OTO 2012: Absolútnu sošku má Merčiak, prekvapil triumf Bičana

V budove SND vyhlásili výsledky ankety OTO 2012. Sošku Absolútny OTO získal Marcel Merčiak, programom roka bolo Srdce pre deti 2012.

16.03.2013 23:00 , aktualizované: 17.03.2013 02:55
Monika Hilmerová Foto:
Z ceny pre najlepšiu herečku prvýkrát tešila Monika Hilmerová.
debata (23)

Prvú sošku večera – pre moderátorku televízneho spravodajstva odovzdala Jarmila Lajčáková-Hargašová, ktorá už v minulosti vyhrala piatich OTO-v. Víťazka Lucia Barmošová z televízie JOJ ju už čoskoro možno dobehne – dáma, ktorá bola nominovaná spolu s Jánom Mečiarom a Miriam Šmahel-Kalisovou, získala už svoju štvrtú trofej.

Herečka Kristína Svarinská.
Moderátorka a herečka Katarína Brychtová.
+11Moderátorka a spisovateľka Tamara Heribanová.

„Nečakal som to, ale ďakujem za božiu trpezlivosť, ktorú mali so mnou v JOJ-ke,“ povedal Jozef Kubányi, ktorý si odniesol sošku OTO za svoju redaktorskú prácu. Osobnosťou televíznej publicistiky sa stal markízák Patrik Herman – keďže však televízia Markíza už druhý rok bojkotuje vyhlasovanie televíznej ankety, pre cenu si osobne neprišiel.

To neplatilo v prípade kategórie moderátor/ka športového spravodajstva. Z rúk Dušana Gabányiho si ju opäť vyslúžila Lenka Čviriková-Hriadeľová (o trapase, ktorý sa jej podaril pri ďakovnej reči, čítajte viac tu). Svoje miesto v ankete mal tentokrát aj komentátor športu. Definitívne najlepším sa stal Marcel Merčiak. „Bojoval“ v nej so Stanislavom Ščepánom a Jánom Plesníkom. Legendárny Karol Polák, ktorý Merčiakovi sošku odovzdal, mu poradil heslo, ktorým sa celý život riadil: „Hovor málo, ale povedz veľa.“

Merčiak však pri tejto trofeji neskončil – stal sa nekorunovaným kráľom večera. Počas živého prenosu totiž získal nielen cenu týždenníka Život, ale tiež sošku absolútneho OTA. Neskrýval nadšenie, ani dojatie.

Český komik Lukáš Pavlásek prišiel na Slovensko kvôli kategórii moderátor zábavných programov a pri tej príležitosti sa vyjadril k tomu, ako vníma slovenskú zábavu. „Dávate šancu ľuďom, ktorí by v iných krajinách šancu nedostali,“ zavtipkoval a dodal: „Rôznym bláznom… Napríklad Andreja Bičana by u nás zavreli a vy z neho urobíte moderátora. Je to od vás veľmi pekné. Alebo taký Pyco, to je tiež prípad. U nás by bol iba na billboardoch, aby sa naňho pozerali.“

Pyco síce tento rok víťazstvo neobhájil, ale darilo sa spomenutému Bičanovi. Sošku si prevzal s humorom jemu vlastným. „Deväť rokov sa nádejám, že dostanem túto ťažkú vec. Bol to ťažký týždeň. Najprv pápež, potom ja.“ Pre Pravda.sk však už neskôr s humorom uviedol, že teraz bude pod drobnohľadom a bude musieť pracovať na tom, aby divákov nesklamal.

Víťaz v hereckej kategórii Ján Koleník s... Foto: Zdeno Gáfrik
Ján Koleník s kolegyňou Dianou Mórovou Víťaz v hereckej kategórii Ján Koleník s kolegyňou Dianou Mórovou.

„Pred šiestimi rokmi som zahodil ďakovnú reč a už som s tým nepočítal. Teraz, keď som vyhral, nebola tam tá energia, že wau, zomrel som úplne od toho – uvedomil som si, že to je veľká zodpovednosť,“ uviedol Bičan. „Keď sa na vás pozerá veľký počet ľudí, znamená to, že ste pod drobnohľadom. A to znamená, že si nemôžete dovoliť urobiť žiadnu chybu. V momente, keď ju spravíte, idete o krok nižšie. A to by sa mi nechcelo,“ pokračoval moderátor a zabávač. „Tento rok a kvôli tejto soške sa budem musieť viac koncentrovať,“ doplnil s vtipom Bičan, ktorý si vraj prvý OTO prírastok uloží na krb k fotografiám rodiny.

V sérii prekvapení pokračoval večer aj pri speváckej kategórii. Aspoň čo sa týka žien. Sedemnásťročná Celeste Buckingham víťazstvo vyfúkla rivalkám Jane Kirschnerovej a Nele Pociskovej. Jej meno v kategórii speváčka zahlásil Miroslav Žbirka. Buckingham si cenu prevzala pomerne skromne. V slovenčine, za ktorú sa ospravedlnila, poďakovala slovami: „Pätnásťročné dievča, ktoré chcelo byť speváčkou, je skoro tam.“ Neskôr pre Pravda.sk doplnila, že jej prioritou zostáva hudba. „Chcem robiť ďalej hudbu, ale nie pre nejaké veľké ambície. Som už teraz spokojná a veľmi hrdá, že toto držím v ruke,“ ukázala na trofej OTO.

Spomenutý Miroslav Žbirka prišiel na pódium ešte raz – tentoraz už nie kvôli Celeste Buckinghamovej, ale aby si z rúk Laca Lučeniča prevzal cenu v kategórii spevák roka. Nominovaní v nej boli aj Marián Čekovský a raper Ego. Žbirka využil priestor a vyjadril sa k slovenskej hudbe. Ak by sa niekto v blízkej budúcnosti na jej margo pýtal, či slovenská hudba áno alebo nie, on by odpovedal rozhodne áno. A keby už vraj všetci odmietli spievať slovenské pesničky, pretože by ich už nikto nechcel počúvať, on ich spievať naďalej bude, aspoň svojej manželke, lebo „jej sa slovenčina páči“.

Z rúk herca Mariána Labudu putovala soška do rúk herca Jána Koleníka. On sa z trojice nominovaných: Juraj Kemka, Lukáš Latinák a Ján Koleník, stal víťazom v kategórii herec roka, za slovenské herečky si cenu odniesla Monika Hilmerová. Neskrývala prekvapenie – lebo doteraz cenu len odovzdávala. Tehotná herečka tiež prezradila pred kamerami a tisíckami divákov vôbec prvýkrát, že jej druhá ratolesť bude chlapec. S manželom Jarom Bekrom mu vybrali meno Leonard.

Víťazka kategórie moderátorka televízneho... Foto: Zdeno Gáfrik
Lucia Barmošová Víťazka kategórie moderátorka televízneho spravodajstva Lucia Barmošová.

Hercovi Jánovi Jackuliakovi, ktorý zabodoval v kategórii herecký televízny objav roka, prišla cenu odovzdať herečka Mária Kráľovičová. A potom už prišiel rad na seriálové a zábavné programy. Zo seriálov bol najúspešnejší Panelák – niet divu, denne si k nemu sadajú státisíce divákov a popularitu si udržiava už vyše päť rokov. Najzábavnejším televíznym programom sa stala Partička a programom roka Srdce pre deti 2012.

Do siene slávy uviedli tvorcovia slávnostného programu OTO 2012 herečku Magdu Pavelekovú. „Ja som vedela, že budem plakať. Počula som, že všetko budeme mať, čo chceme, len o to treba požiadať. Vesmír sa o nás postará,“ povedala divákom a na záver prisľúbila, že takto o rok príde niekomu odovzdať sošku OTO.

Prehľad víťazov a víťaziek ankety OTO 2012:

Moderátor/ka televízneho spravodajstva: Lucia Barmošová
Redaktor spravodajstva: Jozef Kubányi
Osobnosť televíznej publicistiky: Patrik Herman
Moderátor športu: Lenka Čviriková-Hriadeľová
Komentátor športu: Marcel Merčiak
Moderátor zábavných programov: Andrej Bičan
Speváčka roka: Celeste Buckingham
Spevák roka: Miroslav Žbirka
Herec roka: Ján Koleník
Herečka roka: Monika Hilmerová
Herecký televízny objav roka: Ján Jackuliak
Seriál roka: Panelák
Zábavný program roka: Partička
Program roka: Srdce pre deti 2012
Cena týždenníka Život: Marcel Merčiak
Sieň slávy: Magda Paveleková
Absolútny OTO: Marcel Merčiak

23 debata chyba

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...