Russell Crowe - filmový drsniak, ktorý berie každú rolu vážne

Je zvyknutý hrať neohrozených a drsných mužov a rovnaký imidž má aj vo svojom súkromí. Za niektoré z viac ako štyridsiatky svojich filmov pozbieral početné ceny, vrátane Oscara za snímku Gladiátor. Austrálsky herec Russell Crowe, ktorý 7. apríla oslávi päťdesiatku, je známy tým, že pristupuje ku každej úlohe s maximálnym nasadením.

06.04.2014 10:00
Russell Crowe Foto: ,
Herec Russell Crowe na premiére filmu Noe v New Yorku.
debata (3)

V záujme vierohodného stvárnenia postáv je Crowe ochotný vydržať naozaj veľa. Napríklad pri natáčaní filmu Životná skúška, ktorý sa odohráva v juhoamerickom pralese, namiesto v hoteli prespával pod stanom v džungli. Kvôli Gladiátorovi zhodil pekných pár kíl a pre úlohu riadiaceho agenta CIA vo filme Labyrint lží naopak skoro 30 kíl pribral. Avšak najväčšiu obeť podľa svojich slov priniesol pre film LA prísne tajné, kedy sa päť mesiacov nenapil alkoholu.

„Nech je postava akákoľvek, zakaždým do nej vložím svoju predstavu, ale bez starostlivej prípravy sa do nej nepustím. Tú beriem vždy dosť vážne,“ vyhlásil o sebe Crowe v jednom rozhovore. Oscara síce získal za rímskeho generála Maxima, z ktorého zákulisné boje o moc na rímskom Kapitole urobili gladiátora, ale dá sa povedať, že s ročným predstihom. Za jednu z jeho doterajších životných úloh možno považovať aj stvárnenie schizofrénneho geniálneho vedca Johna Forbesa Nasha mladšieho vo filme Čistá duša.

Herec Russell Crowe tiež prišiel na podujatie...
Herec Russell Crowe a herečka Connie Nielsen po...
+15Herečka Jennifer Connelly a jej kolega Russell...

Russell Ira Crowe sa narodil vo Wellingtone, hlavnom meste Nového Zélandu. O štyri roky neskôr sa jeho rodina presťahovala do Sydney, kde žila desať rokov. Po návrate hral krátko na gitaru a potom v niekoľkých muzikáloch. Po úspešnom turné sa vrátil späť do Austrálie, aby sa presadil ako herec.

Herec sa ale dostal k filmu už v útlej mladosti. Nemal k nemu konieckoncov ďaleko. Rodičia pracovali v rámci filmového kateringu. A tak sa cez jedlo stala zo syna detská hviezdička miestnej televíznej stanice. Nezostala mu cudzia ani hudba. Na hudobné obdobie ale spomína s humorom sebe vlastným : „Rozhodne sme urobili pár najhorších nahrávok v celej histórii Nového Zélandu…“

Crowe na seba prvýkrát výrazne upozornil v kontroverznom austrálskom filme Romper Stomper z roku 1992. Za úlohu brutálneho skinheada dostal tiež ocenenie Austrálskeho filmového inštitútu pre najlepšieho herca. Cestu do Hollywoodu mu otvorila v roku 1995 Sharon Stone, keď si ho vybrala ako partnera do westernu Rýchlejší ako smrť.

Nomináciu na Oscara získal za hlavnú rolu vo filme Čistá duša (2001) a hlavne za zlomový film jeho kariéry Muž, ktorý vedel príliš mnoho (1999). V posledných rokoch na seba upozornil napríklad rolou inšpektora Javerta vo filmovej verzii muzikálu Bedári (2012).

„Určite nie je jednoduché mať Russella v láske, určite ho však treba rešpektovať,“ povedal o ňom režisér Bedárov Tom Hooper. „Vďaka svojej všestrannosti je nepochybne jedným z najvýraznejších hercov súčasnej generácie, čo dokázal vo strhujúcich výkonoch od L.A. Prísne tajné, cez oscarového Gladiátora až po Bedárov,“ dodal Hooper.

Zatiaľ naposledy sa Crowe predstavil pred kamerou v titulnej úlohe amerického biblického veľkofilmu Noe, ktorý mal premiéru v USA tento rok koncom marca. Snímka vyvoláva množstvo kontroverzií, v niektorých arabských krajinách bolo jej premietanie zakázané, pretože podľa cenzorov odporuje učeniu islamu.

V októbri 2012 sa herec rozviedol po deväťročnom spolužití so svojou manželkou Danielle Spencerovou, s ktorou má synov Charlesa a Tennysona.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Oscar #päťdesiatka #Noe #Russell Crowe #role #Gladiátor

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...