Švajčiarsky národný park

V Európe je asi málo ľudí, ktorí by spochybňovali výnimočnosť Švajčiarska v súvislosti s jeho prírodnými krásami.

18.04.2006 13:47
debata

Preto trošku prekvapujúco vyznie fakt, že v tejto prírodnými – vysokohorskými atraktívnosťami bohato obdarenej krajine, je iba jeden národný park.

Švajčiarsky národný park (Schweizerischer National Park) je úchvatné miesto, ktorému dominuje nádherná vysokohorská kvetena – samozrejme alpínskeho a charakteru. Zároveň tu žijú alpské kozorožce, obdoba tatranských kamzíkov. Okrem iným miest ich môžete vidieť i v bratislavskej ZOO. Rovnako ak sa vám pošťastí, môžete zhliadnuť svišťa horského. Každý, kto raz park navštívi, má neprekonateľnú chuť sa do tohto nádherného kúska švajčiarskej zeme zasa vrátiť.

Švajčiarsky národný park bol oficiálne vyhlásený v roku 1914 o rozlohe 172,3 km štvorcových. Park situovali v priestore Engadinu v tzv. Východných Alpách. Rozprestiera sa v nadmorskej výške v rozmedzí 1400 – 3800 m nad morom.

Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti talianskych hraníc a južného (dolného) Tirolska, ktoré je súčasťou Talianska. Rozprestiera sa v priestore, kde dominuje mesto Zernez. Na sever od tohto mesta je východoalpské, lokálne pohorie Silvretta, ktoré sa nachádza na hraniciach s rakúskym Tirolskom. Na juh od národného parku, vzdušnou čiarou asi 40–50 km sa rozprestiera lokálne alpské pohorie Bernina na švajčirasko-talianskych hraniciach.

Ochranné pásmo parku sa vzťahuje na vysokohorské ekosystémy s výnimočnou flórou a faunou. Aj z tohto dôvodu je od roku 1979 park zároveň i biosférickou rezerváciou.

debata chyba