Princezná Grace s Kidmanovou otvorí festival v Cannes

Nový životopisný film o monackej kňažnej Grace odštartuje 14. mája vo svetovej premiére 67. ročník filmového festivalu v Cannes.

26.01.2014 07:00
Nicole Kidman Foto: ,
Herečka Nicole Kidman stvárni vo filme Princezná Grace titulnú rolu.
debata

Oznámili to organizátori tohto zrejme najprestížnejšieho filmového festivalu na svete. To vysvetľuje, prečo predtým americkí producenti plánovanú premiéru znova odložili, keď oznámili, že sa snímka v kinách neobjaví ani 14. marca, ako sa naposledy plánovalo.

Pôvodne sa premiéra filmu s názvom Grace of Monaco mala uskutočniť už vlani na jeseň, film ale nebol včas hotový. Následne už tvorcovia filmu dôvod ďalšieho odkladu nezdôvodnil a nestanovili ani náhradný dátum.

Čoskoro sa ukázalo, že film o prerode americkej herečky Grace Kellyovej v monackú kňažnú Grace Patriciu otvorí festival v Cannes. Uvedený bude v rámci oficiálneho výberu, ale mimo súťaž a v rovnaký deň vstúpi do kín nielen vo Francúzsku.

Vlani festival v Cannes odštartovala svetová premiéra snímky Veľký Gatsby s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe. Vznik filmu o Grace s Nicole Kidmanovou v hlavnej úlohe má za sebou rad peripetií: okrem sťažností monackého dvora ho sprevádzajú aj spory režiséra Oliviera Dahana s produkčnou spoločnosťou The Weinstein Co.

Odborné periodikum The Hollywood Reporter napísalo, že Dahan – okrem iného režisér oscarovej snímky Edith Piaf – sa dostal do sporu s producentmi ohľadom finálnej verzie filmu. Chceli vraj zmeniť strih proti jeho vôli.

Pred rokom sa proti vznikajúcemu filmu ohradilo súčasné monacké knieža Albert II. s oboma svojimi sestrami. Podľa nich životopis obsahuje rad historických nezrovnalostí a úplne fiktívnych scén a tvorcovia vraj na ich námietky nedbali.

Grace Kelly (1929–1982) bola pôvodne herečkou a monackú kňažnou sa stala v roku 1956, kedy si za manžela vzala kniežaťa Rainera III. Toho vo filme stvárnil Tim Roth. Držiteľka Oscara za film Dievča z vidieka vymenila strieborné plátno za aristokratický život a porodila tri deti. Zahynula pri autonehode.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Kidman #princezná #životopisný film #Grace Kelly

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...