Eurovíziu vyhrala fúzatá speváčka z Rakúska

Víťazom tohto ročníka televíznej piesňovej súťaže Eurovízia sa v noci zo soboty na nedeľu v dánskej Kodani stala fúzatá speváčka Conchita Wurst z Rakúska.

11.05.2014 02:33 , aktualizované: 09:23
debata (87)
Víťazom speváckej súťaže Eurovízia sa stala... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Conchita Wurst Víťazom speváckej súťaže Eurovízia sa stala Conchita Wurst z Rakúska.

Pre Rakúsko je to prvé víťazstvo v Eurovízii od roku 1966 a celkovo druhé víťazstvo v histórii súťaže, ktorá sa koná každoročne od roku 1956. Prenos finálového večera sledovalo odhadom 180 miliónov televíznych divákov v 45 krajinách, napísala agentúra Reuters.

Víťazom speváckej súťaže Eurovízia sa stala...
Speváčka Conchita Wurst vystúpila s piesňou...
+3Speváčka Conchita Wurst po oznámení výsledkov.

Konanie súťaže tento rok poznamenala hlboká kríza medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré mali vo finálovom zápolení svoje zástupkyne. Kým Rusko reprezentovali sedemnásťročné dvojčatá Anastasija a Marija Tolmačevové, bývalý majster sveta v boxe Vitalij Kličko, ktorý je šéfom proeurópskej ukrajinskej strany UDAR, vyzval Európanov, aby dali hlas jeho krajanke Márii Jaremčukovej. Dvadsaťjedenročná Ukrajinka s anglicky spievanou piesní Tick – Tock finálový večer začala.

Speváčka Conchita Wurst vystúpila s piesňou... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Conchita Wurst Speváčka Conchita Wurst vystúpila s piesňou Rise Like a Phoenix.

Bookmakeri podľa serveru BBC predpokladali víťazstvo Švédska. Ako tesne druhú tipovali Conchitu Wurst, za ktorou sa skrýva dvadsaťpäťročný rakúsky travesty spevák Thomas Neuwirth. Jeho fúzatá speváčka spočiatku vyvolávala nesúhlasné reakcie v niektorých východoeurópskych štátoch, napísala agentúra AFP.

Verejnosť v 37 hlasujúcich krajinách si ale podľa nej nakoniec získala nielen svojím výstredným výzorom, ale aj hudobným talentom. Wurst, ktorá súťažila s piesňou Rise Like a Phoenix, celkovo v súťaži získala 290 bodov. Druhé skončilo Holandsko s 238 bodmi a na treťom mieste favorizované Švédsko s 218 bodmi.

„Čo sa týka mňa, uskutočnil sa mi sen,“ vyhlásila Wurst neskôr na tlačovej konferencii. „Ale pokiaľ ide o našu spoločnosť, ukázalo mi to, že tu sú ľudia, ktorí chcú kráčať do budúcnosti a ísť ďalej, viete, nie robiť kroky späť,“ povedala podľa agentúry Reuters tiež víťazka.

Vlani Eurovíziu vyhrala Dánka Emmelie de Forest. Tento rok sa teda finále konalo práve v Dánsku. Podmienkou účasti v súťaži je členstvo v Európskej vysielacej únii (EBU). Každú členskú krajinu môže reprezentovať interpret s jednou súťažnou piesňou.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #víťazstvo #Kodaň #Eurovízia #Conchita Wurst

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....