Plachý džentlmen Gere oslavuje. Ženu života stále nenašiel

Zahral si rytiera, gigola aj bohatého podnikateľa, ktorý neváha pomôcť a zamilovať sa do dievčaťa z ulice. Richard Gere bol dlho najmä miláčikom ženských diváčok, dnes už nikto nepochybuje ani o jeho hereckom talente.

30.08.2014 06:00
Americký herec Richard Gere. Foto: ,
Americký herec Richard Gere.
debata

„Keď som začínal hrať, bol to pre mňa dôležitý spôsob komunikácie so svetom,“ priznal v jednom zo starších rozhovorov sivovlasý sympaťák, ktorý vraj dlho bojoval s ostychom. Paradoxom teda je, že prvá veľká úloha, ktorá mu priniesla medzinárodné renomé a pozornosť žien aj mužov, bola rola gigola. V snímke Americký gigolo sa vtedy takmer tridsaťročný rodák z Philadelphie ukázal celkom nahý a nestránil sa ani odvážnych milostných scén. Erotika však kráčala ruka v ruke so zaujímavým hereckým prejavom a to si všimli aj kritici.

Americký herec Richard Gere.
Herec Richard Gere na filmovom festivale v...
+3Herec Richard Gere na snímke z roku 2003.

Nasledovali filmy ako Dôstojník a džentlmen, Cotton Club či remake slávneho filmu Na konci s dychom. Gereovi sa darilo udržiavať v centre pozornosti a ponúkať širokému fanklubu svojich obdivovateľov aspoň jeden film ročne. Popularita však postupne slabla, objavovali sa nové idoly. Sám herec navyše priznal, že v scenároch bol prieberčivý.

Písal sa rok 1990, keď napokon prijal rolu, ktorá ho nanovo vystrelila do výšin – hoci pôvodne vôbec nechcel! Snímka Pretty Woman patrí dodnes medzi zbožňované romantické komédie a z ústredného páru, v ktorom nežnejšiu polovicu stvárnila Julia Roberts, urobila na dlho vysnívaný pár. Producenti dvojicu vrátili na plátna kín ešte vo filme Nevesta na úteku – obaja herci vtedy dostali tučné honoráre a film zarobil v USA 152 miliónov dolárov.

Začiatkom 90-tych rokov herec tvoril v súkromí pár s inou obdivovanou ženou – supermodelkou Cindy Crawford. V roku 1991 sa zosobášili, ale zväzok vydržal len štyri roky. Gere sa oženil ešte raz, no manželstvo s herečkou Carey Lowell sa minulý rok na jeseň rozpadlo po 11 rokoch. Dvojica má spolu syna Homera.

Napriek tomu, že 31. augusta oslávi obdivovaný herec už 65. narodeniny, v práci nepoľavil. Momentálne sa dokončujú dva filmy, v ktorých hrá. Jeho herecké umenie v snímke Smrteľné lži, ktorá sa premietala v slovenských kinách minulý rok, pritom kritici označili za životný výkon.

3 x Richard Gere

  • V roku 1999 bol časopisom People vyhlásený za najsexi muža sveta.
  • je spoluzakladateľ Tibet House – neziskovej organizácie na ochranu tibetskej kultúry.
  • pre ostré vyjadrenia proti čínskej politike voči Tibetu mu raz zakázali vstup na vyhlásenie Oscarov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #jubileum #Richard Gere #Pretty Woman

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....