Adela Banášová - Žena, ktorá skultivovala vkus

Pre mnohých divákov bolo prekvapenie, keď Adela Banášová vypadla pred týždňom z tanečnej súťaže Let's Dance 3. Ľudia si už na ňu zvykli ako na tú, ktorá neodchádza, je pánom situácie a povzbudzuje ostatných.

13.06.2009 05:00
Adela Banášová Foto:
Moderátorka Adela Banášová.
debata

Ako moderátorka rannej relácie Fun rádia, ako moderátorka televíznych projektov SuperStar, Let's Dance či porotkyňa Slovensko má Talent. Banášová sa ukazuje ako silná a neomylná osobnosť, o ktorú sa možno oprieť. Ona sama hodnotí, nie je hodnotená.
Preto bolo pre divákov prinajmenšom neobyčajné vidieť ju v pozícii posudzovanej a dokonca porazenej. Ale Banášová aj túto situáciu zvládla elegantne. Najmä vďaka prirodzenosti, ktorú má v sebe a ktorá jej pomáha správať sa noblesne a múdro.

Z otca a z mamy
Rodičia jej vraj dali do vienka oboje. Otec sebavedomie, mama skromnosť. „Som taká zmes otca a mamy. Mama je extrémny introvert a veľmi nesmelý človek. Otec je iný, on by mohol rozdávať sebavedomie. Ja som niekde na polceste medzi nimi,“ povedala Adela Banášová. „Zabávam sa, keď ich sledujem: Otec mi dáva také rady, že by som pomaly mala prevziať velenie v tejto krajine, a mama zasa prízvukuje, že by som mala byť opatrnejšia a tlmiť a tlmiť. Je pre mňa zvláštne sledovať ich teraz, keď už som dospelá a mám od nich zdravý odstup,“ pokračovala.

Vzhľadom sa podobná na otca. A vzhľad sa stal jedným z jej tromfov, keď vstúpila na scénu, jej typ práve prišiel do módy. Alebo ho priniesla ona? Má chudú, síce výraznú, ale svojím spôsobom „plochú“ tvár, na ktorú možno maľovať a ktorá prijíma rôzne podoby krásy. Aj preto má divák rád Adelu Banášovú. Jej zjav je zakaždým iný a všetko jej svedčí. Vždy prekvapí, a predsa – štylizácia neprekryje jej osobnosť. Nech má akokoľvek výrazný účes, mejkap, šaty, zostáva sebou a nepôsobí načačkane či gýčovo.

V civile jej zase nič nechýba. Vyzerá pôvabne a upravene. A jej imidž spoluvytvárajú aj vnútorné schopnosti. Určite tomu pomáhajú aj časť vlastností, ktoré zdedila po mame Márii. Aj moderátorka zostáva pri všetkej popularite, otvorenosti a živote pod drobnohľadom vlastne introvertom s tajomstvom.

Nikdy bez názoru
Rodičia Adely Banášovej sú celoživotnou láskou. Zoznámili sa v skorej mladosti a stále tvoria harmonický pár. Narodili sa im dve dcéry, Jozef Banáš sa stal spisovateľom, diplomatom a vstúpil aj do politiky, Mária Banášová sa venovala výtvarnej práci, dnes vedie aj príjemnú čajovňu s estetickým interiérom a domáckou atmosférou. A venuje sa tiež ekológii.

K rodinným činnostiam pribudlo vydavateľstvo. Rodičia poskytli Adele Banášovej pekné detstvo, stabilné a spoľahlivé zázemie, lásku. Počúvala, o čom sa rodičia rozprávajú, a tak nadobúdala informácie najmä z kultúry. „Všetko si pamätám a všetko vnímam v súvislostiach. Mená a iné fakty, s ktorými sa stretávam, poznám už obyčajne z domu,“ zhodnotila moderátorka.

Skúsenosťou pre Banášovú bolo isto otcovo pôsobenie v politike. Spoznala autenticky aj túto sypkú pôdu. A sama boduje aj tak, že sa od politiky vlastne dištancuje. Správa sa predovšetkým podľa všeobecných morálnych zásad.
Preto môže mať takú širokú základňu fanúšikov; nedráždi manifestačným nadŕžaním niekomu, zosmiešňovaním iného. A pritom nie je človek bez názoru. Názor je prítomný vo všetkom, čo hovorí. Sympatie vyvoláva aj celkom obyčajná dobrota, niekedy až súcit či účasť, s akou pristupuje k ľuďom, s ktorými ako moderátorka pracuje.

Človek s takouto charizmou, darom prirodzenosti a láskavosti, nie je veľmi vhodný objekt pre bulvár. Ťažko sa škandalizuje. Azda jediný priestor pre lov na múdru Adelu Banášovú sú ľúbostné vzťahy. Jej údelom je láska v priamom prenose a takéto zamilovávanie sa je riskantné. Žiara reflektorov ničí krehké city a tlak zvedavcov deformuje samotné správanie aktérov.

Možno sa v tom už moderátorka naučila chodiť a dokáže naozaj svoje súkromie viesť tak, aby sa aj „vlk najedol a aj koza zostala celá“. Teda aby divák o svojej Adelke „všetko“ vedel a aby zároveň len ona vedela, ako to v skutočnosti je.
Zdá sa, že Banášová speje k tomu, že už bude môcť naplno žiť ako určitý fenomén, jav, popri svojom skutočnom živote. Jej fluidum sa od nej pomaly oddeľuje, bude ho môcť nechať pôsobiť (a aj riadiť) a ona bude môcť hoci rodiť. Vizuálne sa toto rozdvojenie už ukázalo na rozdelení jej mena: Stačí polovička a každý vie, o koho ide.

Na ceste k diplomacii?
Svedčí to o tom, že Adela Banášová je pojem, ktorý na Slovensku niečo znamená. Prijímajú ju rôzne generácie a rôzne spoločenské vrstvy. Aj keď nie všetci. Sú aj ľahostajní, aj takí, čo hovoria o presýtenosti Adelou a pýtajú sa, či je takáto osobnosť naozaj len jedna a či nejde o produkt zámerne bezkonkurenčného prostredia šoubiznisu a potrieb bulváru.

Na to možno dať vecnú odpoveď: Banášová je krytá výkonmi, talentom a najmä každodennou prácou rozhlasovej moderátorky v živej relácii. Spovedá ľudí z rôznych oblastí a sama sa nabíja ich energiou, poznaním a ich hodnotou. Preniká do rôznych profesií, sleduje umeleckú tvorbu, šport, dianie všeobecne. Núti ju to nezaspať na vavrínoch, ale rásť a zdolávať nové výzvy.

Jej hlavným parketom nie je šoubiznis, ale ozajstný život. Pod rúškom šoubiznisu však so svojím poslaním preniká aj k srdciam povrchnejších divákov a poslucháčov. „Obaja so Sajfom máme jednu spoločnú vlastnosť. Neveľmi obľubujeme také to niečo sladké a nereálne, čo sa prezentuje v šoubiznise. A radi to ironizujeme,“ komentuje moderátorka. Náročnejších divákov a poslucháčov si Banášová získava zase aj tým, že cítia jej vnímavosť a cudnosť. Sympatické je, že si udržiava nadhľad a odstup, ale nie mentorská ani moralizátorská.

A ešte niečo: Nie je urputná. Zdá sa, že všetko robí zľahka a že jej ambície sú ešte niekde vyššie. Nevyčerpala sa, má budúcnosť.
„Viem si seba predstaviť v diplomacii, lebo som narodená v znamení váh a neviem niekomu úplne priamo povedať, čo si myslím, čo cítim, ale neklamem ani nezavádzam. Keď si o niekom myslím niečo zlé, tak mu radšej nepoviem nič. Myslím si, že viem formulovať veci diplomatickým spôsobom, viem reči, viem komunikovať s ľuďmi a rada s nimi komunikujem. Diplomacia by bola pre mňa fajn, ibaže – ja sa neorientujem v politike. Mohla by som robiť kultúrneho atašé,“ zhodnotila sama Banášová.
A zrejme by sa jej hodila, ako jej to želá aj mama, vlastná relácia, v ktorej by mohla približovať zaujímavých ľudí.

Ideál mladých žien
Zatiaľ je Adela Banášová usilovná rozhlasová včelička. A predsa: najvyššiu popularitu dnes prináša nie éter, ale obrazovka. Moderátor či účastník nejakej šou sa dostáva hlboko a rýchlo do povedomia najširšej verejnosti. Stáva sa buď miláčikom (ako Adela), idolom (ako Pyco), arbitrom (ako Jan Kraus), autoritou (ako Marek Eben), príbehom (ako Leoš Mareš). A stáva sa hlavne „celebritou“.

Adela Banášová je však skôr „kamoška“ ako celebrita. Tak sa správa, tak vyzerá v civile a to je asi aj hlavný dôvod jej obľúbenosti. A jej vplyv je nezmazateľný. Skultivovala vkus, scivilnila spôsoby, posunula otvorenosť v komunikácii. Používa pekný jazyk a nerozpráva vulgárne. Vytvorila ideál, ktorý je pre mladé ženy pozitívny: je inteligentná, vyrovnaná a férová.

Adela Banášová

  • 12. októbra 1980: narodila sa v Bratislave, otcovi diplomatovi a matke výtvarníčke
  • 1996: popri škole začala robiť pre Televíziu Markíza ako redaktorka Telerána
  • 1996: dostala sa do celoštátneho finále modelingovej súťaže Elite Model Look, v ktorom zvíťazila neskoršia Miss Slovensko Andrea Verešová
  • 1999: na základe konkurzu ju vybrali do Fun rádia
  • 2004: so známymi osobnosťami glosovala udalosti v relácii 7edem s r. o.
  • 2004: dostala ponuku na moderovanie prvej série Slovensko hľadá SuperStar, ktorú vysielala Slovenská televízia
  • 2005: v máji prvý raz oficiálne potvrdila vzťah so spevákom Tomášom Bezdedom, s ktorým sa zoznámila počas SuperStar. Rozišli sa v roku 2008
  • 2005: absolvovala odbor kulturológia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave
  • 2005: po Petrovi Kočišovi „zdedila“ televíznu reláciu Bumerang
  • 2005: získala prvú sošku diváckej ceny OTO v kategórii Zabávač roka
  • 2006: s kolegom Matejom Sajfom Cifrom vydala knižku absurdného humoru z popoludňajšieho vysielania Fun rádia – Veci, o ktorých viete pomerne málo
  • 2006: spolu s Martinom Pycom Rauschom uvádzala prvú sériu šou Let's Dance
  • 2006 a 2007: československý projekt Test národa uvádzala s českým moderátorom Daliborom Gondíkom
  • 2007: moderovala súťaž krásy Miss Slovensko
  • 2008: premiérovo si vyskúšala úlohu porotkyne v šou TV Markíza Slovensko má Talent
  • 2009: zažiarila na parkete ako tanečnica Let's Dance 3
  • 2009: bude moderovať prvú Česko Slovenskú SuperStar
Moderátor Pyco s kolegyňou Adelou Banášovou.
Moderátori Martin Pyco Rausch a Adela Banášová...
+18Adela Banášová a jej výraz nespravodlivosti.
debata chyba

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...