Zuzana Smatanová: Vyzliekam sa, keď tvorím

Zuzana Smatanová je jednou z interpretov, ktorí sa rozhodli prispieť na vianočné CD Priatelia Vianoc.

11.12.2013 12:00
Zuzana Smatanová Foto:
Zuzana Smatanová si vybrala svoju obľúbenú pieseň River.
debata

Keď sa jej hudobný dramaturg Matej Drlička opýtal, ktorú z piesní si zvolí, neváhala ani chvíľu. Jednoznačne vyhrala pieseň River od Joni Mitchellovej z albumu Blue. „Joni Mitchell je moja obľúbenkyňa, mala ťažký život, musela sa vzdať dcéry, je okolo toho hotový príbeh,“ povedala na krste CD k svojmu jednoznačnému výberu Zuzana Smatanová pre Pravda.sk.

Na otázku, či sa občas vie rozplakať, keď počuje svoju pieseň, napríklad z rádia, Smatanová odpovedala: „Nie. Najemotívnejšie ich prežívam vo chvíli, keď na nich pracujem, keď píšem text a vymýšľam melódiu. Vyzliekam sa vtedy, keď tvorím.“ Dodala, že keď ich už počúva v aute, cíti spokojnosť. „Nenazývam to dojatím, cítim len spokojnosť – že to vyšlo, že to funguje a že sa pieseň páči.“

Príležitosť zaspievať vianočnú pieseň dostal aj...
Peter Lipa, Mirka Partlová a Peter Cmorik na...
+9Umelci spoločne zaspievali jednu z vianočných.

Keď počúva svoje pesničky po rokoch, aj ona zvykne mať pocit, že by ich už dnes napísala inak. „Určite. Človek sa vyvíja, to je prirodzené. Logicky si zvyknem povedať, že niektoré veci by som urobila inak, ale o tom to je – pieseň sa nahrá v určitom období, ktoré s tým súvisí a potom ju už treba nechať tak,“ tvrdí speváčka.

Aj ona mala rada v detstve koledy, spájajú sa jej predovšetkým so školou, kde ich spievali. Na to, že by mali doma nejakú vianočnú kazetu alebo platňu s vianočnými piesňami, si však nespomína. „Pesničky a rozprávky zneli vždy z televízie.“ Neskôr si speváčka zadovážila (nielen) vianočné skladby. „Mám obľúbených interpretov, ktorí mi evokujú Vianoce, aj keď nespievajú vianočné témy. Napríklad Diana Krall či Miles Davis. Keď si ich púšťam, vidím, ako vonku sneží a ja ozdobujem stromček. V tej chvíli mám Vianoce, lebo mi tá atmosféra k tomu neuveriteľne sedí,“ povedala Smatanová ďalej.

Pripomeňme, že CD Priatelia Vianoc obsahuje vianočné balady v netradičných prevedeniach, nové skladby okorenené sviežim textárskym vtipom, prekvapivé duety, aké na Slovensku ešte nikto nenaspieval, hudobné štýly hladko prechádzajúce od nežných kolied až po ohnivý čardáš. Okrem Zuzany Smatanovej dostali na CD príležitosť zaspievať si aj Mirka Partlová s Jánom Koleníkom, Peter Lipa, Peter Cmorik, Anita Soul, Michal Hudák, Lukáš Latinák či Marián Čekovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Smatanová #Priatelia Vianoc

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...