Autor bestsellerov Jozef Banáš: Na mojich knihách aj zarobím

Spisovateľ Jozef Banáš je aj tento rok jedným z ocenených vydavateľstva Ikar. Za svojich viac ako 25 tisíc predaných výtlačkov knihy Sezóna potkanov získal Platinovú knihu.

14.02.2013 12:40
Jozef Banáš Foto:
Jozef Banáš na archívnej fotografii.
debata (3)

Originálnou cenou bola plastika z rúk jeho manželky, výtvarníčky Márie Banášovej. Na otázku, aké je to dostať cenu od manželky a či bol pri jej tvorbe, Banáš pre Pravda.sk odpovedal: „Samozrejme, že som bol a veľmi si ju vážim. Možno aj viac ako ostatní držitelia, pretože viem, koľko sa s ňou natrápila. Hlina je rizikový materiál, ktorý keď vám v peci praskne, môžete začať odznova. Ale ja som už aj vlani dostal cenu od manželky (smiech).“

Máriu Banášovú oslovil Ikar už minulý rok. S nápadom, že ocenenie by mohlo byť originálne, prišiel Banáš. „Povedal som Ikaru, že keď ma chcú oceniť, nech urobia poriadnu cenu. Tak navrhli, aby ju spravila moja žena.“ Že bude aj tento rok ocenený netušil, ale vedel. Dvadsať päť tisíc výtlačkov predal za rekordne krátky čas. Stačili mu na to štyri mesiace.

Ikariáda 2012

Vydavateľstvo Ikar ocenilo svojich najúspešnejších autorov

Fotogaléria
Jozef Banáš získal za rok 2012 Platinovú platňu...
Andrea Coddington získala Zlatú knihu za román...
+2Jozef Karika (v strede) so svojim ocenením -...

O spisovateľoch sa zvykne hovoriť ako o chudobných. Cíti sa tak aj Banáš? „Každý je taký bohatý, aké má nároky. Ja nie som chudobný, ale ani bohatý nie som. Každopádne, s radosťou musím povedať, prečo nie, že na svojich knižkách celkom aj zarobím, veď sa dobre predávajú.“

Jozef Banáš je autor bestsellerov ako Sezóna potkanov, Kód 9 či Zóna nadšenia. V týchto dňoch dopísal knihu Kód 1, na trhu by sa mala objaviť tento rok v septembri.

Ikar tentoraz Platinovou knihou ocenil Jozefa Banáša za jeho román Sezóna potkanov. Dve Platinové knihy získal Jozef Pavlovič za knihy pre deti Parádnice zajačice a Rozprávky ostrihané na ježka a Táni Keleovej-Vasilkovej sa podarilo získať až tri – za romány Nikdy, Ranč u starého otca a Tá druhá. Andrea Coddington sa stala držiteľkou Zlatej knihy za román Cudzia krv, Jozef Karika rovnakú cenu získal za titul V tieni mafie 2 – Čas dravcov. Zlatú knihu má aj Jozef Pavlovič za knižku Zajkovia Majko a Kajko. Tieto ceny autorom odovzdali herečky Marta Sládečková a Zuzana Tlučková.

Cenu literárnej kritiky Zlaté pero za rok 2012 získal Kamil Peteraj za básnickú zbierku Bosá v priesvitných šatách.

3 debata chyba

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...