Reklama na pivo rozzúrila Trumpov fanklub. Pozrite si naj spoty Super Bowl!

Fanúšikovia amerického prezidenta Donalda Trumpa volajú po bojkote piva Budweiser Anheuser-Busch InBev potom, čo firma predstavila svoj spot pre nedeľňajšie finále Super Bowlu - finále ligy amerického futbalu NFL. Reklama rozpráva príbeh cesty spoluzakladateľa firmy do USA ako imigranta.

06.02.2017 11:38
Reklama na pivo Budweiser, ktorá rozzúrila... Foto:
Reklama na pivo Budweiser, ktorá rozzúrila Ameriku.
debata (2)

Minútová reklama pivovarníckeho gigantu zobrazila cestu Adolphusa Buscha z Nemecka do USA v roku 1857. Po príchode sa stretol s nepriateľstvom a protiprisťaho­valeckými náladami, ľudia na ulici na neho pokrikovali a strkali do neho. Podľa niektorých je to paralela so súčasným postojom voči moslimským utečencom. Anheuser-Busch ale uisťuje, že reklama nie je odpoveďou na imigračné zmeny Trumpovej vlády a nie je politická.

„Toto komerčné oznámenie ukazuje začiatok cesty Budweiser,“ uviedol vo vyhlásení viceprezident Anheuser-Busch Ricardo Marques. „A aj keď sa odohráva v 19. storočí, je to príbeh, o ktorom veríme, že bude súznieť s dnešnej podnikavou generáciou – tými, ktorí sa naďalej usilujú o splnenie svojich snov.“

Firma tiež upozornila, že reklama bola vytvorená ešte pred tým, než Trump podpísal dekrét, ktorý zakazuje cesty obyvateľov niekoľkých moslimských krajín do USA a o ktorý teraz Biely dom vedie spor s federálnym sudcom. Fanúšikovia Trumpa však o tvrdenia firmy nie sú presvedčení a volajú po bojkote piva. Na twitteri sa tak už objavil hashtag #boycottbudweiser.

Do vysielania sa vôbec nedostala reklama spoločnosti 84 Lumber, ktorá rozpráva príbeh o mexických imigrantoch – mame a dcére, ktoré sa vydávajú na cestu za lepším životom do Ameriky. Na hranici ich však čaká múr a sklamanie. Príbeh reklamy sa na konci zmení a nasleduje odkaz, že „Vôľa uspieť bude vždy u nás vítaná“ a je paralelou na množstvo imigrantov, ktorí v Amerike žijú a pracujú. Aj táto reklama však rozvírila diskusiu a vyvolala otázky či je správne idealizovať ilegálne prisťahovalectvo do krajiny.

Vysielanie Super Bowl je televíznym priestorom, ktorý sledujú milióny divákov a tak patrí medzi najlukratívnejšie miesta na zobrazenie a odvysielanie reklamných spotov. Každý rok sa značky predbiehajú v tom, aby nakrútili vtipné alebo dojímavé reklamy, pričom mnohé z nich oslovujú na spoluprácu známe tváre – či už zo športového, hudobného alebo hereckého sveta.

Tento rok sa napríklad v reklamách objavili osobnosti ako Peter Fonda (reklama Mercedes), Morgan Freeman (reklama na leteckú spoločnosť Turkish Airlines), speváčka Lady Gaga (klenotníctvo Tiffany), spevák Justin Bieber (reklama T-Com) či topmodelka Miranda Kerr (v reklame na automobil Buick). Vybrané reklamy tohtoročného Super Bowl si pozrite nižšie.

Morgan Freeman v reklame na Turkish Airlines
Reklama s americkými vojenskými jednotkami v zahraničí od Hyundai
Nízkokalorické pivo Michelob Ultra
Herečka Olivia Munn v reklame na kozmetiku proti akné
Lady Gaga pre Tiffany
Justin Bieber pre T-Mobile
Miranda Kerr a Cam Newton v reklame na Buick
John Malkovich v reklame na internetové domény
Komička Melissa McCarthy v reklame Kia
Reklama na Audi o rodovej rovnosti
Reklama na pivo Bud Light o priateľstve

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #reklama #Super Bowl #imigrant #hviezdy #najlepšie #herci #Donald Trump #Budweiser

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....