Panelák podľa Krausa dlho iný seriál neprekoná. Priznal však aj chyby!

Slovenský seriál Panelák, ktorý vysielali v rokoch 2008 - 2015, zostane podľa jeho tvorcu Andyho Krausa počtom častí dlho neprekonaný.

08.12.2015 08:00
Herec, scenárista a producent Andy Kraus. Foto: ,
Herec, scenárista a producent Andy Kraus.
debata

„Každý nekonečný seriál raz skončí, ako to bolo aj v prípade Paneláka. Myslím si však, že ten počet častí, ktorý sa nám podaril v Paneláku, zostane v rámci Slovenska dlho neprekonaný,“ povedal scenárista v rozhovore.

Populárny seriál podľa neho skončil, pretože počas jeho trvania takmer vôbec nemenili postavy. „My sme urobili tú obrovskú chybu, ktorá sa nemá robiť. Biblia, ktorá existuje vo svete k dlhým seriálom, ktorá dáva návod, ako ich robiť, aby vydržali čo najdlhšie, hovorí, že po roku treba 80 percent hercov a postáv vyhodiť a nahradiť ich novými. Diváci síce tri týždne repcú, no potom sa to zase upokojí a ďalej to sledujú,“ priblížil Kraus.

Toto však tvorcovia Paneláka podcenili. „My sme to nikdy neurobili a potom sa nám to vrátilo. Posledné dva roky sme tam mali postavy, ktoré sme mali síce radi a boli to dobrí herci, ale postupom času sme už s nimi nemali čo hrať. A po šiestich rokoch niekoho vymeniť, to by nám diváci neodpustili. Zmeny v obsadení sme robili len veľmi jemne a to je zle. Treba ich spraviť drsne. Keď budem najbližšie robiť nejaký nekonečný seriál, budem to už riešiť týmto spôsobom,“ poznamenal 48-ročný rodák z Bojníc, ktorý už v tejto chvíli rozmýšľa nad ďalším televíznym projektom.

„Všetko je otvorené, teoreticky by mohlo vzniknúť niečo, čo sa bude na Panelák podobať v rámci tej schémy, len vymením postavy. Možno zachováme nejakú jednu, dve a rozbehneme to odznova,“ naznačil.

Najdôležitejšie pre scenáristu podľa neho je, aby vedel, kde má seriál koniec. „Každý scenárista musí vidieť tú bodku, vedieť, že tu je tá pointa a sem to všetko smeruje. Vtedy si vieme rozložiť sily a vieme, kedy už prichádza posledná vlna. Pri Paneláku sme to nemali, písali sme tie príbehy tak, že nemali konca a stále sme tie postavy mleli dokola a ani za boha sme nemali svedomie niekoho z tých hercov vyhodiť,“ uznal Kraus.

Do svojho najbližšieho projektu by chcel vraj kombinovane obsadiť známe i celkom nové tváre. „Chcem urobiť takú kombináciu. Dať všetky pozície neznámym hercom je beh na dlhé trate. Ľudia síce na všelijakých fórach kričia, že chcú nové tváre, ale nech to je Kramár a Koleník… Keby sme mali obsadiť iba neznámych hercov, museli by sme urobiť niečo fakt veľmi dobré, aby si ľudia na tie tváre zvykli a po pár mesiacoch by z nich už boli celebrity,“ uzavrel známy scenárista.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #seriál #Panelák #Andy Kraus

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...