Britská firma prevádzkujúca Rokfortský expres z filmov o Harrym Potterovi prehrala súd kvôli bezpečnosti

Britský železničný dopravca West Coast Railways (WCR), ktorý prevádzkuje aj historický vlak známy z filmov o Harrym Potterovi, prehral na súde spor týkajúci sa bezpečnostného zaistenia.

24.12.2023 00:00
harry potter vlak Foto:
Vlak zvaný Jakobín (Jacobite) sa objavil vo filmoch o čarodejníckom učni Harrym Potterovi ako Rokfortský expres.
debata

Podľa verdiktu musí firma do vlakov inštalovať centrálne zamykanie dverí vagónov, čo kvôli nákladom nechcela urobiť a žiadala o výnimku. Napísal o tom dnes server BBC News.

WCR jazdí na trati na Škótskej vysočine okrem iného s historickou súpravou ťahanou parnou lokomotívou. Vlak zvaný Jakobín (Jacobite) sa objavil vo filmoch o čarodejníckom učni Harrym Potterovi ako Rokfortský expres, ktorým hrdinovia jazdili do školy čiar a kúziel.

harry potter, Čítajte viac Reštart čarodejníckeho sveta je o krok bližšie: Vráti sa Daniel Radcliffe ako Harry Potter?

Britský vládny úrad pre cestnú a železničnú dopravu (ORR) po dopravcovi žiadal, aby dostatočne zaistil bezpečnosť cestujúcich centrálnym zamykacím systémom dverí, firma ale chcela dostať výnimku vzhľadom na historický charakter vlaku a náklady na modernizáciu vo výške siedmich miliónov libier.

„Ďalší prevádzkovatelia historických spojov, ktorí využívajú hlavné trate, nutné investície do centrálneho uzamykacieho systému urobili… a teraz zostáva, aby to isté urobila aj WCR,“ uvítal rozhodnutie úrad ORR. „Takéto upravené vagóny si zachovajú historický ráz, ale tiež dodržiavajú základné moderné bezpečnostné štandardy,“ doplnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter

+ Pokúste sa prestať piť kávu práve teraz, bude to najlepšie pre vás.
Neberte prácu z domu ako dovolenku, práve...

+ Predchádzajte ťažkostiam, nenechajte aby ste neskôr museli plakať.
Ak niečo chcete dosiahnuť, musíte sa začať aj...