Kráľ sebairónie, ktorý sa bál manželstva. Clooney oslavuje 55!

Šedín mu pribúda a rokov tiež. Bol Batmanom aj Dannym s jedenástimi parťákmi, akčným aj romantickým hrdinom a dočkal sa filmového Oscara. George Clooney oslávil 55. narodeniny.

21.05.2016 06:00
Amal Clooney a jej manžel George Clooney Foto: ,
Právnička Amal Clooney a jej manžel George Clooney na archívnom zábere.
debata

Hoci známy hollywoodsky herec má v zozname snímok také populárne tituly ako Dannyho jedenástka, Zakázané ovocie či Od súmraku do úsvitu, jeho herecká kariéra nemala raketový rozbeh. George Clooney začínal v reklame a televíznych seriáloch a prvú drobnú rolu pred kamerou získal v roku 1978. Medzinárodne známou tvárou sa stal až v roku 1994 vďaka seriálu Pohotovosť. Za postavu lekára Douga Rossa Clooney získal nominácie na cenu Emmy aj Zlatý glóbus. Na víťazstvá si však musel počkať.

Herec George Clooney a jeho očarujúca manželka...
Hlavní predstavitelia filmu Hra peňazí, George...
+9Herci Tilda Swinton (vľavo) a George Clooney...

Práve seriál Pohotovosť Clooneyho posunul do sveta filmu. Štúdiá si totiž veľmi rýchlo uvedomili potenciál muža, kvôli ktorému si raz týždenne ženy sadali pred obrazovky a zbožne sledovali všetky jeho záchranárske činy. Charizmatický rodák z Kentucky získal prvú veľkú filmovú úlohu v akčnej krimi snímke Od súmraku do úsvitu.

V komédii Báječný deň si po boku Michelle Pfeifferovej zahral romantického hrdinu a ďalšie akčné filmy ako Batman & Robin (stvárnil Batmana), Traja králi, Dokonalá búrka sa tiež striedali s romantikou a v nedávnom kinohite Gravitácia (2013) stvárnil vesmírneho veterána. Niektoré sa vydarili viac, iné menej. George Clooney má však povesť kráľa sebairónie, dokáže si uťahovať aj zo svojich neúspechov. V jednom z rozhovorov sa napríklad ospravedlnil za bradavky na kostýme Batmana.

V roku 2004 sa v kinách objavila Dannyho jedenástka – film, ktorý utŕžil bezmála polmiliardové tržby na celom svete a dočkal sa ešte dvoch pokračovaní. Už o rok neskôr sa však Clooney presadil aj v očiach kritikov. A to na plnej čiare. Za rolu v trileri Syriana získal totiž sošku Oscara. Pri tomto úspechu sa však jeho nadanie zjavne nekončilo. Herec si totiž vyskúšal aj roly scenáristu, režiséra a producenta. Aj vďaka tomu je jediným hercom, ktorý bol na cenách Americkej filmovej akadémie nominovaný v šiestich rozličných kategóriách.

Popri filmovom živote však dnes 55-ročný prešedivený fešák dlhé roky pútal pozornosť aj svojím súkromím. Po jeho boku sa objavovali krásne ženy, ale herec zostával presvedčeným starým mládencom. Zmenila to až právnička Amal Alamuddinová – inteligentná kráska s libanonskými koreňmi. V roku 2014 si dvojica povedala áno na pompéznom ceremoniáli v Benátkach a odvtedy sú nerozluční. Herec vzal svoju pôvabnú manželku aj na tohtoročný festival v Cannes, kde zatienila aj mnohé filmové hviezdy.

3 X George Clooney

  • angažuje sa v mnohých spoločenských a politických problémoch, napr. pri riešení krízy v Darfúre či v Sudáne
  • v prezidentských voľbách podporoval Baracka Obamu
  • chodil s kolegyňou Renee Zellwegerovou či modelkou Elisabettou Canalisovou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #kariéra #narodeniny #oslava #jubileum #George Clooney #Amal Clooney

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....