Dohnal Bartošovú k smrti bulvár? Odborníci polemizujú

Vzťah speváčky s médiami označil mediálny analytik za problematický, no podľa neho išlo o akýsi druh symbiózy.

29.04.2014 18:00
Iveta Bartošová Foto:
Česká speváčka Iveta Bartošová bola magnetom pre bulvár.
debata (1)

Sociálne siete v utorok popoludní zaplnili informácie o tragickej smrti speváčky Ivety Bartošovej. Užívatelia vyjadrovali ľútosť nad koncom populárnej osobnosti, zároveň pripomínali jej komplikovaný vzťah k bulvárnym médiám. Medzi najčastejšie spomínanými textami bol aj minuloročný rozhovor šéfredaktora bulvárneho webu, ktorý tragický záver známej speváčky nepriamo predpovedal.

„Mimoriadne smutná správa“, „Čo na to povedať“, „Šokujúca správa“ zneli titulky článkov, ktoré o udalosti informovali po tom, čo serveru tn.cz správu potvrdil manžel speváčky Josef Rychtář. Niektoré médiá okamžite po oznámení začali o tragickej smrti prinášať ďalšie podrobnosti. „Tu leží telo Ivety Bartošovej“ alebo „Vieme, čo sa stalo vo vile v Uhříněvsi minúty pred jej smrťou!“ ponúkali ďalšie články vrátane informácií o tom, že sa polícia snaží zvládnuť prítomné médiá na mieste, zatiaľ, čo pri trati sa pohybovalo ďalších vyše 40 novinárov či fotografov.

Vzťah speváčky s médiami označil mediálny analytik Milan Kruml za problematický, hoci podľa neho išlo o akýsi druh symbiózy. „Myslím si, že médiá sú do značnej miery zodpovedné, že v nej živili ilúziu, že je celebrita a po krátkom výpadku sa môže vrátiť späť,“ opísal snahy oživiť speváčkinu kariéru. Média majú podľa Krumla všeobecne problém vyhodnotiť situáciu, keď pracujú s chorým človekom. Zároveň ale nechce tragický koniec dávať do priamej súvislosti so správaním médií. „Myslím si, že každý psychiater povie, že nie je jednoduché urobiť takéto spojenie,“ poznamenal odborník.

Speváčka Iveta Bartošová na archívnej snímke.
Speváčka Iveta Bartošová s moderátorom Alešom...
+21Česká speváčka Iveta Bartošová zaskočila...

„Bulvár je bulvár,“ komentoval záujem o speváčkin osud mediálny analytik a vysokoškolský pedagóg Milan Šmíd, podľa ktorého zatiaľ najväčším bulvárnym šialenstvom bolo tragické úmrtie skladateľa Karla Svobodu. „Som zvedavý, či médiá budú mať väčšie ohľady alebo pôjde o rovnaké šialenstvo,“ spomenul s tým, že vtedy išlo o dobu „pred Facebookom“ a klasické bulvárne médiá z tejto udalosti „žili“ skoro dva mesiace . „To záleží od novinárov, ktorí tam pracujú, vrátane ich šéfov,“ dodal.

Či sa posledná udalosť podpíše pod zmenu českého bulváru, oslovení odborníci nechceli odhadovať „Ja si skôr myslím, že nie. Stále to budú rovnakí ľudia. Otázka je, či to bol pre nich samotných šok,“ dodáva Kruml. Naopak, veľkých útokov na niektorých ľudí z bulvárnych médií sa obáva analytik Šmíd. „Je otázne, či potom, čo bude čeliť určitej nenávisti, trocha neuberie zo svojich výrokov,“ podotkol s poukázaním na súčasnú celebritu bulvárneho žurnalizmu, šéfredaktora Pavla Novotného.

Podľa psychológa Jeronýma Klimeša speváčku k jej činu bulvár nedohnal, zároveň ale nemohla bez bulváru žiť. V situácii, keď si nevedela rady, jej podľa Klimeša chvíľka v médiách prinášala úľavu. Súčasne sa ale vedľa oslavných slov dozvedela o sebe veľmi nepríjemné veci, čo ju zase deptalo. Odborník pripomenul, že speváčka bojovala s alkoholizmom, opakovane sa zo závislosti liečila a vždy jej znovu prepadala. „Alkoholizmus je smrteľná choroba, rovnako tak ďalšie problémy, ktoré mala, boli tak previazané a komplikované, že sa točila v bludných kruhoch. Bulvár, to znamená sláva, a ten jej len poskytoval úľavu od šialených stavov, do ktorých sa dostávala,“ povedal Klimeš pre ČTK.

Typické pre týchto pacientov sú skoky zo stavu totálnej eufórie do totálnej depresie. „Za samovraždou by som videl predovšetkým faktickú bezmocnosť zmeniť svoj ​​život tak, aby si mohla povedať, že žije,“ poznamenal psychológ. Niekdajšia trojnásobná zlatá slávica sa v posledných rokoch pokúšala nadviazať na svoju úspešnú kariéru. Médiá si vedľa boja s alkoholizmom všímali tiež jej partnerské vzťahy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Iveta Bartošová #tragédia

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...