Speváčka Vanda prežila štyri mesiace v Južnej Amerike

Speváčka sa do Južnej Ameriky vrátila po siedmych rokoch. Prvou zastávkou bolo jej najobľúbenejšie mesto Buenos Aires.

30.03.2014 12:30
debata
Schody v Rio de Janeiro. Foto: archív Vandy
Rio de Janeiro schody Schody v Rio de Janeiro.

„Táto metropola má úplne všetko, spája európsku architektúru s typickými prvkami veľkomesta. Najviac mi na nej imponuje jej čaro, svojská atmosféra a pulzujúci život v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu,“ hovorí Vanda, ktorá obišla aj menej známe švrte, nechýbala prehliadka divadla Colón či cintorína v La Recoleta, ktorý je známy hrobmi významných ľudí, napríklad aj Evity Perón.

Nasledujúce týždne sa niesli v znamení Vandinej argentínskej rodiny a priateľov v Santa Fe, kde strávila aj Vianoce. „Ako sa blížil 24. december, mesto žilo vianočnými trhmi. Desať dní som na jednom z nich pomáhala kamarátke predávať jej dizajnerské kúsky oblečenia. No sviatočná nálada na mňa stále neprichádzala – je ťažké cítiť sa vianočne pri 40 stupňoch Celzia,“ dodáva s úsmevom. Vianoce v Argentíne – to je celá veľká rodina pokope, švédske stoly s objednaným jedlom, pred večerou kúpanie v bazéne a hlavne neformálnosť. „Žiadne stresy, veľké upratovanie, naháňanie sa za darčekmi, vyváranie. To sú argentínske Vianoce a príchod nového roka,“ spomína.

Z Argentíny sa Vanda vybrala do Brazílie, do Sao Paolo zvládla 34-hodinovú cestu autobusom. Tam sa o ňu staral Slovák Roman, ktorý v meste už rok žije s brazílskou snúbenicou. „Počas jedného večera ma vzali do karaoke baru v japonskej štvrti a keď som dospievala Whenever, Wherever od Shakiry, celý bar bol na nohách a skandoval Slovakia!“ Vanda neobišla ani Rio de Janeiro. „Mesto nás privítalo krásnym slnečným dňom bez jediného obláčika. Bola to instantná láska na prvý pohľad a o pár dní mi už bolo jasné, čo na ňom všetci vidia. Zo všetkých top atrakcií mesta to bola práva tá socha, ktorá mi vyrazila dych. Alebo ten výhľad na mesto? Ťažké rozhodovanie. Brazília ma nabila pozitivizmom, tancom, hudbou, úsmevmi a nefalšovanou radosťou zo života.“

Medellin, socha Botero. Foto: archív Vandy
Medellin socha Botero Medellin, socha Botero.

Návštevou Kolumbie sa Vande splnil jeden z cestovateľských snov. „Myslím si, že každý, kto tam bol, vie, alebo aspoň dúfa, že sa tam raz vráti.“ Svoju púť začala v hlavnom meste. „Bogota je skôr jedno z tých škaredších a špinavších miest, studeným a pochmúrnym počasím pôsobí depresívne, má však čo ponúknuť. Zvlášť, keď máte super hostiteľov,“ tvrdí. Vanda si v Kolumbii premiérovo otestovala službu couchsurfing. Celý mesiac bývala u miestnych ľudí, ktorých našla cez stránku www.couchsurfing.org.

Couchsurfing je najväčšia globálna komunita cestovateľov, ktorí ponúknutím svojho gauča, prípadne extra izby, matracu, postele atď., alebo naopak hľadaním takéhoto typu ubytovania, spoznávajú ľudí z iných miest, krajín, kultúr, budujú priateľstvá a vymieňajú si zážitky. „Hlavnými súradnicami na tejto ceste mi boli intuícia, pozitívne myslenie a viera v šťastie a v ľudí. Ani raz som sa nesklamala. Spoznala som ľudí, ktorí aj z toho ničoho, čo mali, mi ponúkli absolútne všetko, čo mohli. Raňajky, čas strávený prehliadkou mesta, kontakty a informácie. Keď sa povie Kolumbia, spomeniem si na večne zelenú prírodu a vnútorný pokoj, na ľudskú nezištnosť a úprimné priateľstvo.“

Vanda okrem Bogoty pobudla aj v meste Armenia, aby mohla navštíviť Národný park kávy, pár dní strávila aj v meste večnej jari v Medellíne, tiež v Manizales a prešla si Národný park Tayrona. Svoju cestu skončila v Argentíne a hoci bola mimo Slovenska 4 mesiace, stále nemôže uveriť tomu, že všetko prešlo tak rýchlo. „Možno niekto povie, že to boli iba 4 mesiace, no mne dali nové myšlienky, kreatívne nápady, veľa textov a nových skladieb, ale hlavne pokoru a slnko v duši. Hovorí sa, že kto raz ide do Južnej Ameriky, už tam musí chodiť stále a preto sa už neviem dočkať, kedy príde ten štvrtýkrát.“ Vandina ďalšia cesta do Južnej Ameriky však ešte nie je naplánovaná. Speváčka sa chce teraz trošku venovať svojim fanúšikom na Slovensku, a tak už 4. apríla 2014 odohrá koncert v Music a Café vo svojom rodnom meste v Nitre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vanda #Južná Amerika

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...