Daniela Peštová: Vrátiť sa kvôli Paľovi do Česka nebola obeta

Zdeno Gáfrik | 13.03.2012 07:00
Daniela Peštová Foto:
Modelka Daniela Peštová.
Je matkou troch detí a jednou z najúspešnejších českých modeliek. Ani po prekročení štyridsiatky nemá núdzu o prácu a jej bezchybný vzhľad pôsobí ako zázrak. Modelka Daniela Peštová však tvrdí, že sa o seba stará najmä pre peknú starobu.

Napriek tomu, ako dlho pôsobíte v modelingu, stále máte veľa práce. V čom vidíte dôvod?
Domnievam sa, že vzrástla kúpna sila žien. Skupina úspešných dám – štyridsiatničiek, päťdesiatničiek, ktoré dokážu dosť zarobiť a potom chcú svoje peniaze utratiť – sa za posledné roky znásobila. A takéto dámy veria produktu, ktorý propaguje žena bližšia ich veku.

Znamená to, že zrelá žena netúži nasledovať mladučkú modelku, ale radšej niekoho, o kom je známe, že už má tri deti?
Niečo na tom bude. Keď sa ma raz v začiatkoch kariéry opýtali, čo je tajomstvo môjho vzhľadu, v duchu som si klepala na čelo, čo je to za otázku. Mám 24 rokov, to je tajomstvo, vravela som si vtedy. V takom veku vyzerá predsa dobre každá modelka. Ale ak vyzerá príťažlivo staršia manekýnka, začne vás zaujímať, ako to robí. Ako je možné, že je stále štíhla, ako sa stará o pleť, vlasy. Tam kdesi sa rodí dopyt po produktoch, ktoré predávajú aj štyridsiatničky. Podvedome chcete nasledovať ženu, ktorá zvládla vyzerať dobre aj popri materstve či s pribúdajúci­mi rokmi.

Povedali ste, že najlepším priateľom vašej krásy je dobré svetlo a retuš, ale sedím s vami zoči-voči a vyzeráte výborne aj bez nich. Sú v tom gény alebo najmä tvrdá drina?
Môj výzor vnímam ako kombináciu vrodeného a vlastnej zodpovednosti. Naozaj som voči mojej telesnej schránke zodpovedná. Nie z nejakých frivolných povrchných dôvodov. Naučila som sa za roky pôsobenia v brandži vážiť si telo. Chcem, aby fungovalo, aj keď budem mať sedemdesiat alebo osemdesiat, aby som bola schopná a zdravá. Užila si starobu. To je môj cieľ a motivácia, prečo som teraz k sebe prísna a prečo sa snažím o seba starať.

Daniela Peštová má aj dnes množstvo pracovných... Foto: AVON
Daniela Peštová Daniela Peštová má aj dnes množstvo pracovných ponúk.

Zmení sa u modelky vnímanie seba samej, ako jej roky pribúdajú?
Áno. Ale v mojom prípade zmena prebiehala k lepšiemu. Keď som bola mladšia, viac som sa kontrolovala. V našej brandži je celkom prirodzené, že sa sledujete – riešite, ako vyzeráte. Ale rokmi som bola so sebou viac a viac vyrovnaná a definitívny zlom prinieslo materstvo. Moment, keď vám príroda ukáže, načo vlastne telo je. Ak si to ako žena uvedomíte, už vás netrápi pár centimetrov navyše v bokoch alebo stehnách.

To hovorí žena, ktorá štyri mesiace po pôrode fotografovala v bikinách pre najslávnejší plavkový špeciál na svete – Sports Illustrated?
Áno, priznávam, vtedy som veľmi chcela pracovať pre Sports Illustrated. Začala som tvrdo drieť s trénerom takmer okamžite po pôrode. Prvýkrát a naposledy. Už by som do niečoho podobného nešla. Vlastne som sa podvolila krutému trendu súčasnosti, keď sa od ženy očakáva, že v určitý deň po pôrode si už bude bez problémov obliekať veľkosť 36. A keď nie, tak vám tréner alebo lekár krúžkuje partie na tele, ktoré nie sú v poriadku.

Daniela Peštová stále občas predvádza. Foto: Jan Kolman pre Bluegekko / Nadácia Terezy Maxovej
Daniela Peštová Daniela Peštová stále občas predvádza.

V prípade známych žien existuje veľký tlak aj zo strany médií. Vzhľad, postava, dobrá alebo zlá vizáž sú dnes témou dňa.
Uvedomujem si, že sú omnoho dôležitejšie veci, než či vám v nejakom časopise zakrúžkujú tukový vankúšik v detaile. Ale v dnešnej dobe známe ženy naozaj nemajú na ružiach ustlané. Ak sa snažíme o dokonalosť, v novinách rozoberajú, kde sme príliš povypínané a napichané a keď sa snažíme o prirodzenosť, poukazuje sa na naše vrásky a celulitídu. Nedávno som videla v nejakom časopise Sharon Stoneovú bez mejkapu a titulok hlásil, že je na nepoznanie. Poviem vám, ja som ju spoznala a vyzerala super. Naozaj nerozumiem snahe budovať u verejnosti pocit, že známa žena musí vždy vyzerať ako na červenom koberci.

Ale dokážete jej sama odolávať?
Áno. Pomôže vám zdravé sebavedomie a mať to v hlave upratané. Vtedy dokážete reči alebo hodnotenia ignorovať. Ale pre mnohé známe ženy to nie je ľahké – môžete mať sebavedomie pevné ako skala, niekedy vás kritika zamrzí.

Aj to je dôvod, prečo pôsobíte ako neprístupná žena, ktorá si úzkostlivo drží odstup? Keď ste pred časom navštívili talkšou Jana Krausa, mnohých ste prekvapili, že nie ste vysmiata a otvorená modelka, ktorá sa bez ostychu podelí o všetko.
Myslím, že vždy som na ľudí pôsobila ako neprístupný človek. Som pomerne hanblivá a plachá osoba a všetci plachí ľudia pôsobia v prvom rade ako neprístupní. Navyše u mňa zohralo rolu i to, že som v Česku.

Prečo?
Za hranicami som nikdy necítila taký ostych, bola som omnoho otvorenejšia. V rodnej krajine sa mi pravidelne stáva, že v rozhovore poviem, vonku je krásne a svieti slniečko a v časopise sa objaví, že Peštovej bolo teplo a bola z toho mrzutá. Po takýchto skúsenostiach si vytvoríte určitý systém, hranicu. Naučíte sa, čo povedať a čo už nie. Ustrážiť sa.

Máte zlé skúsenosti s novinármi?
Nepovedala by som, že zlé. Ale v mnohých veciach ma novinárska profesia dokázala v Česku aj na Slovensku prekvapiť. Mne sa vlastne až doma prvýkrát stalo, že je tlačová konferencia a keď dostanú novinári priestor na otázky, nikto sa nič neopýta. A potom sa na vás vrhnú po skončení tlačovky. To je vonku veľmi zriedkavé. V časoch, keď som fotografovala pre Sports Illustrated, absolvovala som v USA množstvo tlačových konferencií po celých štátoch. Tam je systém nastavený celkom inak.

Partneri Pavol Habera a Daniela Peštová patrili... Foto: Robert Hüttner
Pavol Habera a Daniela Peštová Partneri Pavol Habera a Daniela Peštová patrili k najolsnivejším párom večera. Najmä vďaka nežnejšej polovičky dvojice.

Do rodnej krajiny ste sa z USA vrátili kvôli partnerovi Pavlovi Haberovi. Ak hodnotíte spätne, išlo o obetu alebo prirodzený vývoj situácie?
Veľa ľudí vnímalo návrat ako moju obetu, ale pre mňa to bol prirodzený krok. Narodila sa nám malá Ella, moja kariéra vtedy trošku stagnovala a Paľo za nami cestoval vždy na pár týždňov a potom sa pre pracovné povinnosti vracal do Prahy. Situácia sa mi nezdala celkom ideálna – najmä pre mňa samu. Samozrejme, platí zákon schválnosti. Keď sme sa vrátili do Česka, odrazu sa moja upadajúca kariéra zase naštartovala. Ale návrat domov som neoľutovala. Som hrdá na to, čo som za roky práce v modelingu spravila, no rodina je vždy dôležitejšia. Nehovoriac, že bývame asi hodinku od mojich rodičov a je to skvelé. Deti vyrastajú v prostredí, ktoré je pre rodinu lepšie než by bolo v Amerike.

Aj bezpečnejšie, však? Čítal som s vami niekoľko rozhovorov a človek z vás má pocit naozaj ustráchanej matky.
Bohužiaľ, mám takú povahu. Som vďačná, že som dostala príležitosť byť matkou. Ale obrovský mínus je práve strach, ktorý sa začal v deň, keď sa mi narodilo prvé dieťa. Zdedila som ho po mojej mame. Sme ustráchaná rodina. Bojíme sa o všetkých a všetko. Ale nesúvisí to len s mojimi deťmi, dokážem sa rovnako strachovať o priateľa. Ak mi niekto neodpíše na esemesku, niekedy si začnem vytvárať čierne scenáre a strachujem sa, až kým nezavolá.

Ale najstaršieho syna Yannicka už púšťate samého do školy?
Áno, už má povolený autobus. Ale stále sa o neho bojím. Skutočne by som veľmi rada zmenila túto povahovú črtu. Uvedomujem si, že, čo sa má stať, stane sa a vlastne sa zbytočne trápim. Neviem inak…

S partnerom Paľom Haberom ste podobní alebo on má k rodičovstvu iný prístup?
Paľo je trochu iný. Nemáme vždy úplne rovnaké názory, ale našťastie sme natoľko tolerantní, že nám to spolu funguje. Paľo je určite zástancom tradičnejšej a prísnejšej výchovy. Ja som zase liberálna matka. Síce sa o deti strachujem a najradšej im behám za chrbtom, ale doma som liberálnejšia.

Váš partner má z prvého manželstva už dospelú dcéru, vďaka vám teraz vychováva aj tri deti rôzneho veku – od tínedžera Yannicka cez školáčku Ellu až po trojročného Paula. Netúži oddychovať od rodičovských povinností?
Podľa mňa je veľký rozdiel, keď si muž zakladá rodinu a je príliš mladý a keď je už v zrelšom veku. Aj môjmu bratovi s priateľkou som opakovala, máte ešte dosť času. Ak zakladanie rodiny nie je uponáhľané, muž je lepší otec. Nemá pocit, že mu niečo utečie v živote, kariére. Neviem, aký otec Paľo bol pri dcére Zuzke, ale v tomto veku má možnosť si rodičovstvo užiť najlepšie. A užíva si ho.

Daniela Peštová (vpravo) a jej syn Yannick na... Foto: AVON
Zľava: Adriana Sklenaříková-Karembeu, Daniela Peštová a jej syn Yannick Daniela Peštová (vpravo) a jej syn Yannick na pochode Prahou v rámci charitatívnej akcie Avon proti rakovine prsníka.

O vás je známe, že ste angažovaný človek. Prispievate pravidelne na charitu. Ste tvárou projektu boja proti domácemu násiliu. Prečo ste sa sústredili práve na túto problematiku?
Dlho som nevedela nájsť projekt, s ktorým by som spojila moje meno. Charitu som podporovala aj predtým, ale na výraznejšiu angažovanosť ma zlákal až projekt Avon proti domácemu násiliu. Spojila som sa so spoločnosťou, ktorá má dlhoročné skúsenosti a pôsobia v nej odborníci, ktorí vedia, čo robia. Nejde o krátkodobý projekt len tak naoko. A, samozrejme, oslovila ma téma. Mala som pocit, že sa nikto problematike poriadne nevenoval a mal by sa.

Verejnosť však možno vníma vaše úsilie len ako pekné obrázky v kampaniach, ktoré boli v časopisoch alebo v televízii. Vložili ste sa do projektu aj osobnejšie?
Samozrejme, od úplného začiatku. Navštívila som azylové domy, do ktorých sa uchýlili týrané ženy, rozprávala som sa s obeťami domáceho násilia, snažila sa ich vypočuť. Ale to nie je činnosť, ktorú je vhodné medializovať. Mnohé zo žien sú ustráchané, čelia strachu, vlastnej hanbe. Vziať tam kameru alebo fotoaparáty skrátka nie je najlepší spôsob, ako im pomáhať.

Neobávali ste sa, či vás obete domáceho násilia prijmú a otvoria sa vám?
A ako! Modelka má imidž ženy, ktorú nič netrápi – akurát, aby vyzerala čo najlepšie. Ešte v začiatkoch spolupráce som riešila s tvorcami projektu, či ma spoločnosť obetí prijme. Nechali sme situáciu vyvinúť prirodzene a dopadlo to dobre. Teraz som sa dokonca navŕtala do projektu, ktorý rozbieha Aliancia žien Slovenska a budem chodiť s tímom odborníkov po stredných školách na Slovensku, aby sme šírili prevenciu proti násilnému správaniu a ukázali mladým ľuďom, čo je správne, čo nie.

Takže sa vrátite do svojich študentských čias? Kedysi ste predsa študovali na pedagogickej fakulte.
Áno, ale nemyslím si, že sa postavím pred študentov ako sebavedomý prednášajúci. Nie som odborník, nie som psychológ, ktorý vie, ako a čo povedať, aby sa citlivá sedemnásťročná duša otvorila pred svojimi spolužiakmi. Skôr sa vidím sedieť medzi študentmi. Budem sa snažiť zapojiť do diskusie, keď začne prebiehať, prípadne ich len podporiť svojou prítomnosťou. Uvidím, či aj pre mňa sa nájde nejaký priestor. Dúfam, že áno. Myslím, že mám dosť skúseností a dokážem pomáhať ľuďom, ktorí tápu.

Daniela Peštová

Narodila sa 14. októbra 1971 v českých Tepliciach. Modelingu sa začala venovať po tom, čo zvíťazila v súťaži. Dokonca prerušila štúdium pedagogiky a odcestovala do Paríža. Skutočný prelom však nastal až v USA, kde sa vďaka jej komerčnejšej kráse stala hviezdou značky Victoria´s Secret a trikrát sa ocitla na titulnej strane plavkového špeciálu Sports Illustrated, ktorý patrí k najpredávanejším magazínom sveta. Peštovej tvár sa spája aj s kampaňami pre kozmetické značky L´Oreál, Avon či najnovšie so sieťou vlasových štúdií Bomton. Modelka má syna Yannicka z päťročného manželstva s Tommasom Butim, v súčasnosti žije so slovenským hudobníkom Pavlom Haberom, ktorému porodila dcéru Ellu Joy a syna Paula Henryho.