Jackie Chan oslavuje šesťdesiatku! Koľko kostí v tele nemal zlomených?

Kým sa z neho stal klasik akčných filmov, dolámal si Jackie Chan snáď všetky kosti v tele.

07.04.2014 09:00
Nicole Kidman a herec Jackie Chan Foto: ,
Herec Jackie Chan s austrálskou kolegyňou Nicole Kidmanovou.
debata

Tento hongkonský herec, ktorý 7. apríla oslávi šesťdesiate narodeniny, sa totiž vo filmoch, podobne ako Jean-Paul Belmondo, len málokedy necháva zastupovať kaskadérmi. Ostatne ako kaskadér pri filme v 70-tych rokoch aj začínal, aby desať rokov nato stvoril žáner akčnej komédie, ktorá mu pomohla dostať sa až do Hollywoodu.

Dnes má tento herec so šibalským úsmevom na konte zhruba stovku filmov, ktoré sú síce zo žánru akčných a je v nich veľa bojových scén, krv v nich ale skoro netečie. Jackie Chan sa totiž často bije trochu zvláštnym spôsobom – miesto nožov, mečov či kopijí používa nákupný vozík alebo rebrík. A hoci vyrástol v Hongkongu, väčšinu dialógov v angličtine sa učí naspamäť. Vyše dvadsať rokov bol totiž hviezdou akčných filmov nakrúcaných v čínštine.

Pri natáčaní akčnej komédie Chinese Zodiac (Čínsky zverokruh) v roku 2012 vyhlásil, že už v akčných filmoch hrať nechce a rád by sa zameral na vážnejšie role. V súčasnej dobe tiež zvažuje, že bude robiť manažéra juhokórejskej popovej skupine JJCC.

Chan Kong Sang, čo znamená Narodený v Hongkongu, už v detstve praktizoval s otcom kung-fu. Keď mal sedem rokov, zapísali ho rodičia na Čínsku dramatickú akadémiu, kde sa desať rokov venoval bojovým umeniam, akrobacii, tancu a spevu.

Na plátne sa prvýkrát objavil už ako osemročný. Po dokončení akadémie sa ale musel pár rokov živiť ako robotník na stavbe, kým sa z neho stala hviezda hongkongskej akčnej scény. Od roku 1982 je Chan ženatý s taiwanskou hereckou kolegyňou Lin Feng-ťiao, s ktorou má syna Jaycee Chana, taktiež herca.

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #šesťdesiatka #Jackie Chan #akčný žáner

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...