Eric Clapton predáva abstraktný obraz

SITA | 15.09.2012 02:00
Eric Clapton Foto:
Eric Clapton.
Britský hudobník Eric Clapton sa rozhodol predať obraz nemeckého maliara Gerharda Richtera, ktorého cena by na októbrovej dražbe v londýnskom aukčnom dome Sotheby's mohla dosiahnuť až 11,8 milióna libier (v prepočte približne 14,7 milióna eur).

Dielo s názvom Abstraktes Bild 809–4 je súčasťou série štyroch obrazov, ktoré Richter vytvoril v polovici 90. rokov minulého storočia. Clapton vlastní aj ďalšie dva obrazy z tejto série, pričom všetky tri kúpil na aukcii v roku 2001 za 3,4 milióna dolárov. Štvrtý obraz sa nachádza v spoločnej zbierke Tate a National Galleries of Scotland.

Šesťdesiatsedem­ročný Eric Clapton je považovaný za jedného z najlepších gitaristov na svete a časopis Rolling Stone ho v roku 2004 zaradil medzi najlepších hudobníkov v dejinách. Jeho meno je trikrát zapísané v Rock'n'rollovej sieni slávy – dostal sa tam ako sólový umelec, člen skupiny The Yardbirds a kapely Cream. Na svojom konte má 17 hudobných cien Grammy a v roku 2004 mu britská kráľovná Alžbeta II. udelila Rad britského impéria za prínos hudbe. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Cocaine, Layla, Tears in Heaven, či jeho verzia I Shot the Sheriff od Boba Marleyho. Vlani v marci vydražil za 2,15 milióna amerických dolárov 70 svojich gitár, pričom výťažok z aukcie venoval na konto protidrogového a protialkoholického centra Crossroads Centre na ostrove Antigua. Toto centrum založil v roku 1998 po tom, ako porazil vlastnú závislosť od alkoholu a heroínu.