Colin Firth zachraňuje brazílskych indiánov. Žiada pomoc vlády

ČTK | 26.04.2012 13:31
Colin Firth Foto:
Herec Colin Firth s manželkou Liviou.
Britský herec Colin Firth odštartoval kampaň na záchranu amazonských indiánov, za ktorou stojí mimovládna organizácie Survival International. Kmeň AWA, ktorý žije v Brazílii, patrí k najviac ohrozeným na svete.

V krátkometrážnom filme, ktorý ukazuje život AWU v jedinečnom súlade s pralesom i jeho zvieracími obyvateľmi, známy herec vyzýva brazílske ministerstvo spravodlivosti, aby definitívne vyhnalo z oblasti votrelcov. K tým patria ilegálne drevorubači, ale aj osadníci a chovatelia dobytka.

„Prales indiánov AWA je ilegálne ničený kvôli ceneným drevinám. Akonáhle drevorubači na indiánov narazí, vraždia ich. Luky a šípy nemôžu čeliť ľahkým zbraniam belochov,“ vysvetľuje nositeľ Oscara za film Kráľova reč z minulého roka.

Herec vyzval k podpisu petície adresovanej ministrovi Josému Eduardovi Cardozo, jedinému politikovi pri moci, ktorý môže vyslať federálnu políciu, aby votrelcov z oblasti vyhnala.
Situácia awáských indiánov je tak kritická, že niektorí brazílski experti hovoria o ich genocíde, zdôrazňuje Survival International. Táto organizácia bojuje za práva a prežitie domorodých komunít po celom svete.

Jej riaditeľ Stephen Corry vyhlásil, že „ak sa zmobilizuje dostatok ľudí, v Brazílii a vo svete vôbec, môžu Awovia žiť v pokoji na svojom vlastnom území“ v štáte Maranhao.

Kmeň AWA tvorí asi 360 kočovných lovcov-zberačov, ktorí boli kontaktovaní. Odhaduje sa, že ďalšie stovka jeho príslušníkov žije v izolácii.

„Izolované“ skupiny, teda také, ktoré sa nedostali do mierového kontaktu s neindiánmi – sú najohrozenejšími skupinami na planéte. Žijú pod neustálou hrozbou nepriateľských stretnutí alebo nakazení chorobami, proti ktorým nie sú imúnni.

Situácia AWU je o to horšia, že ich pralesné prostredie je ničené závratnou rýchlosťou, zdôrazňuje organizácia.

Podľa údajov brazílskej Národnej nadácie pre indiánmi (Funai) len v Brazílii žije 77 izolovaných kmeňov, ktoré sú roztrúsené po Amazónii. Len tri desiatky z nich boli už identifikované.

Zo 191 miliónov obyvateľov Brazílie indiáni tvoria necelé jedno percento. Obývajú však asi 12 percent jej územia, najmä práve v Amazónii.