OTO: Dojatá Banášová prekonala Studenkovú, Gombitová je v Sieni slávy

Ďalší ročník televíznej ankety OTO spoznal svojich víťazov. Slávnostné vyhlásenie prinieslo niekoľko prekvapivých momentov a pár nových mien, ale vo všeobecnosti patril večer dvom známym ženám - moderátorke Adele Banášovej a speváčke Marike Gombitovej.

14.03.2015 21:07 , aktualizované: 23:40
Adela Banášová Foto:
Moderátorka Adela Banášová neskryla dojatie po tom, čo ju vyhlásili za víťazku Absolútneho OTA.
debata (77)

Kým známu slovenskú speváčku uviedli do Siene slávy, Banášová sa tak trochu nečakane stala dvojnásobnou víťazkou večera, ktorá prekvapila slzami a dojatím.

Prvú pozlátenú sošku si prevzala hneď na úvod večera z rúk Evy Mázikovej a porazila tak Andreja Bičana a Marcela Forgáča. Diváci ju hlasmi ocenili v rámci kategória Moderátorka televíznych programov. „Mala som pocit, že už som to mala nejako uzavreté s tými OTA-mi, ale teraz som dobehla Zdenu Studenkovú,“ skonštatovala s úsmevom Banášová. Vtedy ešte netušila, že osem nebude konečný počet.

V televíznom spravodajstve kraľovanie Lucie Barmošovej po štyroch rokoch prelomil jej kolega Ján Mečiar. V kategórii Redaktor televízneho spravodajstva bodovala Danica Kleinová. „Redaktori sú svojím spôsobom také kone ťažné. Potrebujeme energiu a tú máme, keď sa naše reportáže podaria, keď nebodaj niekomu pomôžeme, ale tiež keď nás diváci ocenia,“ uviedla spokojná Kleinová. „Teraz sa idem tešiť z ocenenia,“ odkázala.

Osobnosťou televíznej publicistiky sa stal Patrik Herman, ktorého soškou odmeňujú diváci už niekoľko rokov. „Človek by asi mal opísať, aké pocity ním lomcujú, keď tu stojí. Ďakujem divákom, ktorí mi poslali hlasy a ktorí ma stále sledujú. Tento OTO je aj ich – divákov. Chcem sa poďakovať aj kolegom z Reflexu a z televízie Markíza, lebo aj im patrí tento OTO,“ odkázal z pódia spokojný Herman, ktorý divákov pobavil aj s kolegyňou Kvetou Horváthovou v dokrútke na spôsob hip-hopovej paródie.

Spevák roka Adam Ďurica bol jedným z nováčikov... Foto: RTVS
Adam Ďurica Spevák roka Adam Ďurica bol jedným z nováčikov - víťazov v ankete OTO.

V moderátorskej „športovej“ kategórii sa tiež prekvapenie nekonalo. Zvíťazil opäť Peter Varinský. A podobné platilo aj v kategórii športových komentátorov – radoval sa Marcel Merčiak, ktorého minulý rok prekvapila dokonca aj cena Absolútny OTO. Sošku venoval aj kolegovi Jánovi Plesníkovi, ktorý postúpil do úzkej trojice nominovaných aj napriek tomu, že kvôli nedávnemu škandálu dostal pri komentovaní basketbalového zápasu výpoveď z RTVS. Na margo spomenutého zápasu si dokonca tvorcovia programu spravili žart na Plesníkovu adresu a on to prijal s humorom.

Po spravodajských kategóriach prišli na rad hudobné. A tie konečne priniesli aj prekvapenie. V ženskej kategórii si minuloročný triumf obhájila Celeste Buckingham, za ktorú trofej prevzal manažér Lumír Mati. Spevákom, ktorý je podľa divákov najobľúbenejší, sa stal Adam Ďurica. Ten tak po dlhšom čase pokoril Miroslava Žbirku a z ceny sa očividne tešil. Divákom sľúbil, že už čoskoro sa môžu tešiť aj na nový singel. Skupinou roka sa podobne ako minulý rok stala formácia Fragile.

Televíznych divákov k obrazovkám pravidelne láka aj početná seriálová ponuka slovenských televízií. Najmä vďaka týmto projektom rastie popularita hercom a dokonca aj návštevnosť divadiel. Seriálom roka sa stalo opäť Búrlivé víno – podobne ako minulý rok. Cenu si prišli prevziať zástupcovia televízie Markízy aj s pár hercami, ktorí vyzerali chvíľu ako hanbliví školáci skrývajúci sa jeden za druhého. Moderátorská dvojica Adela a Sajfa však s humorom poznamenala, že niektorí nechcú prísť na pódium, lebo hrajú aj v iných seriáloch.

Herečkou roka sa stala Zuzana Šebová. Foto: RTVS
Herečkou roka sa stala Zuzana Šebová. Herečkou roka sa stala Zuzana Šebová.

Hercom roka sa stal prekvapivo Juraj Kemka, ktorému sošku odovzdala už spomenutá Zdena Studenková. „Vidíš otec, keby som bol elektrikár, tak toto domov nedonesiem,“ vyhlásil Kemka. „V tejto kategórii je to prevrat, lebo spomedzi krásnych a vysokých ľudí ako je Tomáš (Maštalír) a Lukáš (Latinák), dostal cenu hobit. To je super. Hobiti máte šancu,“ pokračoval ešte herec z Divadla Astorka Korzo.

Prekvapenie prišlo aj v ženskej kategórii – sošku si odniesla Zuzana Šebová, ktorá už v samotnej nominačnej dokrútke poznamenala, že sa objavuje v niekoľkých projektoch súčasne. „Teraz som odpadla, naozaj. Ďakujem veľmi pekne všetkým divákom, ktorí mi poslali hlas. Ďakujem týmto dámam, že som mohla byť s nimi v nominácii. Ďakujem, že môžem hrať v Paneláku, Kredenci aj Hornej Dolnej, ďakujem Andymu Krausovi, Danovi Danglovi a Tomášovi Jančovi za to, že môžem točiť také krásne projekty. Ďakujem všetkým, s ktorými môžem pracovať,“ vymenovala dojatá Šebová, ktorá porazila kolegyne Moniku Hilmerovú a Petru Polnišovú.

Po dominancii tvárí a projektov z komerčných televízií konečne prišiel rad aj na verejnoprávnu televíziu. Práve jej Milujem Slovensko považujú diváci za najlepší zábavný program roka. Soška za program roka však opäť smerovala do televízie JOJ – získala ju relácia V siedmom nebi s moderátorom Vilom Rozborilom.

Hoci sa možno práve on pokúšal o navodenie dojímavej atmosféry pri ďakovačke, nasledujúci laureát ho zatienil na celej čiare. Do Siene slávy totiž zástupcovia organizátora ankety uviedli slovenskú speváčku Mariku Gombitovú, ktorá si sošku prišla prevziať osobne a zožala dlhotrvajúci potlesk postojačky. „Chcela by som poďakovať predovšetkým mojim rodičom – za život, za to, akou cestou ma viedli a určovali mi, čo je v živote správne. Viem, že som urobila množstvo chýb, ale viedli ma správnou cestou,“ uviedla Gombitová a pokračovala. „Keď som mala sedem rokov, môj otecko ma brával pravidelne do kostola, kde som spoznala čaro hudby. On hrával na organe a ja som asistovala. Po ockovi to boli moji bratia, ktorí mali prvú skupinu a začala som s nimi hrávať a im patrí tiež veľké ďakujem. Veľké ďakujem patrí aj Jankovi Lehotskému, ktorý si ma našiel a ktorý ma objavil. A napísal mi strašne krásne piesne. Viem, že tu sedí niekde Meky. Ahoj, aj tebe strašne ďakujem. Veľké ďakujem patrí aj môjmu dvornému textárovi. Aspoň dúfam, že nie ex-textárovi Kamilovi Peterajovi. A nesmiem zabudnúť na dve dámy, Evičku a Andrejku, bez ktorých by som tu dnes večer nemohla byť. A veľké, veľké ďakujem všetkým mojim fanúšikom, ktorí mi zostali verní a čakali so mnou. Mám vás veľmi rada. Za tie roky, čo vás sledujem v televízii, ste mi veľmi chýbali,“ vyznala sa na pódiu Gombitová, ktorá opäť naznačila, že verí, že sa s fanúšikmi stretne znovu aj hudobne.

Moderátorkou televíznych programov sa stala... Foto: RTVS
Adela Banášová Moderátorkou televíznych programov sa stala Adela Banášová.

Azda ešte dojímavejšie však napokon dopadlo vyhlásenie ceny Absolútny OTO a úplný záver večera. Sošku získala moderátorka večera Adela Banášová a neudržala slzy. Niektorí hostia v sále ju povzbudzovali potleskom a pokrikmi a ako neskôr vyplynulo, Banášová prežívala emotívnu chvíľu aj preto, že jej pred pár dňami umrela milovaná stará mama. Cenu venovala jej, ale nezabudla poďakovať ani priateľovi Petrovi Modrovskému, ktorý „ma drží na zemi – tam, kam všetci patríme“ a tiež rodičom. Situáciu napokon odľahčil Banášovej verný kolega a kamarát Sajfa, ktorý si robil žarty z toho, že sa prezliekla do zlatých šiat od Fera Mikloška. „Naozaj si to nevedela,“ rozosmial otázkou divákov aj moderátorku, ktorej slová z úvodu večera, že dobehla Zdenu Studenkovú, platili vlastne len necelé dve hodiny.

Momentálne je s počtom sošiek 9 v doterajšej histórii cien OTO najoceňovanejšou osobnosťou slovenských televíznych obrazoviek.

Víťazi 15. ročníka cien OTO:

Moderátorka televíznych programov – Adela Banášová
Redaktor televízneho spravodajstva – Danica Kleinová (TV Markíza)
Moderátor televízneho spravodajstva – Ján Mečiar (TV JOJ)
Osobnosť televíznej publicistiky – Patrik Herman (TV Markíza)
Moderátor športového spravodajstva – Peter Varinský (TV Markíza)
Komentátor športových programov – Marcel Merčiak (RTVS)
Speváčka roka – Celeste Buckingham
Spevák roka – Adam Ďurica
Skupina roka – Fragile
Herec roka – Juraj Kemka
Herečka roka – Zuzana Šebová
Seriál roka – Búrlivé víno (TV Markíza)
Zábavný program roka – Milujem Slovensko (RTVS)
Program roka – V siedmom nebi (TV JOJ)
Sieň slávy – Marika Gombitová
Absolútny OTO – Adela Banášová

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Televízia #hlasovanie #herečka #moderátor #diváci #OTO 2014

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...