Žienka domáca Jana Kirschner jubiluje. A rokmi sa mení

Janu Kirschner považujú za najvýraznejšiu slovenskú speváčku súčasnosti. Nielen hlasovým prejavom, ale aj jej tvorbou, ktorá vybočuje zo zabehaných cestičiek. 29. decembra oslavuje 35. narodeniny.

28.12.2013 00:00
Jana Kirschner Foto:
Speváčka Jana Kirschner.
debata

Rodáčku z Martina preslávili hity ako V cudzom meste, Žienka domáca či Na čiernom koni, k doterajšej hudobnej tvorbe tento rok pridala siedmy štúdiový album s názvom Moruša: Biela. Mnohí kritici ho označili za výnimočný a prelomový.

Na počiatku kariéry sa pritom Kirschner profilovala predovšetkým ako popová interpretka. Jej debutový album, ktorý dostal jednoduchý názov Jana Kirschner, vznikol v roku 1996, no veľa vody nenamútil. Speváčke pomohla účasť na súťaži krásy Miss Slovensko, aby sa okolo nej rozvírila hladina záujmu a mohla ukázať, že v nej drieme veľký talent.

Nahrávka V cudzom meste z roku 1999 priniesla rovnomenný hit spoločne s ďalšími skladbami, ktoré ovládli rádi8. Pôvabná mladá dáma získala Zlatého slávika a mohla sa pustiť do ďalších ambicióznych projektov. Ten najodvážnejší prišiel s jej odchodom do Veľkej Británie.

Cédečko Shine nenaplnilo očakávania, no autorke prinieslo veľa. Ako sama prezradila v rozhovore pre Pravdu v roku 2010, „naučila som sa postaviť sama za seba, nebojím sa otvoriť ústa, ak sa mi niečo nepáči“.

V Londýne sa zoznámila s Eddiem Stevensom – renomovaným hudobným producentom, ktorý sa stal jej partnerom v štúdiu, ale aj súkromí. Dnes vychovávajú spoločne dcérku Matildu a presťahovali sa z metropoly Británie do Prahy. Zvládať rodinu a kariéru nie je podľa speváčky jednoduché.

„Niekedy to ide a niekedy si človek povie, že je to únavné. Najmä keď sa snaží byť na jednej strane hviezda, aj byť žena a matka a je to všetko naraz,“ uviedla Jana Kirschner pre Pravdu na jar tohto roka. To už bola vo fáze finalizovania siedmej štúdiovky Moruša: Biela.

S albumom, ktorý v rádiách reprezentoval rezký singel Sama, absolvovala pred pár týždňami aj úspešné slovenské turné. Hoci fanúšikov niekdajšej tvorby mohla zvuková podoba prekvapiť, samotná Kirschner v tom má jasno. „Podľa mňa treba neustále posúvať hranice a provokovať ľudí, aby sa aj oni niekam pohli. Ak to zastane, nič nové nevznikne,“ konštatovala dáma, ktorá zároveň zdôraznila, že sa nebojí ani tvorby popových nahrávok. Akurát ich už píše pre kolegov.

3 x Jana Kirschner

  • na konte má duetá so známymi spevákmi ako Miro Žbirka, Ivan Tásler, Jarek Nohavica, Petr Hapka či Tomáš Klus
  • nahrala titulnú skladbu k filmu Pokoj v duši, ktorá ju znovu vrátila na výslnie
  • ako skladateľka prispela na nový album speváčky Zdenky Prednej či Petra Cmorika
debata chyba
Viac na túto tému: #zmena #jubileum #Jana Kirschner #Moruša #žienka domáca

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...