Britský seriálový hit valcuje svet. Panstvo Downton má už piatu sériu

Už piatou sériou sa na obrazovky britskej televíznej stanice ITV vrátil historický seriál Panstvo Downton, ktorý si po celom svete vyslúžil doslova kultový status.

24.09.2014 12:17
Michelle Dockery Foto:
Herečka Michelle Dockery na zábere zo seriálu Panstvo Downton.
debata

Prvú epizódu novej série, ktorú televízia odvysielala v nedeľu večer, si podľa agentúry AFP pustilo 8,4 milióna Britov.

Seriál sleduje život aristokratickej rodiny a ich služobníctva zhruba pred storočím. Piata séria sa začína v roku 1924, keď Británii prvýkrát vládli labouristi. „Svet už bol vtedy iným miestom,“ povedal autor a scenárista Julian Fellowes. „Všetky naše postavy sa mu museli prispôsobiť.“

Nová séria vyvrcholí okolo Vianoc špeciálnou epizódou, v ktorej sa v malej úlohe objaví ako hosť hollywoodsky herec George Clooney. Seriál slávi úspech u divákov a prvé série vysoko hodnotila aj kritika. Pri novších epizódach už sú reakcie odborníkov opatrnejšie.

Isté však je, že napriek niekoľkým rozpačitým hodnoteniam je seriál veľkým hitom aj napríklad v Spojených štátoch amerických. Vysiela sa vo viac ako stovke krajín vrátane Českej republiky, Austrálie či Ruska, a od apríla 2013 aj v Číne.

„Je pre nás záhadou, prečo Číňanov baví práve britský triedny systém, ale sme radi, že to tak je,“ povedal agentúre AFP Jim Carter, ktorý hrá upätého majordóma Charlesa Carsona.

Spoločne s ďalšími seriálmi, ako je napríklad Broadchurch alebo Sherlock, je Panstvo Downton súčasťou vlny britských produkciou, ktoré slávia úspech v zahraničí. „Myslím, že britské programy sú teraz veľmi kvalitné,“ uviedol Allen Leech, predstaviteľ írskeho šoféra Toma Bransona.

Popularita seriálu ale pomohla aj jeho hercom urobiť si meno mimo Britániu. Hugh Bonneville, ktorý hrá patriarchu Roberta Crawleyho, sa pred časom objavil vo filme Pamiatkári, ktorý režíroval George Clooney. A Michelle Dockery, ktorá hrá Crawleyho najstaršiu dcéru Lady Mary, v USA točí film, v ktorom nosí džínsy a tričko – a môže si tak oddýchnuť od šiat a korzetov z Panstvo Downton.

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #úspech #Panstvo Downton #nová séria #britské seriály

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...