Prepustite ochranárov, žiada Moskvu Madonna aj Marion Cotillard

Americká speváčka Madonna rozšírila rad hviezd a osobností, ktoré žiadajú Moskvu o prepustenie tridsiatich členov medzinárodnej ekologickej organizácie Greenpeace zadržiavaných od septembra v Rusku kvôli protestu proti plánovanej ťažbe ropy v Arktíde.

17.11.2013 14:03
Marion Cotillard Foto: ,
Herečka Marion Cotillard sa zúčastnila verejného protestu proti väzneniu 30 členov Greenpeace. Herečka sa spoločne s ďalšími ľuďmi nechala zavrieť do klietky v Paríži a držala transparent, že je tiež ochrankyňou prírody.
debata

„Týchto 30 ľudí je v Rusku vo väzení za to, že usporiadali nenásilnú demonštráciu v Arktíde. Nechajte zaznieť svoj ​​hlas. Vráťte týchto ľudí domov,“ napísala popová hviezda v správe, ktorú v piatok umiestnila organizácia Greenpeace na Twitter.

S podobnou výzvou prišli už skôr napríklad britský hudobník Paul McCartney a francúzska herečka Marion Cotillard. Obavu o osud zadržaných aktivistov vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron a ďalší európski politici.

Zvláštny väzenský vlak dopravil v utorok skupinu aktivistov hnutia Greenpeace do Petrohradu. Doteraz boli internovaní v nápravných ústavoch ruských miest Murmansk a Apatity v náročných podmienkach za polárnym kruhom.

Boli zadržaní, keď sa pokúsili vyšplhať na ruskú ropnú plošinu v Barentsovom mori. Najprv boli všetci obvinení z pirátstva, neskôr to vyšetrovatelia zmenili iba na výtržníctvo, za ktoré hrozí podstatne nižší trest. K obvineným budú mať prístup ich ruskí aj zahraniční advokáti, vo väzbe majú zostať najmenej do 24. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prepustenie #Madonna #Greenpeace #ekológia #Marion Cotillard

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...