Heribanová a Mareš: Zohratí ešte nie sú, ale pracuje sa na tom

Novou moderátorskou dvojicou je dvojica Tamara Heribanová a Gregor Mareš. Kým Gregor je ostrieľaným moderátorom, Tamara je televíznym nováčikom.

10.09.2009 12:04
Tamara Heribanová a Gregor Mareš Foto:
Tamara Heribanová a Gregor Mareš spolu moderujú Ranný magazín na Jednotke.
debata

Tamara Heribanová: Tréning robí majstra

Ako dlho sa poznáte s Gregorom Marešom?
Zoznámili sme sa koncom augusta, predtým sme si však niekoľkokrát telefonovali. Na naše stretnutie spomínam rada. Bolo uvoľnené a vtipné. Dali sme si malé pivo, sadli do trávy a začalo sa také malé predstavovanie. Veľa sme toho o sebe nevedeli, a tak sme začali od A po Z, ako keď majú dvaja rande na slepo.

Je to váš prvý kolega, s ktorým vysielate vo dvojici. Gregor má za sebou viac televíznych skúseností ako vy. Neobávali ste sa toho?
Naopak. Páči sa mi, akým spôsobom Gregor moderuje. Je uvoľnený, vtipný, srší z neho dobrá nálada a vie ju rozdávať naokolo. Je mimoriadne kreatívny a hravý. Vonku je 10 stupňov a on si to nevšíma. Svojou energiou nabije všetkých okolo.

Kto z vás dvoch je dominantnejší?
Práca v televízii nie je pre mňa premiérou, no dvojhodinový priamy prenos som predtým neabsolvovala. Počas prvého vysielania som sa zoznamovala s odpočúvaniami, so striedaním kamier, nečakanými zmenami v scenári. Je to veľmi živé, niekedy sa veci menia za pochodu, takže moderátor musí byť flexibilný. Gregor je veľmi vnímavý, bystrý a akékoľvek zmeny v programe vie šarmantne a pohotovo spracovať. Je prirodzené, že momentálne je dominantnejší. Tréning robí majstra a ja verím, že čoskoro budeme úplne zohratí.

V čom vám Gregor pomáha a čo ste sa od neho stihli naučiť?
Po každom vysielaní sa vždy rozprávame čo by sme mohli zdokonaliť a doladiť. Gregor nikdy nemudruje, jeho názory sú však zaujímavé, múdre a niekedy ostré. Obom nám záleží na tom, aby bolo naše moderovanie pre diváka čo najpríjemnejším budíčkom v uponáhľaných dňoch plných stresu.

Ranný magazín je relácia vhodná pre ranostajov. Nemáte problém s ranným vstávaním?
Keď som sa presťahovala z Viedne do Bratislavy, musela som do školy dochádzať. Vlak do Viedne odchádzal okolo šiestej, v tom čase som sa aj počas víkendov budila o pol piatej. To bolo však pred niekoľkými rokmi. A ranné vstávanie tu je znova! Keď s Gregorom vysielame, sme už pred piatou v televízii. Tým, že neviem zaspať skôr, stáva sa, že spím len tri, štyri hodiny.

Doteraz ste pracovali ako novinárka, ktorá „spovedá“ známych ľudí, teraz ste sa ocitli na opačnej strane. V ktorej pozícii sa cítite lepšie?
Obidve práce sú príjemné, no ťažko sa porovnávajú. Keď robím rozhovory alebo reportáže pre print, mám oveľa väčší priestor a viac času na prípravu. Vždy som milovala písanie. Novinárčina je preto krásna rutina, i keď paradoxne vždy o niečom inom. V rannom magazíne je to skôr o kreativite a spracovaní mnohých tém v krátkom čase.

Aké sú vaše profesijné ambície?
V moderovaní by ma určite bavila aj relácia o umení. Na Slovensku je mnoho mladých talentov, či už návrhárov, maliarov, sochárov, hudobníkov, o ktorých nevieme. A čo sa písania týka, fascinuje ma dobrá literatúra. Dúfam, že raz v živote sa mi podarí napísať prózu, na ktorú budem hrdá.

Gregor Mareš: Televízia mi chýbala

Ako hodnotíte svoj návrat na televízne obrazovky?
Ak mám byť úprimný, televízia mi chýbala viac, ako som si to celý rok pripúšťal. Pred viac ako rokom som z televízie odišiel preto, lebo som cítil, že tej práci v Teleráne už nedokážem dať toľko energie ako treba a že to často flákam. Potreboval som nový impulz, niečo, čo by ma opäť naštartovalo. Podľa mňa musí mať človek ráno v sebe veľa pozitívnej energie, aby ňou nakazil ostatných, keď ju nemá, tak nemá čo robiť na obraze – nemá význam, aby som sa ráno, respektíve kedykoľvek pozeral na „kyslú uhorku“. Po ročnej prestávke sa cítim opäť plný energie – sám som zvedavý, ako dlho mi to vydrží.

Už pred pár rokmi ste v televízii Markíza vysielali s Adrianou Polákovou, ktorá bola v tom čase moderátorským nováčikom. Tamara Heribanová má tiež menej skúseností s moderovaním ako vy. Dokázali ste nájsť spoločnú reč, symbiózu?
S Tamarkou sme našli spoločnú reč v osobnom živote hneď – je to milá, inteligentná mladá žena. Existuje podľa mňa iba málo ľudí, ktorí by si s ňou nerozumeli. Je empatická, slušne vychovaná, funguje u nej sebareflexia, a najmä má chuť na sebe pracovať. V moderovaní ešte nie sme zohratí, ale obaja na tom pracujeme.

Čo vám viac vyhovuje – moderovať sám alebo vo dvojici?
To je tak, keď moderujem jednorazovo nejaký program, tak som radšej sám. Moderovanie vo dvojici je pri nezohratom páre náročnejšie, ako keď to robí človek sám, ale v takýchto dlhodobejších projektoch je moderátorská dvojica nevyhnutnosťou.

Ako dlho sa poznáte s Tamarou a ako na vás zapôsobila?
Sadli sme si. Ja mám veľmi rád slušných ľudí a predovšetkým ľudí, ktorí vás pri stretnutí nevybíjajú, ale skôr naopak. Majú svoje bežné problémy, ale nepreceňujú ich nad tie ostatné a presne taká je Tamarka. A ešte je veľmi otvorená – to znamená, že to spoznávanie sa bolo veľmi intenzívne – pri všetkej počestnosti.

Čo sú podľa vás jej moderátorské prednosti?
Predovšetkým je veľmi inteligentná, sčítaná a jazykovo zdatná, bol som šokovaný, keď som zistil, že knihy číta najradšej v nemčine. Pre moderátorku rannej relácie má ešte jednu veľkú výhodu – má rada ľudí, rada sa s nimi stretáva, rada s nimi komunikuje, je k nim milá, ale nie umelo, ale od srdca.

Netúžili ste stať sa moderátorom iného typu relácie? Vyhovuje vám ranné vstávanie?
Priznám sa, veľmi som túžil moderovať veľké programy, najmä keď som začínal v telke, chcel som byť slávny a uznávaný a dokonalý a dlho ma to aj držalo, ale našťastie už ma to prešlo. Našťastie hovorím preto, lebo je to niečo strašné, chcieť byť dokonalý, neviem, čo sa stalo, je to len pár mesiacov, čo nastal ten zlom, ale v živote považujem za najpodstatnejšie, čo sa týka práce, aby ma bavilo to, čo robím – ostatné neriešim a som oveľa spokojnejší, ako som bol pred tým.

Vyhovuje vám ranné vstávanie?
Áno a budem šťastný, keď z nás budú ráno cítiť diváci pohodu.

debata chyba

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....