Zdenka Predná: Na lásku amulety nepotrebujem

O speváčke Zdenke Prednej dlhší čas počuť nebolo. Bezmála posledné tri roky však pracovala na albume Amulet, s ktorým je vraj skutočne spokojná. Je presne podľa jej predstáv.

22.10.2013 07:00
debata
Speváčka Zdenka Predná vraj na lásku amulety... Foto: Katarína Bellová
Zdenka Predná Speváčka Zdenka Predná vraj na lásku amulety nepotrebuje, ale anjelika nosí stále v kabelke.

„Dala som si čas na každú jednu pesničku, skladala som veci postupne. Mala som úplne iný prístup ako pri posledných troch albumoch, kde sme boli nútení nahrať všetko doslova za mesiac. Teraz som to spravila úplne naopak,“ prezradila pre Pravda.sk Predná. „Postupne sme dávali pesničky dokopy, stále sme ich prerábali, ešte aj na poslednú chvíľu sme niečo menili, niečo vynechali – dôležité bolo, aby som bola spokojná s každou jednou notou,“ vysvetlila speváčka.

Priznala, že tlaky na to, aby sa poponáhľala, prišli. „Ale to na mňa veľmi nefungovalo. Štvrté cédečko som navyše vydala v novom vydavateľstve a som veľmi rada, že mi dali dôveru a spolu s ňou aj čas a slobodu. Mala som voľnú ruku naozaj pri všetkých zložkách – od pesničiek, cez ľudí – hudobníkov a hudobných hostí, ktorých som vyberala sama, až po fotografie a vizuálnu podobu. Album je presne taký, aký som ho chcela mať,“ skonštatovala Predná.

Bývalá účastníčka speváckej súťaže Superstar sa pri svojom štvrtom štúdiovom albume opäť realizovala ako autorka hudby a predovšetkým textárka. S výnimkou dvoch piesní otextovala všetky sama. „Vždy som si zakladala na textoch, pretože veľa prezradia o mne a o tom, ako veci vnímam,“ zdôraznila. Proces ich tvorby sa vraj za roky nezmenil. Napriek tomu, že sama sa už cíti zrelšia.

„Niekedy si napíšem text a keď si ho pozriem s nejakým časovým odstupom, buď ho hodím do koša, alebo ho upravím – prerobím. Keď už mám pocit, že je hotový, môžem sa posunúť ďalej. Ale stane sa aj taký prípad, že napíšem text za jeden deň, alebo za pár hodín. Niekedy to ide, niekedy nie. Sú skladby, ktorým stačí hodina, iné si vyžadujú zrenie. Treba sa orientovať pocitovo, aby vedel autor určiť, či má slová v tom správnom stave,“ skonštatovala Predná.

Speváčka Zdenka Predná vydala nový album Amulet. Foto: Katarína Bellová
Zdenka Predná Speváčka Zdenka Predná vydala nový album Amulet.

Niekoho možno prekvapí tým, že cudzie texty jej príliš nevoňajú. „Málokedy ma oslovia osobne, ja sa musím v texte vedieť nájsť,“ uviedla. V prípade Jany Kirschnerovej a skladby Kam ma nesie sa to podarilo. A výsledkom je typická „kirschnerovka“. Vraj najmä vďaka členom Zdenkinej kapely. „Dostala som od Jany text aj melodickú linku, ale chalani v kapele sa toho chopili s dôrazom, aby bolo jasné, že ide o jej skladbu. Myslím si, že to je počuť.“

Kirschnerovej je však vďačná aj za nové skúsenosti, ktoré s ňou zažila pri spolupráci na cédečku. „Bavil ma proces, pri ktorom som sa stretávala s hudobníkmi, kolegami, riešili sme jednotlivé skladby. Dalo mi to veľa nielen z profesionálneho hľadiska, ale aj osobného. U Janky Kirschnerovej som bola doma, diskutovali sme o podobe skladby a zároveň som videla, ako ona sama rieši hudbu. Videla som, ako nahrávajú iní kolegovia, ako pristupujú k hudbe a to ma obohatilo,“ vysvetlila Predná, ktorú na cédečku sprevádza napríklad raper Idea, herečka Táňa Pauhofová alebo spevák a herec Vojta Dyk.

Práve posledný menovaný bol vraj dôvodom, prečo album vyšiel až na jeseň. „Cédečko sme mali vydať už pred rokom, ale keďže som sa rozhodla, že chcem silou-mocou dueto s Vojtom Dykom, museli sme zladiť voľné termíny a ja som sa rozhodla počkať. Očaril ma svojím speváckym prejavom a vedela som, že s ním chcem nahrať pesničku,“ vysvetlila.

Speváčka Zdenka Predná vydala nový album Amulet. Foto: Katarína Bellová
Zdenka Predná Speváčka Zdenka Predná vydala nový album Amulet.

Nový hudobný projekt zložený z jedenástich skladieb dostal názov Amulet a nie náhodou. Okrem fotografií pôvabnej hlavnej hviezdy, ktoré pre ňu nafotila kamarátka Katarína Bellová, nechýbajú ani obrázky skutočných Zdenkiných amuletov. V jej živote vraj majú takéto drobné talizmany nezastúpiteľné miesto. „Ku každej pesničke je priradený nejaký amulet, ktorý sa mi spája s konkrétnym obdobím. Dostala som ich od ľudí, ktorých si vážim a určite sa v skladbách nájdu,“ ozrejmila. Jeden z najosobnejších amuletov však fanúšikovia neuvidia – v kabelke už roky ukrýva malého anjelika. „Toho som nedala ani na fotenie do bookletu, nevedela som si predstaviť, že by som ho nemala pri sebe,“ s úsmevom prezradila Predná.

Jedna vec, pri ktorej si však odmieta „pomáhať“ amuletmi, je láska. „Na lásku amulety nepotrebujem, v tejto oblasti to mám vyriešené. A navyše by som nerada manipulovala s citovou oblasťou. Myslím si, že to sa nevypláca. Čo má prísť, to príde,“ doplnila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Zdenka Predná #nový album #Jana Kirschner #amulet #Vojta Dyk

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...