Smrť ju vyslobodila, povedala o Jiráskovej Bohdalová

Vo veku 81 rokov v pondelok popoludní zomrela česká herečka Jiřina Jirásková. Jedna z najvýznamnejších predstaviteliek českej povojnovej hereckej generácie naposledy vydýchla vo svojom dome v pražských Vinohradoch.

08.01.2013 14:04
Jiřina Bohdalová (vľavo) a Anna Geislerová Foto:
Herečka Jiřina Bohdalová (vľavo - na snímke s kolegyňou Annou Geislerovou) si myslí, že smrť bola pre Jiřinu Jiráskovú vykúpením.
debata

Ako reagovali na úmrtie známej hereckej divy jej kolegovia a priatelia?

„Odišiel mi ďalší blízky človek, už si pripadám naozaj ako sirota. Spomínam si na všetkých tých skvelých kolegov – Menšík, Sovák alebo Stellinka Zázvorková. Ale aj Lipský, Podskalský. A mnohých si teraz určite nevybavím. S Jiřinkou sme boli od môjho vstupu do vinohradského divadla. Veľmi často ale myslím na naše stretnutie Světaček v Karlových Varoch. Dokonca mávam po ruke fotografie, ktoré nám poslal Jirka Bartoška. Ocitli sme sa pred festivalovým publikom po niekoľkých desiatkach rokov od natáčania a boli sme všetky rozmarne veselé. Jiřinka bola vtipná a šarmantná. Ako vždy. Je to pre mňa naozaj ťažké. Pripadám si opustená,“ uviedla herečka Iva Janžurová.

„Pre ňu je to vyslobodenie. Chodila som za ňou každý týždeň a ona stále vnímala. Iba málo pila a takmer nejedla. Buď sedela v kresle, v poslednej dobe potom na posteli. Raz som priniesla belgickú pralinku, potom som jej povedala: ‚Vraciame sa do mladosti, skús krupicovú kašu‘. V piatok, keď som u nej bola naposledy, hovorím: ‚A čo koňačik?‘. Odmietla ho a ja som vedela, že je zle. Ale cigaretu si ešte dala,“ vyhlásila herečka Jiřina Bohdalová.

„Jiřinka vždy bola a navždy bude jedným z našich najväčších pokladov. Som nesmierne šťastná, že som mala tú príležitosť jej to denne hovoriť a držať ju pri tom za ruku,“ povedala speváčka Lucie Bílá.

„Správa o smrti Jiřiny Jiráskovej, jednej z najvýraznejších postáv nášho divadla, filmu a televízie, ma zarmútila. Odišla nielen výrazná umelkyňa, ale aj skvelý človek a občan. Vedel som samozrejme o jej zdravotných problémoch, boli sme v občasnom kontakte, naposledy som s ňou telefonoval v decembri, ale definitívne uzavretie jej bohatého života, ktorý vďaka jej výnimočnému talentu a pracovitosti prinášal toľkým ľuďom a toľkým generáciám radosť a hlboké umelecké zážitky, ma pochopiteľne aj tak zasiahlo,“ uviedol prezident Českej republiky Václav Klaus.

„Zastavil som sa u nej naposledy v piatok podvečer. Vtedy už bolo zrejmé, že si ju Pán Boh volá k sebe. Myslím, že som videl jej snáď posledný úsmev v živote. Priniesol som jej totiž čerstvú správu, že za svoju vedľajšiu úlohu vo filme Vrásky z lásky bola práve nominovaná na Cenu českej filmovej kritiky. ‚Kritici? Títo?!!‘ povedala s predstieraným opovrhnutím, aj napriek tomu však bola očividne polichotená. Na jej ironický inteligentný humor budem vždy rád spomínať. A tiež na stretnutia pri natáčaní našich spoločných filmov – Povodeň, Vrásky z lásky a rozprávku Anděl Páně, v ktorej jej postavu vyhnal Ivan Trojan ako anjel zmätkár neprávom od nebeskej brány. Tentoraz už ju cez tú pravú bránu do neba určite pustia ďalej. Jiřina Jirásková odišla zaopatrená sviatosťami, zmierená s Bohom. Zomrela legenda, skutočná grófka českého herectva,“ povedal režisér Jiří Strach.

„Odišla veľká legenda českého divadla. Všetkým nám bude chýbať, a to nielen na Vinohradoch, s ktorými bola celý život spojená. My dvaja sme sa stretli niekoľkokrát, ale vybavuje sa mi v seriáli Život na zámku. Natočili sme spolu 52 dielov, bol to viac než rok práce. Ona nebola iba mojou kolegyňou, hrala moju mamu. Dokonca som jej tak hovoril. Bude mi naozaj chýbať,“ vyhlásil riaditeľ Divadla na Vinohradoch Tomáš Töpfer.

„Poznali sme sa od konca 50. rokov, keď sme spoločne nakrúcali seriál Rodina Bláhova. Tam sme hrali brata a sestru a v seriáli Poisťovňa šťastia som si ju nakoniec vzal. Takže sme sa vídali celý život a mali sme sa radi. Veľmi ma to mrzí. Pred Vianocami som jej volal, riešili sme, že by som sa zastavil. Potom medzi sviatkami mi prišla taká smutná. Chcel som ju navštíviť teraz, až bude trocha času. Bohužiaľ,“ uviedol herec Ladislav Trojan.

debata chyba

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...