Kultová detektívka slávi 20 rokov: Vraždy v Midsomeri stále bodujú

Britský seriál Vraždy v Midsomeri, ktorého prvý diel mal premiéru pred 20 rokmi, 23. marca 1997, sa radí k najobľúbenejším televíznym detektívkam.

23.03.2017 00:00
Vraždy v Midsomeri. Herec John Nettles Foto:
Záber zo seriálu Vraždy v Midsomeri. Herec John Nettles (vpravo) sa s postavou detektíva Barnabyho už rozlúčil. Na snímke s kolegom Jasonom Hughesom.
debata (6)

Príhody z fiktívneho stredoanglického grófstva nadviazali na dlhú tradíciu ostrovnej kriminálnej tvorby, ktorú poznajú aj slovenskí diváci – stačí si spomenúť na inšpektorov Jima Taggarta a Adama Dalgliesha. Vo Vraždách z Midsomeru však nechýba ani veľká dávka preháňania.

Hlavný hrdina, detektív šéfinšpektor Tom Barnaby v podaní Johna Nettlesa, sa stretáva nielen s často rafinovanými vraždami, ale musí sa vyrovnať aj so zložitými spoločenskými vzťahmi na anglickom vidieku. Midsomer je na prvý pohľad pokojné grófstvo, jeho obyvatelia ale však skrývajú celý rad tajomstiev, kvôli ktorým neváhajú vztiahnuť ruku na blížneho – a často majú nakoniec na svedomí mŕtvol niekoľko. Nad počtom vrážd sa často divia aj samotní policajti.

„To tu máte bežne toľko mŕtvych,“ pýtal sa napríklad jeden z Barnabyho pobočníkov svojho šéfa v epizóde Kráľ rybár z roku 2004. „Na to si časom zvykneš,“ odpovedal šéfinšpektor so suchým anglickým humorom. Diváci si potom museli od marca 2011 zvyknúť na nového Barnabyho, pretože Nettles mal už postavy dosť.

„Som unavený. Všetko jednoducho raz musí skončiť,“ povedal herec, ktorého nahradil Neil Dudgeon ako John Barnaby, bratranec pôvodného detektíva. A úspešne, seriál sa totiž stále natáča, vzniklo už 114 dielov a ďalšie dva sa majú tento rok ešte odvysielať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #seriál #dvadsať rokov #Vraždy v Midsomeri #John Nettles

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....