Máte krivé zuby a potrebujete strojček?

Bianka Stuppacherová, PRAVDA | 18.06.2006 07:49
Dnes už nie je prekvapujúce, ak stretnete tridsiatnika, ktorý má na zuboch nalepený strojček, podľa čeľustnej ortopedičky z Bratislavy MUDr. Ireny Klímovej výnimočný by nebol ani päťdesiatnik s týmto dočasným "kovovým úsmevom".

Takzvanú čeľustno-ortopedickú liečbu, čo je nielen vyrovnávanie zubov, ale aj úprava medzičeľustných vzťahov, to znamená zhryzu, môže absolvovať aj dospelý – hoci vtedy sa už treba zmieriť s tým, že čeľuste nerastú a prispôsobiť tomu riešenie problému. Ľudia mali krivé zuby odjakživa, ale až súčasná doba kladie také vysoké nároky nielen na žiarivý, ale aj dokonale rovný chrup v úsmeve. A možnosti v oblasti čeľustnej ortopédie, nazývanej aj ortodoncia, sa s každým rokom rozširujú.

Ortodoncia – ako všetko, čo sa zubov týka – nie je lacná záležitosť. Z hľadiska zdravotného, ale aj finančného je ideálne stihnúť túto liečbu do 18 rokov, neskôr už na ňu poisťovňa neprispieva. Výnimkou sú jedine pacienti so závažnými ortodontickými problémami, ktoré spôsobujú napr. rázštepy pery a podnebia.
Pacientov možno rozdeliť do troch kategórií: V skupine A sú pacienti s ťažkými vrodenými chybami tváre, ktorým poisťovňa platí najviac a doplácajú skutočne len na nadštandardné materiály a výkony. V skupine B je väčšina pacientov do 18 rokov s krivými zubami, dá sa povedať, že im poisťovňa zaplatí asi dve tretiny liečby. Doplatky sa aj tak rátajú na tisíce, v závislosti od typu strojčeka. Céčko znamená čistú estetiku. Títo pacienti si hradia všetko z vlastného vrecka a patria sem aj všetci dospelí. Jednotlivé skupiny presne definuje liečebný poriadok.

Nesprávny zhryz i krivé zuby

Ku čeľustnému ortopédovi prichádzajú pacienti s dvoma základnými skupinami problémov. Prvou sú problematické medzičeľustné vzťahy, čo znamená, nesprávne vzájomné postavenie čeľustí a zubov – pacienti majú predhryz, otvorený zhryz (nedoliehajú na seba zubné oblúky) či tzv. obrátený zhryz (vtedy je predsunutá brada – opak predhryzu). Do druhej skupiny patria krivé zuby. Mnohí majú tieto problémy zmiešané. „Len odborník vie správne posúdiť, kedy ide o problém čisto estetický a kedy aj funkčný, hoci pacienti prichádzajú predovšetkým z estetických dôvodov,“ vysvetľuje MUDr. Irena Klímová. Krivé zuby sa ťažšie umývajú, takže sa častejšie kazia, nesprávny zhryz má zas vplyv na žuvanie, často deformuje tvár a môže spôsobiť aj problémy s čeľustným kĺbom. V ťažších prípadoch sa stáva, že je dokonca potrebné aj chirurgické riešenie.

Krivým zubom či chybnému zhryzu možno čiastočne predísť, hoci do veľkej miery závisí od toho, čo nám do vienka nadelila príroda. „V predškolskom veku treba sledovať, či dieťa dýcha nosom, má zatvorené ústa, zabrániť zlozvykom ako cmúľanie palca či pridlhé používanie cumlíkov,“ vysvetľuje odborníčka. „Ďalej si treba všímať možné vkladanie jazyka medzi zuby, podkladanie pery pod horné zuby. V niektorých prípadoch je prvou prevenciou problémov s čeľusťami odstránenie mandlí, preliečenie zápalu prínosových dutín, pretože funkcia tvárových svalov a jazyka formuje rast čeľustí. Nezanedbateľná je hygiena mliečneho chrupu, aby zuby vydržali v ústach dostatočne dlho. Ak vypadnú priskoro, môžu sa poposúvať trvalé zuby.“ V niektorých prípadoch, u detí s drobnejšou tvárou a veľkými trvalými zubami, ktoré sa doslova nezmestia do úst, treba niektoré zuby obetovať a včas ich vytrhnúť. Ak sa takáto „zubno-čeľustná disharmónia“ odhalí včas a nadbytočné zuby sa odstránia, v určitých prípadoch sa dieťa dokonca môže vyhnúť noseniu strojčeka. „Ide však len o určité percento ľudí, ktorým treba vytrhnúť niektoré trvalé zuby na to, aby sa ostatné mohli dorovnať – či už bez strojčeka alebo s ním. Netreba to brať tragicky.“

Dlhodobá záležitosť

Mnohí rodičia sa pýtajú: Kedy je najvhodnejšie obdobie na čeľustno-ortopedickú liečbu? Je to rôzne a najvhodnejší čas vie určiť len odborník. Niekedy deti začínajú nosiť snímateľný zubný strojček už v mliečnom chrupe, inokedy je na začatie liečby vhodné počkať do neskoršieho veku. V období zmiešaného chrupu (zhruba medzi 8. až 12. rokom veku) sa usmerňuje rast čeľustí a vyrastanie zubov. Ak má však pacient dobrý zhryz aj tvar čeľustí, len krivé alebo rotované jednotlivé zuby, výhodnejšie je s liečbou vyčkať po vyrastení stálych zubov.

Ku špecialistovi pacienta zvyčajne odosiela jeho zubný lekár, ideálne je, ak stomatológ pozná dieťa odmalička, pretože k nemu chodí na pravidelnú prevenciu. „Ak však majú rodičia pochybnosti, v súčasnosti už môžu prísť aj bez odporúčania od zubára,“ podotýka ortodontistka. 

Pri ortodontickej liečbe ide vždy o liečbu dlhodobú, priemerne trvá od dvoch do štyroch rokov. „Je to veľmi individuálne,“ konštatuje MUDr. Klímová. „Niekedy však chrup, ktorý na pohľad pre laika vyzerá hrozne, možno napraviť jednoduchšie a rýchlejšie ako zdanlivo jednoduchú vec. Vie to naozaj posúdiť len čeľustný ortopéd, keď vypracuje presný liečebný plán.“

Strojčeky sú aj ozdoba

Strojčeky na zuby, alebo tzv. ortodontické aparáty, možno rozdeliť do niekoľkých skupín. Prvou sú snímateľné, ktoré sa z úst dajú vybrať a používajú sa skôr u detí, najmä so zmiešaným chrupom. Tie objemnejšie, ktoré sa nedajú pevne nasadiť na zuby sa volajú funkčné  – upravujú funkciu jazyka, líc, pier, vzájomný vzťah čeľustí. Tie menej objemné, ktoré sa dajú „nacvaknúť“ na zuby, sú živicové platničky. V ponuke sú rôzne farebné materiály, deti si môžu dokonca vybrať strojček s konkrétnym obrázkom, živicu s trblietavými farebnými pigmentmi a podobne.

Strojčeky pevne nalepené na zuboch sa volajú fixné aparáty. Ich podstatou sú malé zámky a krúžky, ktoré sa nalepia na každý zub a tie sa spoja pružným drôtikom. Najkvalitnejšie sú kovové. „Plastové a keramické zámky sú priesvitné, z estetického hľadiska možno vyzerajú lepšie, ale predsa len nie sú až také kvalitné, pritom sú drahšie ako kov. Niektorým pacientom totiž horšie držia na zuboch, môžu sa s nimi ťažšie robiť isté detailné úpravy,“ vysvetľuje MUDr. Irena Klímová. „Uprednostňujú ich dospelí pacienti, ktorým už viac záleží na estetike aj z dôvodu ich profesie a podobne.“ Aj drôtiky, ktoré zámky spájajú, môžu byť potiahnuté bielym obalom. A farbu fixného aparátu si dnes už takisto možno vybrať. Strojčeky sú dnes aj ozdobou!

Samostatnou skupinou sú retenčné alebo udržiavacie strojčeky. Sú najjednoduchšie, zuby nerovnajú, je to len fólia alebo platnička  do ktorej zuby zapadnú, prípadne drôtik prilepený z vnútornej strany zubov. Úlohou týchto strojčekov je zabrániť recidíve, pretože určitý čas po liečbe majú zuby tendenciu vracať sa do svojej pôvodnej polohy.

Najčastejšie chyby

Hoci ortodontická liečba je možná v každom veku, ideálne je, ako sme už spomenuli, prísť s dieťaťom zavčasu. "Vtedy máme ešte najviac možností, čo sa s chrupom dá robiť. Niekedy napr. unikne pozornosti pretrvávajúci mliečny zub v inak pravidelnom chrupe a pacient príde do našej ambulancie až v dospelosti, keď mliečny zub vypadol a stály zub nevyrástol. Väčšinou vieme pomôcť aj v takom prípade, ale nádej na úspech je väčšia u mladších pacientov a dospelý si navyše celú liečbu musí hradiť sám.

Často sa tiež stáva, že prichádzajú pacienti, ktorí vzdali nosenie strojčeka pred niekoľkými rokmi.  V istom veku ich to však zamrzí a vrátia sa. 17-ročné dievča však už napríklad nerastie a problém musíme riešiť iným spôsobom. To, na čo musím špeciálne upozorniť, je, že ak pacient svojvoľne preruší liečbu, poisťovňa mu už ďalšiu hradiť nebude. Nepomôže zmeniť lekára ani poisťovňu, pretože sa to presne eviduje. Ak nastane pri nosení strojčeka akýkoľvek problém, napr. dieťa odmieta spoluprácu, je vždy potrebné riešiť to spolu s lekárom a nie jednoducho prestať chodiť."

Pri zubných strojčekoch, či už snímateľných alebo fixných, môže byť problémom aj zanedbanie hygieny. Najmä fixné aparáty zvyšujú nároky na techniku čistenia zubov, používajú sa nielen medzizubné, ale aj jednozväzkové kefky. "Zuby musia byť dôkladne ošetrené už pred ortodontickou liečbou a pacient musí zvládnuť ich hygienu. Nesmie mať napríklad zápal ďasien ani kazy. Stieravý pohyb z ďasna po zube pri fixnom aparáte nestačí. Špeciálnymi kefkami treba dočisťovať malé plôšky zuba okolo strojčeka a veľmi dobré je používať aj ústnu sprchu – irigátor.

Samotné nalepenie zámkov na zuby pri fixnom aparáte sklovinu nepoškodí. V mieste, kde je nalepená súčiastka je, naopak, sklovina chránená. Keď však strojček snímeme, u pacientov s nedostatočnou hygienou okolo ostane kriedová plôška odvápnenej skloviny, kde ju narušil plak. Zuby teda nekazí strojček, ale nedostatočné čistenie vôkol neho. Ak sa už niečo podobné stane a zuby sú fľakaté, odporúča sa zlepšiť hygienu a čakať, či dôjde k prirodzenej remineralizácii. Prílišným fluoridovaním poškodené miesta len zbytočne zožltnú."

Riziká posúvania zubov

Najväčším rizikom je poškodenie skloviny pri zlej hygiene. Ak u konkrétneho pacienta hrozia aj iné riziká, mal by ho o nich lekár poučiť ešte pred liečbou. Nosiť strojček v ústach nie je nič príjemné a každý to znáša individuálne. Najmä spočiatku môžu byť zuby citlivé a človeka bolia celé ústa, po nasadení fixného aparátu to môže trvať aj zopár dní. Nemalo by to však trvať týždne. Citlivosť v ústach sa môže dočasne zvýšiť aj po kontrolnej návšteve, keď špecialista strojček „naaktivuje“.

„Pozor na zubárov, ktorí nie sú čeľustnými ortopédmi a naučili sa lepiť fixné aparáty,“ upozorňuje na záver MUDr. Klímová. „Vyrovnávanie zubov je vždy otázkou chrupu ako celku, nejde len o pekné zuby, ale aj o to, aby správne navzájom hrýzli. Nekvalifikovaný stomatológ, ktorému chýba nadstavbová špecializácia z čeľustnej ortopédie, môže napáchať veľa škody.“ Ortodonciu by teda mal vždy vykonávať len čeľustný ortopéd. Bohužiaľ, na Slovensku ich je pomerne málo a mnohí ju navyše robia len na čiastočný úväzok. Poisťovne ich ešte aj limitujú, a tak čakacie lehoty pre nedospelých pacientov, ktorí majú nárok na príplatky zo zdravotného poistenia, môžu trvať aj dlhší čas.

Rozdelenie ortodontických aparátov

Snímateľný: Je to vyberateľný zubný strojček, ktorý sa najčastejšie nosí hlavne v noci. Používa sa najmä u detí predovšetkým pri úprave medzičeľustných vzťahov, čiže postavenia čeľustí a zubov. Vyrobí ho zubný technik na základe odtlačkov zubov. Detailné rovnanie jednotlivých zubov týmto strojčekom je ťažké, po vyrastení trvalého chrupu je niekedy vhodné nahradiť ho fixným aparátom.
Fixný: Je to nesnímateľný strojček, pri ktorom sa na jednotlivé zuby nalepia malé zámky a krúžky a spoja sa pružným drôtikom, ktorý na ne vyvíja stály tlak. Principiálne sa – okrem výnimiek – používa v trvalom chrupe na detailnú úpravu zubov v zuboradí. Zhotovuje sa v ambulancii priamo v ústach pacienta z jednotlivých súčiastok.
Udržiavací: Je to vyberateľný strojček, ktorý sa nosí po liečbe fixnými aparátmi rôzne dlhý čas, pričom sa jeho nosenie pozvoľna vynecháva. Jeho cieľom je zabrániť vyrovnaným zubom, aby sa vrátili do pôvodnej „krivej“ polohy. Môže sa nosiť cez deň aj v noci. Niekedy sa zuby po liečbe fixujú aj pevne nalepeným drôtikom.

Najčastejšie chyby pri nosení strojčekov

  • nedostatočná hygiena chrupu
  • nedostatočne časté preventívne návštevy u zubného lekára (očistenie zubov, kontrola výplní)
  • nepravidelné nosenie snímateľných strojčekov

    zanedbávanie nosenia udržiavacích aparátov v eufórii, že „už to mám za sebou“ (môže dôjsť k recidíve)

  • vynechávanie kontrol v ortodontickej ambulancii – zlozvyky (cmúľanie prstov, vkladanie jazyka medzi zuby, fajčenie)
  • nedostatočné šetrenie zubov s fixným aparátom (žuvanie žuvačiek, odhrýzanie z príliš tvrdých potravín – hrozí poškodenie strojčeka)

Tri skupiny pacientov

A – najvyššia úhrada zo zdravotného poistenia: pacienti do 18 rokov so závažnými chybami zhryzu a chybami čeľustí, pacienti s rázštepmi pier, čeľustí a podnebia a inými ťažkými vrodenými chybami tváre a čeľustí (tu je úhrada zo zdrav. poistenia bez obmedzenia veku)
B – čiastočná úhrada zo zdravotného poistenia: pacienti do 18 rokov s rôznymi, presne definovanými chybami zhryzu. Pri snímateľnej liečbe u väčšiny detí rodič doplatí za celú liečbu dohromady odhadom od 5– do 8-tisíc Sk, pri fixnom aparáte sa postupné doplatky za dvojročnú liečbu môžu vyšplhať na 10– až 20-tisíc Sk.
C – samoplatcovia: estetické odchýlky bez ohľadu na vek. Fixná liečba pacientov vyjde na jednom zuboradí v rozmedzí 12– až 20-tisíc Sk. Na oboch 25– až 45-tisíc Sk. Je to veľmi individuálne a platí sa postupne.

Poznámka: Pacienti, ktorí k čeľustnému ortopédovi dochádzajú z väčšej vzdialenosti, si v súčasnosti musia sami hradiť cestovné bez ohľadu na kategóriu poistenca.
Upozornenie: Ak poistenec bezdôvodne preruší liečbu na pol roka a viac, opätovná liečba zo zdravotného poistenia sa už neposkytuje!