Zažiaril a žal slávu, začať musel odznova. Kukura oslavuje 70-ku!

Smutné oči, podmanivý hlas a dochuanské fúziky Juraja Kukuru nestrácajú na svojej pôsobivosti ani v jeho sedemdesiatich rokoch, ktoré oslávi v stredu.

13.03.2017 00:00
Juraj Kukura Foto: ,
Herec Juraj Kukura na zábere z nakrúcania seriálu Inšpektor Max, kde stvárňuje hlavnú úlohu.
debata (12)

Juraj Kukura žije dnes prevažne v Bratislave, kde riadi Divadlo Aréna. Stánok s dlhoročnou divadelnou tradíciou otvoril s úspechom cestu modernej dráme a mladým tvorcom. A na jeho doskách sa vrátil herecky nielen na slovenskú, ale v spolupráci s pražským Činoherným klubom i na českú scénu. Juraj Kukura však žije aj v Prahe a v Hamburgu, jednoducho všade tam, kde zároveň pracuje.

Do Nemecka ho v 80. rokoch odoslal súdny príkaz, keď tam legálne točil v Mníchove film Via Mala. „Sľúbili mi, že môžem zostať mimo republiky dlhšie a nakoniec mi miesto povolenia prišiel rozsudok na tri a pol roka väzenia za opustenie republiky. Ja som tam stál, doručili mi to do ruky a neveril som vlastným očiam.“

Do väzenia sa mu nechcelo, a tak zostal v Nemecku. Doma zmizol z titulkov filmov, z publikácií zmizli jeho fotografie. O jeho práci sa mlčalo či kolovali fámy, že točí pornofilmy. Zobrali mu aj zaslúžilého umelca, bol vtedy najmladším laureátom na Slovensku.

V tridsiatich siedmich rokoch tak začínal druhýkrát. Herecká minulosť plná veľkých rolí bola preč a novú si musel vybudovať. Čo sa mu v mníchovskom Kammerspiele a neskôr v Schauspielhause v Hamburgu podarilo. Ani zvládnuť jazyk nebolo ľahké, aj dnes má stále akcent. Zároveň ale tvrdí, že „to stálo za to“.

Riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura (druhý zľava). Foto: SITA, Diana Černáková
Muzikal Rent Riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura (druhý zľava).

Nielen v Nemecku natočil mnoho filmov a seriálov, z ktorých anglický seriál Traffic bol ocenený cenou Emmy. Uznanie a úspech mu priniesla úloha pilota v seriáli Šťastnú cestu. Diváci doma si ho všimli ako zloducha vo filme Vinnetou sa vracia, alebo v niektorých dieloch seriálov Miesto činu, Hotel Raj, Klinika pod palmami či Helicops.

Hercom byť Kukura, narodený 15. marca 1947 v Prešove, pôvodne nechcel, ale už na stavebnej priemyslovke sa dostal k filmovaniu. A potom ho vraj náhodou vzali na Vysokú školu múzických umení, aj keď ráčkoval a mal prízvuk.

Absolvoval v roku 1973 a rýchlo sa presadil. Začínal v Divadle na Korze a už za štúdií hral od roku 1971 na Novej scéne. A osem úspešných rokov na doskách Slovenského národného divadla ukončil v roku 1984 jeho exil.

Popri divadle exceloval aj vo filme. V roku 1978 získal na MFF v Karlových Varoch Cenu za mužský herecký výkon vo Vláčilovom filme Tiene horúceho leta. Prvú filmovú úlohu v Československu po páde komunizmu mu ponúkol režisér Juraj Jakubisko. V snímke Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý z roku 1992 si zahral emigranta Roberta.

Svojím zovňajškom, mužnými rysmi a atletickou postavou budí Kukura dodnes záujem žien, sám však už bezmála 40 rokov žije s manželkou Tatianou. Kedysi v roliach zvodcov, niekedy darebákov a zhýralcov, dnes popri otcoch hrá i ušľachtilých mužov, ako sú kapitáni lietadiel.

Kukura priznáva, že nevie spievať a nepočuje, keď spieva falošne. Ale jeho songy z filmu Trhák – Nechaj chrobáka žiť a Sexem sek sem – vošli do dejín českej kinematografie. Pred časom naspieval album piesní Leonarda Cohena s príznačným titulom Som tvoj muž. Kritike do noty nepadol, zato ho ocenil Cohen samotný.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #jubileum #zivot #exil #Juraj Kukura

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...