Najkrajšia Francúzka jubilovala, v Európe sa jej starne ľahšie

Najslávnejšie filmové ocenenie, Oscara, síce doma nemá, ale herečka Catherine Deneuve sa môže pýšiť výpočtom nezabudnuteľných filmových úloh. Aj titulom najkrajšej Francúzky. Nedávno oslávila 70. narodeniny.

02.11.2013 06:00
Catherine Deneuve Foto:
Francúzska herečka Catherine Deneuve prichádza na podujatie Les Beaux-Arts de Paris.
debata (1)

Očarujúcu dámu Catherine Deneuvovú poznajú diváci ako anjelsky pôvabnú, ale narušenú Carol z Polanského filmu Hnus, démonicky zmyselnú upírku Miriam zo psychohororu Hlad, ako aj nezávislú Elianu z veľkolepej historickej drámy Indočína.

Za poslednú menovanú snímku získala nomináciu na Oscara. Hoci Americká filmová akadémia jej trofej zatiaľ nedopriala, na ceste za filmovou slávou zozbierala bezmála tridsiatku iných prestížnych ocenení – medzi nimi cenu Cézar či Strieborného medveďa z festivalu Berlinale.

Francúzska herečka Catherine Deneuve prichádza...
Francúzska herečka Catherine Deneuve (vľavo) a...
+15Herečka Catherine Deneuve.

Deneuve v prvej polovici svojej kariéry okrem spolupráce s režisérom Romanom Polanským nakrútila aj filmy pod taktovkou Luisa Buňuela či Francoisa Truffauta. Hnevá ju však, keď ju médiá spájajú len s nimi. „Boli to dobré filmy. Ale pár dôležitých filmov som nakrútila aj neskôr,“ vyznala sa koncom 90. rokov. Za jednu z výnimočných úloh považovala napríklad rolu Kathy v dráme Tanečnica v tme od Larsa von Triera.

Slávna herečka v posledných rokoch čoraz častejšie ponúka divákom aj svoju komickú tvár – naposledy napríklad vo filme Profesionálna manželka. Znovu pod vedením režiséra Francoisa Ozona, ktorý ju obsadil už do filmu Osem žien.

Pre blondínku, ktorej obaja rodičia boli hercami, je Ozon očividne spriaznená duša. Mať rada svojho režiséra je pre ňu veľmi dôležité. „Nekývnem na film, kým neviem, kto ho bude režírovať. Režiséra musím mať rada, vtedy viem, že sa dokážeme nájsť na ceste za dobrým výsledkom,“ prezradila.

Francúzska hviezda je matkou dvoch detí – Christiana Vadima, syna režiséra Rogera Vadima, a dcéry Chiary Mastroianni, ktorej otcom je taliansky herec Marcello Mastroianni.

Okrem filmu je táto dáma aj symbolom francúzskej krásy a elegancie. Vďaka osobnému kúzlu sa objavila v reklamách Chanel či Yves Saint Laurent a považovali ju za múzu mnohých dizajnérov.

Jednu z najvyšších pôct však jej fyzická krása získala, keď stvárnila predobraz pre symbol Francúzska – Marianne. Socha antickej ženy s kopijou, ktorá zdobí vstupné haly radníc všetkých francúzskych miest a obcí aj iné verejné priestranstvá, mala jeden čas (1985 –1989) práve podobu Deneuvovej.

Napriek tomu, že pred pár dňami oslávila sedemdesiatku, zakladá si na prirodzenej kráse. V interview pred pár rokmi však priznala, že to je možno len vďaka jej európskemu pôvodu. „V Európe sa starne ľahšie. Ak ste herečka v Amerike, je len otázka času, kedy príde na pretras facelifting.“

3× Catherine Deneuve

  • je vášnivá fajčiarka, za nerešpektovanie zákazu ju pred časom napomenuli aj na festivale v Španielsku
  • v roku 2000 si na Slovensku na MFF Art Film v Trenčianskych Tepliciach prevzala ocenenie Hercova misia.
  • v decembri jej v Berlíne udelia Európsku filmovú cenu za celoživotný prínos filmu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #oslava #jubileum #Catherine Deneuve

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...