problémami?

Mgr. M. Mašlonková: Samozrejme, od toho sa odvíja celá liečba. Niekedy si klient pri priebehu terapie pospomína na veci, na ktoré už dávno zabudol. On ich však len presunul do podvedomia, kde akoby „kvasia“ a robia si svoju prácu. To znamená, že sú stále prítomné v našom mozgu a ovplyvňujú náš prítomný život. Je treba vedieť, že problémy, negatívne emócie či bolesti, ostávajú v ľudskom vedomí presne 29 dní, potom sa neriešené presúvajú do podvedomia. Čas, ktorý neriešené problémy zostávajú v podvedomí, je sedem rokov. Pokiaľ sa dovtedy nevyriešia, spravidla sa po siedmych rokoch transformujú do somatickej podoby, to znamená, že po siedmych rokoch už nastupujú choroby.

Koktail: Znamená to, že medzi vami a vašim klientom vzniká dôverný vzťah. Je možné, aby sa sedenia zúčastnila aj tretia osoba v úlohe pozorovateľa?

Mgr. M. Mašlonková: To záleží na klientovi. Často ku mne chodia matky so svojimi deťmi. Ja s dieťaťom rozprávam o tom, čo ho trápi a často narazíme na niečo, o čom pred mamou nechce rozprávať. Vtedy mi to nejako nenápadne naznačí, že mu už prítomnosť mamy vadí a že sa nevie celkom otvoriť. Maminku teda požiadam, aby nás nechala osamote.

Koktail: Koľko trvá jedno sedenie?

Mgr. M. Mašlonková: Dvadsať minút až dve hodiny. Svalové testy konkrétneho klienta mi najprv musia dať zvolenie na to, aby som mohla s klientom pracovať.

Koktail: V akých oblastiach pomáha metóda „One Brain“?

Mgr. M. Mašlonková: Dá sa povedať, že vo všetkých, pretože problémy v akejkoľvek oblasti sa nutne viažu na psychické bloky, ktoré metóda „One Brain“ odblokuje a zosúladí fungovanie pravej a ľavej hemisféry. To znamená, že keď za mnou príde profesionálny  futbalista, ktorému sa zrazu úplne prestalo dariť dávať góly, spoločne prídeme na to, že sa mu vynorila istá podobná situácia z detstva, ktorá ho zablokovala a úplne ho obrala o schopnosť presadiť sa v športe. Alebo keď príde top-manažér, ktorý ovplýval originalitou a nevyčerpateľnou energiou a v poslednom čase sa vôbec nedokáže na nič sústrediť, prídeme spoločne na pôvod tohto pocitu. Sám klient posudzuje a spätne hodnotí svoju minulosť, pričom sa oslobodzuje z kon­fliktov, zo stresov a z previnení. Z role obete sa posúva do role aktívneho tvorcu svojho života.

Koktail: Podľa mojich informácií Ste, pani Mašlonková, jediná v Európe, ktorá vyučujete výtvarnú výchovu na základnej škole metódou Betty Edwards, to znamená, že deťom aktivizujete intuitívnu a vizuálnu časť mozgu a necháte ich tvoriť.

Mgr. M. Mašlonková: Áno, táto práca ma veľmi baví. Deti sú v týchto veciach oveľa prístupnejšie ako dospelí. My si totiž logicky a racionálne naplánujeme dopredu život a úplne potlačíme intuíciu a emócie. U detí je to naopak, ich myseľ je viac otvorená a ich kreativita tak dostáva voľný priechod.

**Pokiaľ sa aj vy chcete niečo spýtať Mgr. Martiny Mašlonkovej, napíšte nám na e-mail emiklankova@pravda.sk. **