Irán zúri: Herečka sa bozkávala v Cannes, pošpinila vraj cudnosť

Iránske ministerstvo kultúry kritizovalo herečku Lejlu Hátamíovú za jej údajne nevhodné správanie na filmovom festivale v Cannes.

19.05.2014 14:08
Lejla Hátamíová. Foto: ,
Herečka a členka medzinárodnej poroty 67. ročníka MFF Cannes Lejla Hátamíová.
debata (3)

Kamery ju zachytili pri bozku s prezidentom festivalu Gillesom Jacobom. Námestník iránskeho ministra kulCannestúry to označil za nevhodné. Hátamíová sa preslávila úlohou v oscarovej snímke Rozchod Nadera a Simin z roku 2012.

Agentúra AFP informovala, že iránske médiá sa venovali záberom, z ktorých je zrejmé, ako Hátamíová bozkáva Jacoba na tvár pri otvorení festivalu.

„Tí, ktorí sa zúčastňujú medzinárodných podujatí, by mali brať ohľad na cudnosť a vierohodnosť Iráncov a nevytvárať nevhodný obraz o Iránkach. Iránska žena je symbolom cudnosti a nevinnosti bez ohľadu na to, či je herečkou, alebo nie, takže toto nevhodné správanie na festivale v Cannes je v rozpore s našimi náboženskými princípmi,“ povedal námestník ministra kultúry Hosejn Núšabadí.

Hátamíová pochádza z teheránskej filmárskej rodiny a známa je z filmu Rozchod Nadera a Simin režiséra Asghara Farhadiho, ktorý dostal v roku 2012 Oscara za najlepší neanglicky hovorený film a rok predtým bol ocenený aj na festivale v Berlíne.

Podľa výkladu islamu je v Iráne od revolučného roku 1979 zakázaný fyzický kontakt ženy s mužom, ktorý nie je príbuzný. Duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí však na svojej internetovej stránke povoľuje, aby muž cudzej žene podal ruku, avšak len vtedy, ak má rukavicu a ak nebude dlaň tlačiť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bozk #Irán #škandál #Cannes 2014 #Lejla Hátamí #cudnosť

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...