Idol tínedžerov aj rozmaznaný fagan? Bieber oslávi 20. narodeniny

Pre mnohých je len symbolom gýčovitosti a povrchnosti populárnej hudby, tisíce odporcov po celom svete má aj kvôli svojim manierom "rozmaznaného fagana". Najmä pre tínedžerov je ale kanadský popový spevák Justin Bieber, ktorý v sobotu 1. marca oslávi dvadsiate narodeniny, idolom súčasnej hudobnej scény.

27.02.2014 06:00
Justin Bieber Foto: ,
Spevák Justin Bieber počas jedného z koncertov v Latinskej Amerike.
debata

Dokáže vypredať veľké koncertné haly a jeho fanúšikovia, ktorých prezývajú „beliebers“, ho masívne podporujú aj na sociálnej sieti Twitter, kde ho aktuálne sleduje takmer 50 miliónov ľudí. Tým sa mladý Kanaďan radí na svetové druhé miesto za americkou speváčkou Katy Perry.

Napriek tomu svojich fanúšikov spevák koncom minulého roka poriadne zmiatol. Práve na Twitteri totiž oznámil, že oficiálne končí so speváckou kariérou. Krátko nato však pridal ďalší status, v ktorom skritizoval médiá a dodal, že svojich fanúšikov nikdy neopustí. „Médiá o mne veľa hovoria. Vymýšľajú si množstvo lží a chcú, aby som neuspel, ale ja vás nikdy neopustím,“ uviedol Bieber.

Narodil sa v kanadskom Stratforde v štáte Ontario a v dvanástich rokoch bol druhý na miestnej speváckej súťaži. Svoju kariéru naštartoval vďaka internetovému kanálu Youtube, kam začala jeho matka nahrávať videá, na ktorých Bieber spieval hity slávnych spevákov Stevieho Wondera alebo Michaela Jacksona. Čoskoro si ho všimol jeho manažér Scooter Braun a Justin odletel do americkej Atlanty za rešpektovaným r'n'b spevákom a textárom Usherom.

Prvý album My World 2.0 vydal Bieber v roku 2009 a úspech zaznamenal so singlom One Time. O dva roky neskôr mu vyšiel sviatočne ladený vianočný album Under The Mistletoe, po ktorom nasledoval tanečný album Believe. Zatiaľ posledný počin, album Journals, ktorá sa nesie v štýle klasického r'n'b, vydal spevák koncom minulého roka len digitálne. „Myslím si, že viem byť celkom všestranný – som schopný robiť country hudbu a vydať zároveň rapovú nahrávku na internete,“ tvrdí o sebe Bieber.

Za svoju krátku kariéru stihol získať už niekoľko hudobných cien. V roku 2012 sa stal držiteľom American Music Awards, kde bol vyhlásený za umelca roka a mohol sa radovať aj z cien za najpopulárnejšieho popového alebo rockového umelca a za najlepší popový album roka. Štyrikrát za sebou si tiež odniesol cenu pre najlepšieho speváka na slávnostnom udeľovaní Európskych hudobných cien (EMA) televíznej stanice MTV.

Od kanadského premiéra Stephena Harpera dostal v roku 2012 vyznamenanie za službu vlasti pri príležitosti 60. výročia intronizácie kráľovnej Alžbety II. Podľa rebríčka časopisu Forbes patril Bieber v tom istom roku medzi desať najlepšie platených muzikantov na svete, keď si zarobil 55 miliónov dolárov.

V posledných mesiacoch však na seba tento lámač sŕdc mladých dievčat upozorňoval početnými škandálmi a naplnil tak povesť „rozmaznaného fagana“. Naposledy ho v januári tohto roka polícia v Miami zadržala kvôli bezohľadnej jazde, pri ktorej bol pod vplyvom alkoholu, marihuany a liekov, a navyše riadil bez platného vodičského preukazu. Krátko predtým hádzal po dome susedov vajíčka. Keď policajti hľadali dôkazy svedčiace o údajnom vandalizme, objavili v jeho dome v Los Angeles kokaín. Na krátku dobu sa Bieber dostal aj do väzenia.

Bieberove škandály v USA viedli až k tomu, že viac ako 100 000 Američanov podpísalo petíciu za jeho vyhostenie z krajiny. Zo zákona sa ich požiadavkou bude zaoberať Biely dom. Problémy má však spevák aj v kanadskom Toronte, kde bol obvinený z napadnutia vodiča limuzíny, ku ktorému došlo koncom minulého roka. Veľkej trúfalosti sa dopustil aj v apríli minulého roka, keď v Holandsku do návštevnej knihy múzea Anne Frankovej vyjadril presvedčenie, že táto známa obeť holokaustu by bola jeho fanúšičkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Justin Bieber #oslava #jubileum #idol #dvadsať rokov #škandály

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....