Podobnosť čisto náhodná?! Turné Bílej opakuje po Kylie či Madonne

Novému turné českej speváčky Lucie Bílej predchádzala masívna kampaň. Už čoskoro sa predstaví v Bratislave aj v Košiciach. Porotkyňa aktuálnej série Česko Slovensko má talent zaspieva v sobotu Bratislavčanom a o dva dni neskôr ju uvidia diváci na východnom Slovensku.

18.10.2013 01:00
debata
Speváčka Lucie Bílá je momentálne na... Foto: Lukáš Fronk
Lucie Bílá Speváčka Lucie Bílá je momentálne na Čiernobielom turné - zaspieva v Bratislave aj v Košiciach.

Hoci za posledné roky získala Bílá skôr renomé hviezdy, ktorá vďaka hlasovému prejavu a skvelej sprievodnej kapele nepotrebuje okolo seba veľkolepú šou, aby ohúrila – časy sa menia.

Aj česká slávica si určite dobre uvedomuje, že potrebuje osloviť mladšie publikum. Výsledkom je práve podoba turné, ktorému tentoraz nechýba výpravná scéna, kostýmové variácie, pyrotechnické a svetelné efekty či sprievodná tanečná skupina.

Fotografie z českých vystúpení však naznačujú, že veľa pôvodných nápadov vo vizuálnej a scénickej podobe šou zbehlejší koncertný návštevník nenájde. Skôr česko-slovenskú verziu toho, čo už v minulosti predviedli známe hviezdy. Stačí doma na DVD pravidelne sledovať koncerty aktuálnych popových tvárí.

zväčšiť Speváčka Lucie Bílá (hore) a dolu zjavná... Foto: Lukáš Fronk / Reuters
Lucie Bílá Speváčka Lucie Bílá (hore) a dolu zjavná inšpirácia - Kylie Minogue.

Mušľa, z ktorej Bílá vstáva, nápadne pripomína tú, ktorú počas ostatného turné predvádzala po celom svete Kylie Minogue. Spievanie sediac na mesiačiku si tvorcovia scény požičali z ešte staršieho Minogueovej turné Showgirl – austrálska diva je tak dokonca zvečnená v múzeu voskových figurín. Kríž a obrazy katedrálových okenných vitráží sú nepochybnou citáciou speváčky Madonny a rovnako tak aj niektoré choreografie či variácie kostýmov u tanečníkov.

Samozrejme, citovať a odkazovať na úspešné hviezdy pop-music je v dnešných časoch bežný jav. Veď často sa aj slávne medzinárodné divy inšpirujú jedna druhou, alebo ako sa zvykne hovoriť – „všetky aj tak robia to, čo už dávno pred nimi Madonna“.

zväčšiť Speváčka Lucie Bílá (vľavo) a vedľa nej slávna... Foto: Lukáš Fronk / Profimedia
Lucie Bílá Speváčka Lucie Bílá (vľavo) a vedľa nej slávna Madonna na turné MDNA.

Len ktohovie, či sa tvorcovia Černobíleho turné (medzi nimi aj dvaja Slováci – režisér Jeffo Minařík a choreograf Miňo Keres) hrdo prihlásia k takej inšpirácii. Tváriť sa prevratne a inovátorsky by v tomto prípade naplnilo známe porekadlo o falošnom perí…

debata chyba

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...