OTO 2013: Absolútnu sošku má Marcel Merčiak, zabávač roka je opäť Bičan

V budove Slovenského národného divadla sa znova oceňovalo. Ceny OTO rozdali televíznym osobnostiam, ktoré sa tešia najväčšej priazni divákov.

08.03.2014 23:16 , aktualizované: 09.03.2014 01:35
Andrej Bican Foto:
Zabávačom roka sa rovnako ako minulý rok stal Andrej Bičan.
debata (18)

Akciu moderovala Adela Banášová s Matejom Sajfom Cifrom. Prvú vzácnu sošku si z rúk Miroslava Žbirku prevzala speváčka americko-švajčiarskeho pôvodu Celeste Buckingham. Nominované v kategórii najlepšia speváčka s ňou boli Zuzana Smatanová a Nela Pocisková. „Nejdem podľa abecedy. V scenári stojí, že "na úvod príde Žbirka s obálkou“. Samozrejme, s obálkou, čo by som už dnes vybavil bez obálky," zavtipkoval spevák, ktorý bol v ankete už tradične tiež ocenený.

Stálica slovenského rozhlasu Michal Tvarožek vyhlásil meno podľa slovenských divákov najlepšej moderátorky spravodajstva. Už piatykrát sa ňou stala Lucia Barmošová z TV JOJ, Ľubomír Bajaník a Ján Mečiar obišli na prázdno. „Som rada, že sme sa tu zišli všetky televízie,“ povedala moderátorka vo svojej ďakovačke.

Trofej v kategórii moderátor športu si z rúk komentátora a reportéra Dušana Gabániho prevzal Peter Varinský. Pri preberaní poznamenal: „Pred prenosom sa ma pýtali, čo spravím, keď nevyhrám. Tak to sa už nedozvieme.“ Pripomeňme, že v ankete divákov bol Varinský lepší ako Lenka Čviriková-Hriadeľová aj Marcel Merčiak.

Snáď nikto kompetentnejší ako Karol Polák nemohol odovzdať cenu najlepšiemu komentátorovi športu. Spomedzi nominovaných: Marcel Merčiak, Peter Čambor a Ján Plesník ju napokon získal Marcel Merčiak. „Želám ti, aby si dlhé roky preberal ceny, lebo keď ich budeš odovzdávať, už to nebude bohviečo,“ okorenil odovzdávanie Karol Polák.

Seriálom roka sa stalo Búrlivé víno, tímu tvorcov cenu odovzdal šéf činohry SND, Roman Polák, ktorý, podľa svojich slov, má najväčší nadhľad aj odstup, pretože seriály nesleduje. Je dobré, že fungujú, dávajú ľuďom napätie, skonštatoval ďalej a tvorcom poprial, aby sa trochu vrátili dozadu, aby mohli ísť dopredu.

Soška za spravodajskú prácu sa ušla Tatrancovi Jozefovi Kubánimu, v kategórii osobnosť publicistiky zas najviac zaujal Patrik Herman. Na rozdiel od minulého roka, keď televízia Markíza bojkotovala vyhlasovanie televíznej ankety, po cenu si prišiel tentokrát osobne. Moderátor, ktorého v TV Markíza môžeme sledovať už takmer osemnásť rokov, povedal, že preňho neexistuje krajšia odmena ako priazeň.

Miroslav Žbirka sa vrátil na pódium ešte raz, aby si z rúk amerického speváka Big Johna prevzal cenu v kategórii spevák roka. Súperil s Mariánom Čekovským a Máriom Kuly Kolárom. Slováci sa v uplynulom roku opäť najvaic zabávali s Andrejom Bičanom. Aspoň mu poslali najviac svojich hlasov. „Je to neuveriteľné, ale ďakujem všetkým, aj tým, čo mi neprajete. Konkurencia, posúvate ma ďalej,“ povedal herec v priamom prenose.

Cenu za zábavný program odovzdávala humoristka Oľga Feldeková. Zaslúžil si ju program Milujem Slovensko. Cenu prevzal jej režisér Rado Štefanov. „Je úžasné, že v kategórii program roka vyhral charitatívny program. Slováci chcú pomáhať,“ uviedla moderátorka Katarína Brychtová, ktorá prevzala cenu za program Srdce pre deti.

Tohtoročnou novinkou na OTO-vi bola aj kategória skupina roka. Cenu odovzdali sestry Haasové skupine Fragile. Prekvapením bol malý herec, chlapec, ktorý si prevzal sošku v kategórii herecký televízny objav roka – Marcel Chlpík. Cenu časopisu Život odovzdala jeho šéfredaktorka Renáta Klačanská dokumentaristovi Pavlovi Barabášovi.

Do siene slávy odprevadil dojatého herca Juraja Kukuru generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. Zo všetkých účinkujúcich mal najkrajší príhovor. „Je veľmi príjemné, ked človek, krátko pred hrobom, môže zažiť ešte krásne chvíle. Som dojatý a ďakujem vám. Stáva sa často, že namyslený, neznášanlivý, drzý, agresívny chlap sa z minúty na minútu zmení na dieťa. Stáva sa to s nami niektorými, ktorí sa tvárime, že sme silní a stáva sa to aj mne. Ďakujem tým, ktorí ma majú radi a zapínajú si ma a ďakujem aj tým, ktorí ma nemôžu ani cítiť, ale nevypínajú ma. Ďakujem za lásku, ktorá ma roky sprevádza. Bez nej by som tu nestál. Ďakujem Táňa, láska moja.“

Pre Pravda.sk po prenose Juraj Kukura priznal, že ho pocta aj trošku prekvapila. „Myslel som si, že dostanem cenu za celoživotné dielo a dostal som uvedenie do Siene slávy, takže to bolo prekvapenie,“ komentoval. Napriek tomu, že mnohí vnímajú podobné pocty ako signál, že kariéra sa končí, Juraj Kukura má ešte veľa plánov. Jednou z nich je dokonca zisk ďalšieho OTA. „Hovorí sa, že človek začne byť starý, keď sa pozerá do minulosti a začne hovoriť o spomienkach. Ja sa pozerám do budúcnosti. Viem, čo budem robiť, viem, čo bude nové v divadle, viem, čo budem točiť doma, v zahraničí. Do Siene slávy sa človek dostáva za to, čo urobil. Ale ja dúfam, že sa sem ešte vrátim po jedného OTA, ktorého dostanem za herecký výkon,“ doplnil herec.

Predposlednou kategóriou bola herečka roka. S napätím čakali tri: Diana Mórová, Monika Hilmerová a novopečená mamička Helena Krajčiová, ktorá si po sošku prišla a poďakovala slovami: „Som dojatá ako Juraj, je to pekný pocit, ale možno sú to aj hormóny, ktoré mnou lomcujú. Ďakujem obom televíziám, Markíze aj JOJ, že im neprekáža, že účinkujem tam aj tam. Nikdy by mi nenapadlo, že sa mi niečo podobné stane na Deň žien.“

Režisér Stanislav Párnický prečítal meno najlepšieho herca, ktorým sa tento rok stal Lukáš Latinák.

Absolútny OTO putoval z rúk producentky programu Jany Prágerovej a Juraja Lelkeša Marcelovi Merčiakovi.

Prehľad víťazov a víťaziek ankety OTO 2013:

Speváčka roka: Celeste Buckingham
Moderátor športu: Peter Varinský
Moderátor/-ka spravodajstva: Lucia Barmošová
Seriál roka: Búrlivé víno
Redaktor spravodajstva: Jozef Kubáni
Osobnosť publicistiky: Patrik Herman
Spevák roka: Miroslav Žbirka
Zabávač roka: Andrej Bičan
Zábavný program: Milujem Slovensko
Program roka: Srdce pre deti
Hudobná skupina: Fragile
Herecký televízny objav roka: Marcel Chlpík
Cena časopisu Život: Pavol Barabáš
Sieň slávy: Juraj Kukura
Herečka roka: Helena Krajčiová
Herec roka: Lukáš Latinák
Absolútny OTO: Marcel Merčiak

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #OTO 2013

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...