Ako sa zbaviť plesní, húb a kvasiniek na tele

bs, PRAVDA | 21.07.2006 11:53
Mykotické ochorenia kože - počas života sa s nimi aspoň raz stretne každý z nás. Hoci nie sú životu nebezpečné, výrazne zhoršujú jeho kvalitu svrbením, pálením či dokonca bolestivými prejavmi pri prasknutí kože.

Navyše sa ľahko prenášajú – v lete sú ich zdrojom sprchy, bazény, termálne kúpaliská, po celý rok sauny, fitnescentrá, spoločné umyvárne v internátoch. Pôvodcami mykotických ochorení sú najčastejšie vláknité huby, kvasinky, zriedkavejšie aj plesne.

Ako sa chrániť pred mykózami:

  1. Nohy udržiavame v čistote a suchu, nenosíme nepriedušnú obuv a ponožky z umelých materiálov, v ktorých sa nám chodidlá potia.
  2. Pri úprave nechtov používame vlastné nástroje a všímame si, či dezinfikované nástroje používa aj naša manikérka a pedikérka.
  3. V sprchách a na kúpaliskách nosíme gumené šľapky.
  4. V saune i fitnescentre si sadáme na vlastný uterák, ktorý pravidelne perieme.
  5. Tak ako máme vlastnú zubnú kefku, každý z rodinných príslušníkov používa výlučne vlastný uterák. Hygienickejšie je mať zvlášť uterák na hornú a zvlášť na dolnú polovicu tela, resp. malý uteráčik špeciálne na nohy. Do sucha si vyutierame medziprstové priestory na nohách.
  6. Počas letných mesiacov nesušme vlhké uteráky v kúpeľni, ale radšej na balkóne, kúpeľňu pravidelne vetrajme.
  7. Niektorí odborníci odporúčajú ako prevenciu proti infekciám napadajúcim nechty niekoľkomesačné užívanie zinku.

Komu hrozia mykózy?
„Mykotické infekcie okrem bežnej populácie častejšie postihujú ľudí s oslabeným imunitným systémom, pacientov po dlhodobej liečbe antibiotikami, vyskytujú sa však prakticky všade,“ hovorí dermatovenero­logička MUDr. Katarína Poláková, PhD. Náchylní na mykózy sú diabetici, obézne osoby, ľudia trpiaci žilovými ochoreniami nôh alebo pacienti užívajúci kortikosteroidy. Mykózami môžu častejšie trpieť športovci – napr. plavci – a niektoré profesie, napr. ľudia pracujúci v horúcich prevádzkach. Dobre sa im darí najmä na nohách, pod nechtami, pod prsníkmi, pazuchami, v rozkroku, v kožných záhyboch najmä u ľudí s nadváhou, na slizniciach i vo vlasoch. Podľa MUDr. Jiřiny Cabalovej zohrávajú svoju úlohu aj individuálne faktory ako kyslosť kožného povrchu či výška protiplesňového faktora.

Ako sa prejavujú mykózy?
Kožné hubové ochorenia bývajú najčastejšie spojené s nepríjemnými subjektívnymi ťažkosťami, ako je svrbenie, pálenie, prasknutá povrchová koža, niekedy aj pocit bolesti. Ak mykóza napadne nechty (tzv. onychomykóza) – zhrubnú, zožltnú, zdeformujú sa a po čase sa začnú drobiť. Na nohách mykóza najčastejšie začína medzi malíčkom a štvrtým prstom nohy (tzv. atletická noha), kde sa objaví nenápadná, belavá trhlinka. Na koži sa mykóza prejavuje sčervenaním, zhrubnutím, šupinatením pokožky, dokonca pľuzgierikmi. Vo vlasoch sa objavia lupiny, chrasty, zapálené ložiská.

Ako liečiť mykózy

1)  V prípade častých mykóz sa odporúča znížiť konzumáciu sladkých jedál. Priveľa cukru v strave vytvára priaznivé podmienky najmä na množenie kvasiniek.

  1. Obuv je vhodné pravidelne vetrať a dezinfikovať sprejmi na to určenými.
  2. Povrchovú mykózu kože je možné odstrániť len antimykotikami, z ktorých mnohé sú voľnopredajné. Mnohí postihnutí príznaky mykóz často považujú za vysušenie pokožky a natierajú si ich bežnými kozmetickými krémami, ktoré však neničia huby. Nákazu následne roznášajú ďalej. 
  3. Antimykotiká na povrchové mykózy dostať kúpiť vo forme krémov, gélov, sprejov, roztokov, telových mliek. Príklady voľnopredajných: Micetal krém 15 g – 219 Sk, Micetal gél 100 g – 271 Sk, Lamisil krém 15 g –215 Sk, Lamisil sprej 15 ml –235,50 Sk, Canesten krém 20 g –80 Sk, Imazol krém-pasta 30 g – 99 Sk, Terbisil krém 15 g – 255 Sk. Mnohé z účinných látok jestvujú aj vo forme tabliet, kapsúl už na lekársky predpis a ordinujú sa v závažnejších prípadoch.
  4. Väčšinu antimykotík je potrebné aplikovať aj po tom, čo príznaky mykózy zmiznú. Mnohí pacienti však nedodržia potrebnú dĺžku liečby a dôjde k opätovnému návratu ochorenia. Aj preto je nevyhnutné dôkladne si preštudovať príbalový leták k liečivu.