OTO 2011: Šoky medzi spevákmi, absolútnu sošku má Petra Polnišová

V budove SND vyhlásili výsledky ankety OTO 2011. Sošku Absolútny OTO získala herečka Petra Polnišová, programom roka bolo Srdce pre deti.

09.03.2012 20:58 , aktualizované: 10.03.2012 08:22
Petra Polnišová Foto: ,
Víťazka kategórie Herečka v komediálnom seriáli a Absolútny OTO Petra Polnišová.
debata

Tohtoročnému vyhláseniu cien ankety Osobnosť televíznej obrazovky predchádzali spory medzi televíziou Markíza a organizátormi a slávnostné gala to poznačilo - hoci sa tvorcovia snažili o opak. V piatok večer však museli čeliť neprítomnosti niekoľkých nominovaných a víťazov priamo v sále, ale napríklad aj pri nakrúcaní upútavok. Pri dokrútkach bolo zjavné, že televízia Markíza neumožnila ani krátke ukážky z programov, za ktoré boli jej tváre nominované. Tento „bojkot“ zo Záhorskej Bystrice sa často zamiešal aj do ďakovačiek ocenených.

Víťaz kategórie Moderátor zábavných programov... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Martin Pyco Rausch Víťaz kategórie Moderátor zábavných programov Martin Pyco Rausch.

Galavečer sa už tradične začal vyhlasovaním moderátorských kategórií. V kategórii publicistika sa do najužšej nominácie prebojovala Erika Barkolová, Zlatica Puškárová a Patrik Herman. Víťazstvo obhájil redaktor Lampárne Patrik Herman, ktorý v budove SND chýbal. Pre Pravda.sk sa ešte vo štvrtok na otázku, či sa zúčastní na galavečere, odmietol vyjadriť. Ani pre OTA pre moderátora športových programov teda nik neprišiel, zvíťazil totiž minuloročný „najlepší“ Peter Varinský.

Až OTO pre osobnosť televízneho spravodajstva konečne na pódium vytiahol víťaza prítomného v prominentnom publiku. Sošku totiž hlasujúci diváci prisúdili znovu Lucii Barmošovej z TV JOJ. „Ja som tu fyzicky,“ uviedla sa moderátorka hlavnej spravodajskej relácie Noviny JOJ.

Víťazka kategórie Osobnosť TV spravodajstva... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Lucia Barmošová Víťazka kategórie Osobnosť TV spravodajstva Lucia Barmošová.

„Mrzí ma celá situácia, ktorá ohľadom ankety tento rok vznikla. Verím, že sa to vyrieši a dotiahneme to nejako,“ začala svoju ďakovnú reč plavovláska. Potom však už prišli na rad aj skutočné slová vďaky. „V prvom rade sa chcem poďakovať divákom. Vysielame pre nich a vážim si každý hlas, ktorý som dostala. Nerada síce utieram prach, ale pri týchto soškách to neplatí,“ dodala moderátorka, pre ktorú ide už o tretieho OTA.

Prekvapenie sa konalo v prípade kategórie moderátor zábavných programov. Po dlhých rokoch totiž Adelu Banášovú vystriedal Martin Pyco Rausch. „Chcel by som poďakovať všetkým trom televíziam, s ktorými som mal šancu spolupracovať a nemám pocit, že by som niektorej patril,“ uviedol Pyco. „Dnes vaše hlasy urobili najšťastnejšou na svete moju mamu a toto je pre teba, mami,“ odkázal ešte roztrasený moderátor pred publikom.

Víťazka kategórie Speváčka Nela Pocisková a Ján... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Víťazka kategórie Speváčka Nela Pocisková a Ján Ďurovčík Víťazka kategórie Speváčka Nela Pocisková a Ján Ďurovčík.

Pre Pravda.sk neskôr priznal, že vlastne sám veľmi nevie, komu všetkému a za čo ďakoval. Sošku vraj veľmi ani netúžil získať a víťazstvo ho prekvapilo i dojalo. „Som sa tak trošku zrútil vnútorne. Nemyslel som si, že mám nejaké šance na výhru,“ uviedol pre Pravda.sk po slávnostnom prenose (video vyššie).

Zvláštna situácia nastala v speváckych kategóriách. Bodovali totiž tváre, ktoré vlastne ani nemajú vlastný album. Spevákom roka sa stal Marián Čekovský. Určite sa však na tom podieľal aj Čekovského frekventovaný výskyt na televíznej obrazovke – či už v reklame mobilného operátora alebo ako hlas Pištu Lakatoša, animovanej postavičky, ktorá sa stala kultom a štartovala aj program OTO 2011.

Ešte väčšie prekvapenie však vyvolalo meno Nely Pociskovej ako víťazky v kategórii Speváčka roka. „Som absolútne v šoku. Nič som si nepripravila, neplánovala som, že tu dnes budem stáť. Nesmierne si to vážim. Od pätnástich rokov hrám v muzikáloch a myslela som si, že ľudia skôr počúvajú speváčky z rádií. Ďakujem za každý jeden hlas, ktorý mi prišiel v rámci tejto ankety,“ nervózne sa vyjadrila Pocisková, ktorá porazila Zuzanu Smatanovú aj Tinu.

Víťazka kategórie Herečka v dramatickom seriáli... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Diana Mórová Víťazka kategórie Herečka v dramatickom seriáli Diana Mórová po vyhlásení výsledkov 12. ročníka ankety Osobnosť televíznej obrazovky - OTO 2011.

V kategóriach komediálneho žánru zamiešali karty minulý rok na obrazovky uvedené sitkomy Hoď svišťom a Zita na krku. Práve herečky a herci z nich totiž ovládli užšie nominácie v tejto kategórii. Zo sošky OTO sa však v trojici Monika Hilmerová, Helena Krajčiová a Petra Polnišová napokon tešila opäť posledná menovaná. „Dievčatá obe vedia, že sú vynikajúce komediálne herečky. Toto je cena možno viac za sympatie než výkony,“ skonštatovala Polnišová. „Som dieťa šťasteny v tom zmysle, že naozaj robím v projektoch, ktoré sa robia vynikajúco,“ dodala v ďakovnej reči. To ešte netušila, že získa aj sošku Absolútny OTO. „Ďakujem rodine aj môjmu druhovi, ktorý je teraz vo Švédsku a povedal mi, že bez dvoch sošiek sa mi ani nevracaj. On má tak nejako vždy pravdu. A najmä ďakujem mojim deťom, ktoré su svetlom môjho života,“ dodala ukazujúc na svoje zväčšujúce sa bruško.

Do Siene slávy bol uvedený športový komentátor... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Dušan Gabáni Do Siene slávy bol uvedený športový komentátor a moderátor Dušan Gabáni.

Pre Pravda.sk neskôr vysvetlila, že vyhrávať sošky od divákov je príjemné, ale zároveň náročné. „Keď to človek dostane prvýkrát, ide o veľké emócie. Ale až potom príde obhajoba toho, čo robil, dôkaz ľuďom, že sa nepomýlili,“ uviedla Polnišová. „Ja viem, že OTO-via nie sú dôležití, že sú na svete dôležitejšie veci, ale pre mňa znamenajú veľa. Je to odkaz od diváka, že stále nepatrím do starého železa,“ doplnila herečka, ktorá minulý rok zabodovala najmä postavou Sandry v spomenutom sitkome Hoď svišťom.

Ten aj napriek nie najlepším kritikám jej priniesol divácku popularitu. „Každý sitkom má na Slovensku spočiatku rozpačité kritiky. Každý jeden, či sú to Profesionáli, Mafstory, dokonca Susedia. Kým sa to utrasie, kým scenáristi nájdu linku, ako to funguje. Vedela som, že aj Hoď svišťom potrebuje čas. A nové veci, ktoré sme točili, sú dôkazom, že sa to vyvinulo a ide ďalej,“ prezradila Polnišová. „Som veľmi rada, že som vo Svišťovi, pretože s ľuďmi, s ktorými hrám, sa cítim dobre a je to príjemná robota,“ dodala.

Režisér víťazného zábavného programu Partička,... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Dano Dangl Režisér víťazného zábavného programu Partička, Dano Dangl s manželkou po vyhlásení výsledkov 12. ročníka ankety Osobnosť televíznej obrazovky - OTO 2011.

Minuloročný víťaz Absolútneho OTA – Lukáš Latinák sa tento rok musel uspokojiť „len“ s víťazstvom v komediálnom žánri. „Človeka cena zaviaže k tomu, aby sa o niečo snažil. Ale ja nechcem, aby tu boli stále tí istí. Bol by som rád, keby sa na pódiu objavili aj ďalší moji kamaráti – napríklad Juraj Kemka, Róbert Jakab,“ vyjadril sa Latinák.

A tak ako obhajovali komici, ďakoval znovu aj víťaz v dramatickej kategórii Ján Koleník. „Dúfam, že neobťažujem svojich blízkych tým, že som v televízii, dúfam, že divákov neobťažujem. Ďakujem za všetky hlasy aj za dôveru,“ uviedol „Maslák“ zo seriálu Panelák.

Minuloročnej kráľovnej Emílii Vášáryovej tento rok sošku vyfúkla Diana Mórová. „Veľmi si to vážim a je mi smutno, že tu nie sú aj naši kolegovia, je to trošku ochudobnené,“ konštatovala prekvapená herečka. „Keď ľudia posielajú hlasy, treba tomu veriť. Robíme to pre nich. Aj dnes večer nás chcú vidieť krásnych, usmiatych,“ doplnila hrdinka seriálu Panelák, ktorá sa nezabudla poďakovať jeho hlavnému tvorcovi – Andymu Krausovi. „Vďaka, že ma nechal aj v nových častiach,“ vyhŕkla s úsmevom.

Herec Ján Koleník si zopakoval víťazstvo v... Foto: Nikita Leto
Ján Koleník Herec Ján Koleník si zopakoval víťazstvo v dramatickej kategórii.

V prípade Najzábavnejšieho programu roka triumfovala Partička, ktorá sa vysiela na obrazovke Markízy. Jej tvorca Dano Dangl si však sošku prevziať prišiel aj so všetkými hercami, ktorí v zábavnom programe účinkujú. V kategórii Program roka zabodoval celkom prekvapivo projekt Srdce pre deti, ktorý sa na obrazovke objavil vlastne len raz narozdiel od pravidelných Legiend popu či Česko Slovensko má talent 2. Ľudské príbehy a pomoc ľuďom v núdzi spojená s hudobnými číslami a množstvom známych osobností však zarezonovala u hlasujúcich najviac.

Medzi seriálmi, ktorých sa na slovenských obrazovkách objavilo v posledných rokoch požehnane, zabodoval konečne Panelák. Rastúca sledovanosť a divácka priazeň sa pretavila do úspechu najdlhšieho vysielaného slovenského seriálového projektu – „dieťa“ scenáristu Andyho Krausa, ktorý si vzal slovo aj za všetkých hercov, ktorí s ním počas ďakovačky vyšli na pódium.

Záver večera už tradične patril osobnosti, ktorú uviedli so Sieni slávy a víťazovi v kategórii Absolútny OTO. V Sieni slávy po piatku pribudol športový moderátor a komentátor Dušan Gabáni, ktorý stále aktívne pracuje a komentuje v te­levízii TA3.

Prehľad víťazov a víťaziek ankety OTO 2011:

Osobnosť TV spravodajstva: Lucia Barmošová (TV JOJ)
Osobnosť TV športu: Peter Varinský (TV Markíza)
Osobnosť TV publicistiky: Patrik Hermann (Lampáreň – TV Markíza)
Moderátor/ka zábavných programov: Martin Pyco Rausch (Česko Slovensko má talent – TV JOJ)
Speváčka: Nela Pocisková
Spevák: Marián Čekovský
Herečka v komediálnom žánri: Petra Polnišová
Herečka v dramatickom žánri: Diana Mórová
Herec v komediálnom žánri: Lukáš Latinák
Herec v dramatickom žánri: Ján Koleník
Zábavný program roka: Partička (TV Markíza)
Program roka: Srdce pre deti (TV JOJ)
Seriál roka: Panelák (TV JOJ)
Sieň slávy: Dušan Gabáni (TA3)
Cena týždenníka Život: Jozef Kubáni (TV JOJ)
Absolútny OTO: Petra Polnišová

Fitneska Zora Czoborová dorazila na slávnostné...
Róbert Beňo vzal na OTO 2011 aj svoju tehotnú...
+40Moderátorka Erika Barkolová so svojím mužským...
debata chyba

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...