Mórová hrá v Paneláku, Stanke bude pátrať

Slovenské televízie pripravujú na rok 2008 nové hrané seriály z domácej produkcie. Dva tituly zaradí do vysielania Markíza a dva TV JOJ. Vlastnú seriálovú tvorbu plánuje aj Slovenská televízia, ale zatiaľ o nej nechce viac prezrádzať.

09.01.2008 06:00
debata

Zločiny podľa skutočnosti
Televízia Markíza v nedeľu odštartuje nakrúcanie tretej série seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. Prvé dve série sa totiž vlani stretli s dobrým diváckym ohlasom a druhá bola dokonca úspešnejšia ako tá úvodná. Prvá séria Ordinácie mala 24 častí a dosiahla priemerný podiel na trhu 39,7 percenta (priemerná sledovanosť 712-tisíc divákov). Druhá, 32-dielna séria, zaznamenala priemerný podiel na trhu až 42,6 percenta (priemerne 828-tisíc divákov).
Režisérmi pripravovanej Ordinácie, ktorá by sa na obrazovkách mohla objaviť koncom februára, budú Marta Ferencová, Stanislav Párnický a Martin Kákoš.

Markíza tento rok odvysiela aj celkom nový seriál s názvom Mesto tieňov – 10-dielny projekt, ktorý vzniká v réžii Róberta Švedu a Petra Bebjaka. Ide o kriminálny seriál a jednotlivé príbehy sú inšpirované skutočnými zločinmi. Hrdinami sú vyšetrovatelia z oddelenia násilnej kriminality Ivan Tomeček (hrá ho Pavol Višňovský) a Tomáš Benkovič (Marián Mitaš). Okrem vyšetrovania jednotlivých prípadov sa tvorcovia pozrú aj do súkromia postáv. Ivan rieši napríklad problém s dospievajúcou dcérou, Tomáš zase svoj vzťah s otcom a zároveň si zvyká na spoločné bývanie s priateľkou Luciou. V seriáli si zahrajú aj Laco Hrušovský, Soňa Norisová, Anton Vaculík, Róbert Jakab či Ivan Romančík.

JOJ bude mať Panelák
Televízia JOJ chce na jar odštartovať vysielanie dvoch nových seriálov. Viki Ráková, známa z populárneho markizáckeho sitcomu Susedia, sa objaví v projekte Panelák, ktorý scenáristicky zastrešuje spoluautor Susedov Andy Kraus. Panelák je denný seriál s plánovanými 193 časťami. Ráková stvárni postavu srdečnej a priateľskej Agáty, ktorá sa prisťahovala z vidieka do veľkomesta. Cez ňu budú diváci spoznávať ďalších obyvateľov trojposchodového domu (dej sa odohráva v piatich bytoch). Podľa údajov hovorkyne TV JOJ Tatiany Tóthovej je v seriáli desať základných hlavných postáv.

„Medzi týmito postavami sa postupne rozohrávajú vzťahy v troch rovinách. Sledujeme osudy rodín a ľudí v rámci bytov, vývoj vzťahov medzi obyvateľmi jednotlivých bytov aj vzťahy obyvateľov paneláku s tými zvonka,“ uvádza Tóthová.
Panelák bude režírovať Tomáš Jančo, ktorý sa predtým podieľal na spomínaných Susedoch. Okrem Rákovej si v seriáli zahrajú Diana Mórová, Henrieta Mickovičová, Alexander Bárta či Mirka Partlová.

Spolupráca s Primou
Na druhom projekte spolupracuje TV JOJ s českou televíziou Prima. Spoločne pripravujú 13-dielny detektívny seriál Prvé oddelenie v réžii Milana Cieslara. Príbehy sa odohrávajú v Prahe a Bratislave, ich hrdinami sú vyšetrovatelia policajného oddelenia špecializovaného na vraždy a závažnú kriminálnu činnosť. Ani v tomto prípade nepôjde len o samotné vyšetrovanie, ale diváci spoznajú aj životné osudy postáv, ktoré stvárňujú Marek Vašut, David Matásek, Filip Blažek, Danica Jurčová či Richard Stanke.

Slovenská televízia tiež uvažuje o novom pôvodnom seriáli, ale zatiaľ považuje za predčasné komentovať plánované projekty. Dôvod uvádza hovorkyňa STV Želmíra Habánová v stanovisku, ktoré Pravde zaslala: „STV zaradila do svojho programového konceptu na tento rok aj pôvodnú dramatickú seriálovú tvorbu, tá však ešte podlieha schváleniu Rady STV (najbližšie rokovanie je 16. januára).“

debata chyba