Thomas Puskailer: Sme šťastní všade, kde sme spolu

Hoci má spevák Thomas Puskailer rodičov Slovákov, rozprával sa s nimi len lámanou slovenčinou.

03.07.2013 10:40
Thomas Puskailer Abbie Puskailer Foto: ,
Abbie a Thomas Puskailerovci.
debata

Keďže s troma bratmi a sestrou vyrastali v Holandsku na holandsko-nemeckých hraniciach, dorozumievali sa práve týmito dvoma rečami. Krajín, v ktorých Puskailer žil, bolo viac. V Holandsku, študoval v Dánsku, v Nemecku stretol svoju manželku, aktuálne sú na Slovensku.

Ako spevák pre Pravda.sk priznal, slovenčina, ktorú považuje za jeden z najťažších jazykov na svete, mu robí ešte stále veľké problémy. Zo všetkého najviac asi skloňovanie. „Momentálne sa učím, mám skvelú učiteľku. Čítame spolu a rozprávame sa.“ Ťažšie ako on to má rozhodne jeho anglická manželka Abbie, pre ktorú bola slovenčina celkom nový jazyk. „Jazyk je ťažký a nemám tu kamarátov,“ posťažovala sa. Kým však nevedela celkom nič po slovensky, nevedela si vraj ani v obchode kúpiť mlieko. „Išiel som s ňou do obchodu a učil som ju: Toto je banán. Toto jablko. Toto je mlieko,“ objasnil Puskailer. Abbie je maliarka. Práve má výstavu v Prahe, nejaká sa črtá aj v Bratislave. Na Slovensku učí deti maľovať. Slovenčinu sa prakticky učí aj od nich.

O tom, kde spolu budú žiť, sa vždy rozhodovali spolu. „Otvorili sme mapu a ukázali sme si prstom na mapu, kam by sme išli.“ Keď sa však naskytla príležitosť pobudnúť chvíľu na Slovensku, využili ju. „Sme šťastní všade, kde sme spolu, takže je dosť jedno, kde sme,“ skonštatoval Thomas, ktorý oceňuje, že mladí Slováci sa majú záujem učiť po slovensky. „Som rád, že filmy na Slovensku sú s titulkami a ľudia sa môžu učiť.“ Učiť po anglicky sa chce aj speváčka Mária Čírová. Abbie ju učí a pomáha jej v štúdiu, aby jej výslovnosť bola čo najlepšia.

So svojou osudovou láskou, je Puskailer už osem rokov. Práve žijú v Bratislave v Starom meste, ale pozerajú sa po domčeku. Túžia mať záhradu. „Keď som mal turné, niekoľko rodín nás pozvalo domov a všetci mali záhradu, sedeli vonku. Nám to chýba.“ Priznal, že sa už po nejakom domčeku začínajú obzerať.

debata chyba

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...