Popoluška na nepoznanie! Legendárny film zreštaurovali, odvysiela ho ČT

Česká televízia počas Veľkej noci odvysiela rozprávku Tri oriešky pre Popolušku v novej verzii vo vysokom rozlíšení.

17.04.2014 12:31
Tri oriešky pre Popolušku odvysiela televízia... Foto:
Tri oriešky pre Popolušku patria medzi legendárne rozprávky československej kinematografie.
debata

Prvýkrát po štyridsiatich rokoch ju tak diváci budú môcť vidieť v reálnych farbách, oznámila v stredu televízia v tlačovej správe.

„Na reštaurovaní českých filmov sa úspešne podieľame už niekoľko rokov, ale získať kvalitnú kópiu Vorlíčkovej rozprávky, ktorú by bolo možné previesť do vysokého rozlíšenia, bolo obzvlášť ťažké. V Česku totiž taká verzia neexistovala,“ uviedol generálny riaditeľ Petr Dvořák. Televízia sa nakoniec dohovorila s nemeckým distribútorom a získanú kópiu takzvane digitálne vyčistila.

V reštaurovanej verzii Troch orieškov pre Popolušku napríklad už nie je sneh ružový, ale biely, kožené časti kostýmov stratili naoranžovelý tón a získali späť svoju pôvodnú farbu aj lesk. Zvýšená ostrosť prospela tiež napríklad vzorom na odevoch hercov či na nábytku, vymenovala niektoré zmeny televízie.

ČT v spolupráci s Národným filmovým archívom a Ateliérmi Bonton Zlín do vysokého rozlíšenia previedla aj ďalšie diela českej filmovej klasiky. V tomto roku už takto odvysielalo 21 snímok, medzi nimi filmy ako Vrchní, prchni, Vesničko má středisková či Rozmarné leto. Nasledovať budú aj ďalšie divácky obľúbené diela – Šialene smutná princezná, Na samotě u lesa, Slávnosti snežienok, Láska medzi kvapkami dažďa alebo „básnická trilógia“ Dušana Kleina.

Tri oriešky pre Popolušku Česká televízia odvysiela na Veľkonočný pondelok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tri oriešky pre Popolušku #zreštaurovaná verzia #rozlíšenie #HD

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...