Will Smith a Jay Z pripravujú mini seriál pre HBO

Pripravovaná šesťhodinová miniséria vyrozpráva tragický príbeh afroamerického mladíka, ktorého v roku 1955 brutálne zavraždili za to, že údajne flirtoval s bielou ženou.

26.07.2015 01:00
Jada Pinkett Smith a Will Smith Foto: ,
Herečka Jada Pinkett Smith s manželom Willom Smithom na premiére dokumentu Free Angela and All Political Prisoners.
debata

Herec Will Smith a rapper Jay Z sa ako výkonní producenti podieľajú na miniseriáli o brutálne zavraždenom afroamerickom tínedžerovi Emmettovi Tillovi z produkcie HBO. Plánované šesťhodinové spracovanie tragického príbehu mladíka, ktorého v roku 1955 brutálne zavraždili v Mississippi za to, že údajne flirtoval s bielou ženou, však zatiaľ nemá scenáristu.

Emmett Till mal v čase svojej smrti len 14 rokov. V auguste 1955 bol rodák z Chicaga na návšteve u príbuzných v meste Money v Mississippi, kde sa dal do reči s 21-ročnou Carolyn Bryant, bielou spolumajiteľkou miestnych potravín a vraj ju pozval na rande. O niekoľko dní neskôr prišiel do domu jeho strýka Carolynin manžel Roy spolu s nevlastným bratom J. W. Milamom a násilne ho odvliekli. Chlapca mučili a napokon ho zabili strelou do hlavy. Jeho telo hodili do rieky Tallahatchie. Tillova matka Mamie trvala pri pohrebe na tom, aby syna vystavili v otvorenej rakve a obrázky jeho brutálne umučeného tela tak šokovali celú krajinu. Tragický prípad prispel k rastúcej podpore hnutia bojujúceho za ľudské práva.

V septembri 1955 súd dvojicu mužov v prípade obvinenia z únosu, mučenia a vraždy oslobodil k čomu prispeli najmä pochybnosti v súvislosti s identifikáciou zohaveného tela. Neskôr sa síce k činu priznali, no za skutok nikdy nepykali, pretože už ich za ten istý zločin nemohli znovu súdiť. Americké ministerstvo spravodlivosti prípad znovu oficiálne otvorilo v roku 2004, telo exhumovali a potvrdili, že šlo skutočne o 14-ročného Tilla. Chlapca znovu pochovali v novej rakve a tú pôvodnú venovali Smithsonian Institution. Jeho vrahovia boli už v tom čase po smrti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jay Z #Will Smith #HBO

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...