Diabolský aj hrdinský Jeremy Irons oslavuje

Mohol byť veterinárom, ale to by filmový svet aj ríša divadla prišli o mimoriadny talent. Jeremy Irons sa našťastie rozhodol inak. Nedávno oslávil 65 rokov.

28.09.2013 10:05
Jeremy Irons Foto: ,
Herec Jeremy Irons.
debata

Britského herca Jeremyho Ironsa diváci poznajú ako diabolského pápeža Rodriga Borgiu z filmovej série Borgiovci, ale aj ako bohatého statkára Estebana Truebu z filmu Dom duchov z obdobia politického prevratu v Čile. Vo filme podľa románu Isabely Allendeovej bola jeho filmovou partnerkou Meryl Streepová. Úspech zožal už skoršími snímkami ako Francúzova milenka, Swannova láska či Zvrat šťasteny, za ktorý získal svoju prvú nomináciu na Zlatý glóbus. Jeremy Irons však začal s kariérou na divadelných doskách.

Herec Jeremy Irons.
Pápež v objatí krásnej ženy? Pre Rodriga Borgiu...
+4Herec Jeremy Irons zavíta do Trenčianskych...

Po štúdiu herectva na Bristol Old Vic Theatre School sa prvýkrát objavil na javisku v roku 1969. Následne stvárnil na doskách, ktoré znamenajú svet, niekoľko výnimočných úloh. Časť menného zoznamu, ktorý obsahuje predstavenia ako Macbeth, Veľa kriku pre nič alebo Richard III., naznačuje, že ho právom možno nazývať aj shakespearovským hercom. „Milujem divadlo, mám rád ľudí, ktorí sú jeho súčasťou. Čas, ktorý tam strávim,“ uviedol pred pár rokmi v jednom z rozhovorov.

Bez vstupu do sveta filmu by však jeho talent poznali asi len fanúšikovia londýnskej divadelnej scény a televízni diváci. Prvý veľký úspech zožal v roku 1988 za stvárnenie bratov – dvojčiat vo filme Príliš dokonalá podoba. O dva roky neskôr už svoje nadanie zúročil pri oscarovom súboji. A získal sošku za výkon vo filme Zvrat šťasteny.

Ironsovi neskôr začali ponúkať postavy charizmatických zlosynov. Herec sa posťažoval. „Odkedy som úspešný, chcú, aby som hral stále to isté.“ Herectvo je podľa neho jedným z povolaní, v ktorom sa od ľudí najviac vyžaduje robiť dookola to, čo už kedysi robili. „Najmä, keď to spravili dobre,“ podotkol. Sám sa snažil prijímať čo najrôznorodej­šie úlohy.

V tej, ktorá ho posledné dva roky drží na televíznych obrazovkách, však znovu vstúpil do temných vôd. Stvárňuje totiž Rodriga Borgiu alias pápeža Alexandra VI., ktorý sa sám vyhlásil za pápeža napriek tomu, že mal deti a množstvo mileniek. Všetkých nepriateľov a opozíciu nechal pozabíjať.

„Myslím, že jedným zo základov drámy je dovoliť divákovi vidieť ľudí správať sa spôsobom, ktorý nemusíme schvaľovať, ale zároveň mu ukázať aj pôvod správania takejto postavy,“ vyslovil sa Irons v čase premiéry prvej série. Dnes už je isté, že svojím diabolským Borgiom si získal milióny fanúšikov. Zatiaľ posledná, tretia séria, sa skončila len tento rok v júni.

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Jeremy Irons

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...