Vydražia Titovu jachtu

Obľúbenú loď bývalého juhoslovanského lídra Josipa Broza Tita - na ktorej okrem iných hostil sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova a hollywoodsku hviezdu Elizabeh Taylorovú - predajú na budúci týždeň na dražbe.

13.04.2006 13:39
debata

 Ako dnes oznámili oficiálni predstavitelia, 68-rokov staré plavidlo Galeb (Čajka) s odhadovanou cenou 230.000 eur chcú predať, aby pokryli dlhy vytvorené jeho majiteľom, Američanom gréckeho pôvodu, Johnom Paulom Papanicolauom. Ten loď zakotvil v prístave v meste Rijeka, namiesto plánovanej renovácie však jachta roky chátrala.

Obchodný súd v Rijeke nedávno potvrdil, že Papanicolauov dlh bezpečnostnej agentúre, ktorá jachtu strážila, dosiahol 42.000 eur. Prístav od Gréka žiada ďalšie státisíce eur.

Pananicolau loď kúpil v roku 2000 za 625.000 eur, ktoré však nevyplatil.
 Jachta sa medzičasom zmenila na vrak. Vzhľadom na jej historický a symbolický význam ju úrady v Rijeke vyhlásili za kultúrne dedičstvo, čím dali mestu  predkupné právo v prípade, že zloží najvyššiu čiastku dosiahnutú na aukcii.

Starosta Rijeky Vojko Obersnel oznámil, že mesto chce z jachty urobiť turistickú atrakciu.

Dražba môže byť zrušená v prípade, že Papanicolau splatí svoj dlh. Podľa denníka Novi list Papanicolau sa jachtu pokúsil minulý rok predať za 30 miliónov eur a ponuku zverejnil v novinách Boat International.

debata chyba